Faresignal? Mannen i gata er gal etter aksjer

Et gammelt ordtak blant investorer sier at man først skal bli ordentlig «bekymret for aksjemarkedet hvis skopusseren og taxisjåføren begynner å kjøpe aksjer». Hvis man følger dette kan det være god grunn til bekymring. Det viser i alle fall tall fra den amerikanske organisasjonen Conference Board, som blant annet måler menigmannens tillit til aksjemarkedet.

Conference Board har, siden 1987, spurt rundt 3000 huseiere om de tror aksjemarkedet vil stige i løpet av de neste 12 måneder. 1. mars 2017 ble den nyeste målingen foretatt, og 47,4% svarte et klart ja til dette spørsmålet. Dette er det høyeste antall positive svar (med unntak av én enkelt måned) målingen har vist siden den startet. Den eneste måneden der svarene har vært mer positive var i januar 2000. Da hadde Dow Jones Industrial Average nådd sitt foreløpige høydepunkt, for deretter å starte på sitt svakeste tiår for amerikanske aksjer noensinne registrert.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

The Conference Board er en global organisasjon som jobber for å gi selskaper verden over bedre overblikk og verktøy for å klare seg i konkurransen. Organisasjonen ble stiftet i 1916, og har i dag over 1200 selskaper og organisasjoner fra over 60 land som medlemmer. The Conference Board er spesielt kjent for sine økonomiske indikatorer, som blant annet omfatter U.S. Consumer Confidence Index, Employment Trends Index og Leading Economic Indexes.

Hvorfor bør det være urovekkende at befolkningen er så positiv til aksjekursene? Det viser seg dessverre at høy grad av positivt momentum i de største aksjeindeksene, ofte følges av store fall. «Mannen i gaten» blir ofte først fristet til å kjøpe aksjer når kursene har steget markant over lengre tid. Her oppstår imidlertid også risikoen for at aksjene blir «overkjøpt», der resultatet kan bli at aksjene plutselig «panikkselges». Men, det er kun tiden som kan vise om dette er tilfellet denne gangen også.

dow-2
Dow Jones siste 20 år. Forrige gang The Conference Board målte tilsvarende optimisme til aksjemarkedene, stod markedet foran en nedtur. Krysset markerer tidspunktet hvor tilliten, i følge The Conference Board, var på nogenlunde samme nivå.
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her
Del denne artikel
Tags: ,

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære