Shooting Star

Utgitt: 31. mai 2017

shooting-star

Shooting Star er et “mønster” som består av et enkelt candle. Det kan lett identifiseres med sin lille kropp og lange, øvre hale, som skal være minst to ganger lenger enn kroppen. Det er også det omvendte mønsteret av Inverted Hammer. En forutsetning for mønsteret er at det oppstår i et stigende marked, og indikerer et vending, eller en slutt, på trenden. Mønsteret har fått navnet sitt fra at det ligner et stjerneskudd som faller ned fra himmelen med en lang hale bak seg. Det gir også en god begrunnelse på at trenden skal nedover etter at Shooting Star har oppstått.

Shooting Star-candlet kan beskrives som at markedet åpner sterkt og fortsetter de foregående perioders stigende tendenser. I løpet av perioden endres stemningen blant deltakerne, og selgerne tar over. Candlet lukker i bunnen av perioden, og får dermed rødfargen og den lange halen. Stjerneskuddet er på vei ned, og vendingen er en realitet hvis markedet fortsetter nedover i periodene som følger.

Generelt gjelder det at jo lengre den øvre halen er, sammen med at candlet gapper opp fra første candle, jo større er potensiale for at det følger en vending.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Eksempler

DAX-indeksen, februar 2017, 1-minuttsgraf
DAX-indeksen, februar 2017, 1-minuttsgraf

Grafen ovenfor viser en Shooting Star som oppstod en ettermiddag i februar 2017 i DAX-indeksen. I forkant ses det en kortvarig uptrend, hvor det så oppstår en Shooting Star som oppfyller kriteriene om lang hale og liten kropp. Deretter oppstår det et fall i markedet i noen minutter, hvor indeksen faller fra ca. 11.960 til 11.945.

Valutakrysset CADJPY, desember 2005, dagsgraf
Valutakrysset CADJPY, desember 2005, dagsgraf

6. desember 2005 oppstod det en Shooting Star i dagsgrafen til valutakrysset CADJPY. I forkant ses det en langvarig uptrend, som følges av en Shooting Star med liten kropp og lang hale. Deretter faller valutakrysset svakt i en ukes tid, for deretter å falle voldsomt. Kursen stopper først opp ved det samme nivået hvor stigningen begynte. RSI på rundt 80 indikerer at valutakrysset er kraftig overkjøpt, og støtter opp om formasjonens vendingspotensiale.

Akselerere investeringen din? Se sertifikater fra en av Norges ledende utstedere Klikk her

Empiriske studier

Den anerkjente spesialisten innenfor chart patterns, Thomas Bulkowski, har blant annet undersøkt og backtestet flere candlestick-vendingsmønstre. Hans undersøkelser av Shooting Star har vist at signalet resulterte i en bearish nedtrend i 59% av tilfellene. Les mer om Bulkowskis Shooting Star-undersøkelse her.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Hvis man studerer grafer og leter etter candlestick-mønstre vil man ofte se at ikke alle forutsetningene for mønstrene er oppfylt nøyaktig. Men man kan si at det allikevel ofte er et tegn på vending – spesielt hvis trendvendingen etterfølgende blir ytterligere bekreftet. Som nevnt er det imidlertid langt fra hver gang at et slikt mønster følges av en etablert vending. Vendingen behøver heller ikke være spesielt langvarig, noe som gjør at det ikke alltid er like lett å handle på denne type signaler.

Effekten og styrken av signalet kan naturligvis variere fra marked til marked. Generelt anbefales det å kombinere candlestick-signaler med andre verktøy. Det være seg glidende gjennomsnitt, RSI eller andre ting.

Oversikt over artikler i Candlestick-serien*.
Forstå candlesticks på 5 minutter
12 candlesticks du bør vite om
Dojis
Engulfing Candlesticks
Hammer
Hanging Man
Piercing Pattern
Dark Cloud Cover
Bullish og Bearish Harami
Morning Star og Evening Star
Shooting Star
Inverted Hammer
Kicker Signals
Strong White Line
*Artikler uten link er under utarbeidelse.
Del denne artikel