Kickstart: Leksjon 4: En enkel, men effektiv strategi

Utgitt: 6. oktober 2023

Endelig tid for en ny leksjon i «Kickstart din daytrading». I de foregående leksjonene har vi lært om indikatorer og candlesticks. Nå skal vi se på hvordan vi kan kombinere de to i en effektiv strategi.

 

[ez-toc]

Engulfing-strategien

Med trading-strategier er det ofte slik at «det enkle er det beste». Denne strategien er en slik, og den har potensial til å gi deg fantastisk avkastning hvis du kommer inn i markedet på riktig tidspunkt.

Du gjør følgende:

  • Finn et marked som trender. Retningen spiller ingen rolle, fordi strategien virker i både stigende og fallende markeder og i alle tidsrammer. I eksempelet har vi valgt 4-timers grafen i gull.
  • Legg på indikatorene «Simple moving average, SMA 20» (simpelt glidende gjennomsnitt) og «Exponential moving average, EMA 8» (eksponentielt glidende gjennomsnitt). I eksempelet er den grønne linjen SMA 20 og den røde linjen EMA8.
En sterk oppadgående trend i gull.

Her kan du se at gullmarkedet trender oppover, altså at gullprisen stiger. Når markedet korrigerer («pullback») til området rundt den grønne linjen, holder du øye med om det dannes bullish engulfing-mønstre.

I forrige leksjon lærte vi at dette mønsteret indikerte en vending i trenden og at markedet kunne fortsette oppover. På gullgrafen ovenfor har vi markert et bullish engulfing-candle med en pil.

På dette tidspunktet går du lang i markedet HVIS den påfølgende søylen går over bullish engulfing-søylen, noe som skjer i dette eksempelet. Stop loss setter du like under bullish engulfing-søylen.

Nå er du inne i markedet, og som du kan se fortsetter det oppover.

Når bør du selge?

Dette er kanskje et av de vanskeligste spørsmålene du kan stille deg selv (og andre) når du trader. Noen stenger posisjonene sine for tidlig fordi de vil ha en hurtig gevinst. Andre sitter på dem for lenge i forhåpning om at markedet skal fortsette oppover i «uendeligheten», men må fortvilet se på når kursene igjen begynner å falle.

Hvis du vil lykkes som trader, er det avgjørende at du aksepterer at du ikke kan selge på toppen hver eneste gang. På akkurat samme måte som du sjeldent klarer å kjøpe helt i bunn.

Her kan den røde linjen (EMA 8) være til hjelp. Én strategi kan nemlig være å selge når et candle stenger under EMA 8-linjen HVIS det påfølgende candle går under søylen som stengte under EMA 8. Dette kan indikere at en ny markedsvending ligger og venter.

Det kan være betryggende å ha en slik strategi, hvor et mekanisk signal bestemmer når du skal tre ut av markedet, innarbeidet – særlig for en ny trader. Ellers kan det nemlig bli litt for mye magefølelse som avgjør når posisjoner stenges.

Og magefølelsen er ikke en bæredyktig strategi i lengden.

Denne posisjonen har et risk/reward-forhold på ca. 1:16.

Du kan sikkert finne flere slike bullish engulfing-candles i gulleksempelet ovenfor. Med det valgte hadde risk/reward-forholdet blitt hele 16 ganger (rød sirkel). Dersom engulfing-søylen er stor, indikerer det mer styrke, men gir deg samtidig en lavere risk/reward. Er engulfing-søylen liten vil du oppleve større risk/reward, men ikke like sterke signaler og dermed mindre «sikkerhet».

Hvis du shorter, altså går kort i markedet, er mønsteret motsatt, og du må derfor lete etter et bearish engulfing-mønster (se bildet til høyre).

Mange opplever at det kan være enklere å shorte. Dette kan skyldes at markedet generelt faller raskere enn det stiger, og det kan derfor føles «enklere» mentalt å sitte i en kortposisjon. Når markedet stiger skjer dette ofte langsommere, noe som fører til at tvilen kommer snikende raskere.

Og tvil kan i sin tur føre til at du treffer feil og drastiske beslutninger.

Når trender markedet?

Det finnes flere måter å identifisere trendende markeder på. En enkel måte er å legge på et «Moving average 200, MA 200» (glidende gjennomsnitt). Deretter kan du ha en regel om at du kun får lov til å ta posisjoner når markedet ligger over eller under MA 200, avhengig av om du vil gå lang eller kort. Hvis markedet befinner seg på én av sidene av MA 200, MA 20 og 8, så er dette ofte tegn på en betydningsfull trend.

Nedenfor har vi funnet frem til et eksempel hvor DAX faller på 5-minuttersgrafen. MA 200 er representert med den blå linjen, så vi får kun gå inn i markedet når vi befinner oss under denne. Legg merke til at vi går inn i markedet på et tidspunkt hvor kursen når EMA 8 i stedet for MA 20. Dette fungerer som regel bra HVIS det også dannes et engulfing-mønster på dette stedet.

En posisjon med et risk/reward-forhold på ca. 1:6.

I dette eksempelet var risk/reward på ca. 1:6, men du kan sikkert se andre bearish engulfing-mønster med en annen risk/reward. Noen ganger lykkes de, andre ganger ikke. Men hvis du klarer å komme med på bare én av de større bevegelsene, kan du tåle å tape mange posisjoner og likevel gå i pluss.

Vi anbefaler at du legger størst vekt på markeder med lave spreads. Jo lavere spread, jo høyere risk/reward. Nettmegleren Markets tilbyr lave spreads i DAX, så hvis du liker å handle den tyske indeksen er det opplagt å se nærmere på megleren.

Et annet velment råd er at du forsøker å være kreativ med denne strategien. Det er mulig å finpusse den på ulike måter slik at den passer din strategi og risikoprofil. I videoen øverst i artikkelen handler vi for eksempel med en strategi hvor vi flytter stop loss til «break even» (kjøpskurs) etter at vi ligger to ganger innsatsen i pluss.

Neste leksjon

Risikostyring er en utrolig viktig del av tradingen. Selv om du har glimrende analytiske evner, kan du likevel oppleve å tape penger hvis du ikke vet hvordan å håndtere risiko. Hvordan du handler med en ansvarsfull risikostyring er derfor det vi ser på i neste leksjon. Her kommer vi blant annet innom en enkel regel som kan brukes til å beskytte kontoen din best mulig.

På gjensyn i neste leksjon.

Analyse, risikostyring og psykologi er de tre grunnpilarene innenfor trading. I de neste leksjonene ser vi nærmere på risikostyring og psykologi.
Del denne artikel