Kickstart: Leksjon 5: Risikohåndtering – Slik beskytter du pengene dine

Utgitt: 6. oktober 2023

Gjennom de foregående leksjonene har forberedt deg på å tre ut på markedet. Du er med andre ord klar til å legge dine første handler. Eller? Var det kanskje noe med risiko vi skulle innom først?

En kjent daytrader fortalte en gang en historie om en mann som handlet med utgangspunkt i et ekstremt bra trading-system. Med hjelp fra dette kunne han med høy sannsynlighet forutsi hvilken retning DAX-indeksen skulle.

Men likevel tapte traderen penger.

Dessverre kan både erfarne og, ikke minst, mindre erfarne tradere tape penger. Selv om de bruker «verdens beste» trading-system. Grunnen til dette er at særlig nybegynnere er dårlige til å håndtere størrelsen på tapene sine. Nettopp denne utfordringen er essensen i temaet om risikostyring.

Treffprosenten er ikke alt

La oss forestille oss at du bruker et trading-system som vinner på 60 % av handlene. Samtidig opererer du med stop loss og take profit som er like store.

Dette høres vel bra ut?

Ja, en treffprosent på 60 er veldig bra, men som vi skal se er det mer enn treffprosenten som er avgjørende. Minst like viktig er nemlig størrelsen på eventuelle gevinster og tap.

Dårligere og mer uerfarne tradere har en tendens til å ha større tap enn gevinster. Hvis tapene er dobbelt så store som gevinstene kan vi lage følgende regnestykke:

  • Treffprosent: 60 %
  • Størrelse på tap: 200 kr
  • Størrelse på gevinst: 100 kr

Etter å ha tatt 100 handler har du vunnet på 60 av disse, noe som gir en samlet gevinst på 6000 kr (60 x 100 kr). Samtidig har du tapt på 40 handler, totalt 8000 kr (40 x 200 kr). Som du ser har du dermed et underskudd på 2000 kroner, til tross for at du brukte et glimrende system med en treffprosent på hele 60 %.

Vi forestiller oss et eksperiment hvor to nybegynnere handler med et trading-system med høy treffprosent. Vi ber de to handle i hver sin retning. Hvis systemet gir et signal om å gå lang, altså kjøpe, så går den ene traderen lang og den andre kort.

Allerede nå kan vi si at sannsynligheten er stor for at begge ender med å tape penger.

Hvis vi derimot ba to profesjonelle tradere om det samme, ville det ofte resultere i at begge tjente penger på handelen, selv om de tok posisjoner i hver sin retning.

Hva er forklaringen på dette?

Forhold mellom gevinst og tap

En av de største forskjellene på en dyktig og mindre dyktig trader er hvor god han eller hun er til å kontrollere størrelsen på tapene sine. Betydningen av det å kunne finne vinnende handler er faktisk mindre enn man skulle tro. Alle tradere opplever tapende handler, massevis av tapende handler. Det er en helt naturlig del av spillet.

Den erfarne og bevisste traderen er imidlertid klar over at trading er forbundet med en viss porsjon flaks. Dermed er det også mulig å argumentere for at hver handel er en form for gambling. Det er umulig å unngå tapende handler, men dette er noe som den kompetente traderen tar høyde for. Det er nemlig langt fra uvanlig at selv de aller beste traderne har en treffprosent på kun 50 %, i noen tilfeller enda lavere.

Faktisk er det ikke nødvendig med å vinne mer enn halvparten av handlene dine for å være en lønnsom trader. Selv om treffprosenten er så lav som 40 %, kan du tjene penger i lengden. Dette forlanger imidlertid at gevinstene er dobbelt så store som tapene.

Husker du strategien du lærte i forrige leksjon?

På et tidspunkt hadde den kun tre vinnende handler på 20 posisjoner. Treffprosenten var så lav som 15 %, men likevel ble det til positiv avkastning.

Som du ser er det ikke en viss prosentandel vinnende handler som avgjør om du lykkes på markedene. Det som imidlertid er HELT AVGJØRENDE er at trading-kontoen din er stor nok til å kunne tåle en lengre serie tapende handler.

Jakten på den store gevinsten

De fleste tradere starter karrieren med å forestille seg hvordan det ville ta seg ut å tjene STORE penger. Kanskje har de hørt historier om andre tradere som har tjent millioner av kroner på timer eller minutter, noe som faktisk skjer, selv om det er utrolig sjeldent.

Noen håper eller tror at de kan klare det samme, slik at de på et eller annet tidspunkt kan trekke seg fra arbeidsmarkedet og nyte livet som mangemillionær.

Kikker vi på statistikken, så forteller imidlertid den at svært få av oss kommer til å oppleve dette. Til gjengjeld er sannsynligheten langt større for at du får føle på det helt motsatte, nemlig det å tape penger. For enkelte tradere er nedturen over å ha tapt det første innskuddet på trading-kontoen så stor at de aldri vender tilbake til markedet.

Følg en enkel regel

Hvis du vil unngå å brenne fingrene når du rører ved markedet, anbefaler vi at du følger en simpel regel: Aldri sats mer enn 1 % av innestående beløp på trading-kontoen per handel.

Kanskje har du hørt eller lest om dem som sier at du kan satse både to, tre og enda flere prosent per handel. Selvfølgelig KAN du det, men i våre øyne krever det at du har lang erfaring på markedene. Derfor følger vi i dette kurset hovedregelen som begrenser oss til maks 1 % av innestående per handel.

Grunnen er at du med et system med en treffprosent på 50, kommer til å oppleve lengre serier av både vinnende og tapende handler. Risikoen for å tape penger seks ganger på rad med et slikt system er ca. 1,6 %. Det betyr at det faktisk skjer med jevne mellomrom for en trader som legger hundrevis av handler på en måned.

Hvis du har en risiko på 1 % av innestående per handel, har du fortsatt 94 % av saldoen i behold etter seks strake tap.

Setter du, til sammenligning, 5 % av saldoen på spill i hver handel, vil seks strake tap redusere kontobeholdningen din med nesten 27 %. Det er et altfor høyt tall, særlig i starten av en trading-karriere, hvor du må regne med at du ikke vinner på mer enn halvparten av handlene dine.

De fleste tradere tar ikke høyde for at de faktisk kan tape seks, syv eller åtte handler på rad. Derfor er det heller ikke uvanlig at mange taper alle pengene de hadde satt av til trading, og i noen tilfeller enda mer.

Husk at trading er et uendelig langt spill som du forhåpentligvis kan fortsette med i lang tid. Derfor er det helt avgjørende at du implementerer en ansvarsfull risikostyring som del av tradingen.

Stop loss

Når vi snakker risikostyring, er stop loss det viktigste verktøyet som du bruker til å minimere tapene. Mange nye tradere har imidlertid vansker med å vite hvor de skal plassere stop loss-ordrene. Her er to vanlige metoder:

Fast stop loss

Fast stop loss er den enkleste metoden, men anbefales likevel ikke. Hvis du har blitt enig med deg selv om at du ikke får lov til å satse mer enn 1 % per handel, så kan du sette en fast stop loss med utgangspunkt i denne verdien. Regnestykket er forholdsvis enkelt. Hvis du har en konto med eksempelvis 500 Euro, så kan du maksimalt tape 5 Euro på en handel.

De fleste gangene kommer imidlertid en slik metode til å virke for simpel, fordi stop loss-ordren dermed plasseres på «måfå» i stedet for som et logisk svar på markedsutviklingen. Under vises hvordan du setter Stop Loss på handelsplattformen Markets.

Stopp loss på kursnivå (rate)

Denne stop loss-plasseringen er den vanligste og baserer seg på teknisk analyse. Benytter du denne metoden, velger du selv ved hvilken kurs du ønsker å plassere din stop loss-ordre.

1. Velg ved hvilken kurs du ønsker å sette stop loss, f. eks. like under en tidligere bunn. 2. Velg antall kontrakter du vil kjøpe. 3. Når du endrer antall kontrakter, kan du i «Loss»-feltet se hvor mye du risikerer. I dette eksempelet ca. 1 % av innestående.

Hvor bør du plassere stop loss-ordrer?

Når du bruker denne metoden til å sette stop loss, så prøv å se bakover på grafen og legg merke til hvordan kursen har utviklet seg. Det kan gi deg en idé om hvor du mest fornuftig plasserer stop loss-ordren din.

Det korte i det lange blir likevel: Du bør sette stop loss ved det nivået hvor den opprinnelige analysen din viser seg å være feil.

Hvor dette er avhenger naturligvis av hvilken trading-strategi du benytter, men en vanlig måte (long) er å sette stop loss under den foregående bunnen.

Stop loss plasseres under den foregående bunnen.

I eksempelet ovenfor kan du se at stop loss-plasseringen fungerte bra. Kursen steg og du ville fått pen avkastning hvis du hadde tatt en lang-posisjon på det markerte inngangstidspunktet.

Mange velger imidlertid å gi litt mer «luft» til eventuelle kursutsving, også under foregående bunner. Det kan være irriterende å sette en «tight» stop loss og så bli stoppet ut fordi du ønsket så høy risk/reward som mulig. Det er nemlig langt fra uvanlig at kursen faller litt under den seneste bunnen før den snur opp igjen.

Dette omtales for øvrig som et «false break».

Vi anbefaler også at du leser denne artikkelen om hvordan du bruker stop loss.

Risikostyring i praksis

I løpet av de kommende ukene kan det være en god idé å legge vekt på følgende:

  1. Før en logg over alle gjennomførte handler. Bruk gjerne metoden som omtales i punkt 9 i denne artikkelen.
  2. Fokuser på å ha et fornuftig forhold mellom gevinst og tap. Optimalt sett bør vinnende handler være 50-100 % (minst) større enn de tapende handlene. Hvis du i gjennomsnitt taper 100 kroner per handel, bør gevinsten på hver vinnende handel være minst 150-200 kroner. Først når det har gått to uker kan du regne ut de gjennomsnittlige beløpene og forholdet mellom disse. Dersom tapene er større enn gevinstene, bør du forbedre stop loss-strategien din eller se om du stenger de vinnende handlene dine for tidlig. Forsøk å vurdere hva du kunne gjort bedre i hver eneste trade. Forsøk også å unngå å handle for aktivt. Det er viktigere at du bruker godt med tid på å analysere hver av handlene du faktisk gjør.
  3. Ikke bli fristet til å satse mer enn 1 % av innestående ved hver handel. På denne måten vil du ha større sannsynlighet for å unngå dårlige resultater.
Vi anbefaler deg å loggføre alle handler. Slik danner du deg et glimrende overblikk over vinnende og tapende handler. Bruk gjerne skjermdumper med inngang, stop loss og take profit tegnet inn.

Vi håper dette hjelper deg med å forbedre risikostyringen din i de kommende ukene.

Neste leksjon

Neste gang skal vi se nærmere på de vanligste psykologiske feilene tradere begår. Vi kommer naturligvis også inn på hva du kan gjøre for å unngå dem. Og så snakker vi om den aller viktigste egenskapen du behøver som trader.

Hvilken tror du det er?

Vi ses i neste leksjon.

Del denne artikel