Store prissvingninger på kryptomarkedet – Er det for sent å kjøpe bitcoin?

Utgitt: 19. april 2021

En halv million kroner. Det er omtrent hva du må ut med for å kjøpe én bitcoin i dag. Prisstigningene i verdens største kryptovaluta har vært eventyrlige. Er det fortsatt oppgang i vente, eller er det for sent å bli med på bitcoin-eventyret?

Det er ingen hemmelighet at bitcoin-raketten har vært fylt med potent drivstoff det siste året. Bare i 2021 har kryptovalutaen doblet seg i verdi. Ser vi ett år tilbake er verdistigningen på over 700 %.

Bitcoin- og kryptovalutaeiere har med andre ord kunnet gå med hendene over hodet, og på sosiale medier går det ikke mange dager uten det postes bilder av bitcoin og raketter.

kjøpe bitcoin før den knuses
Er bitcoin i ferd med å knuses?
Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Likevel er det mange som enda ikke har tatt plass på bitcoin-toget. De har i løpet av de seneste månedene sett stadig flere verdensledende aktører implementere kryptovaluta i sine løsninger, beslutninger som har vært én av driverne bak den eksplosive kursutviklingen.

Prisen på én bitcoin ligger i skrivende stund på ca. 57 000 dollar. Det er omtrent 10 % under det ukegamle toppnivået. Mange med bitcoin i porteføljen spør seg selv i disse dager: “Er toppen nådd, er det nå jeg skal selge?”

Og de som enda ikke har fått kjøpt er like rådville: “Er det for sent å kjøpe”?

PS. Har du solgt kryptovaluta i 2020 eller er du en heldig eier i løpet av lengre tid? Har du kontroll på hvilke skatteregler som gjelder for kryptovaluta? Fristen for levering av skattemeldingen nærmer seg, og vi anbefaler denne artikkelen om kryptovaluta og skatt.

Det finnes hjelp til å forutsi toppen

En av de beste måtene å analysere bitcoin på er ved å se på såkalte on chain-data. I kryptovalutamarkedet finnes det store mengder opplysninger om kjøpere, selgere, holdetider osv. Dette gjør det mye enklere å følge med på markedet enn hva mange forestiller seg.

En helt sentral indikator i forøket på å forutsi en bitcoin-pristopp er den såkalte NUPL-indikatoren (Net Unrealized Profit/Loss). Denne er utviklet av en ledende aktør innenfor blockchain-analyse, dataselskapet Glassnode, i 2019.

Indikatoren viser hvor mye urealisert gevinst som markedsaktørene sitter på. I et historisk perspektiv har det vist seg at jo mer gevinst som finnes i markedet, jo større er risikoen for at en større del av aktørene ønsker å sikre denne gevinsten.

Logisk nok, tenker du kanskje? For på et eller annet tidspunkt har et tilstrekkelig antall mennesker tjent så mye at de vil vurdere å sikre gevinst.

Kjøpe bitcoin nå?
Er det nå du skal kjøpe bitcoin? Mange vil gi mye for å gjennomskue prisutviklingen.

Denne eufori-fasen, hvor flertallet av markedsaktørene kan realisere store gevinster, kan gi en kraftig spiraleffekt nedover. Fasen kan være et vendepunkt i markedet, selv om mange entusiaster fortsatt ønsker å kjøpe bitcoin og planlegger å sitte på beholdningene deres i mange år.

Tidligere har vi også sett på andre faktorer som kan hjelpe med å identifisere en pristopp i bitcoin.

Hvordan forstå NUPL?

Den omtalte NUPL-indikatoren beveger seg typisk i området rundt 0. Den inntil videre laveste observerte verdi er -1,8. Omvendt har indikatoren nådd 0,80-0,85 på de mest positive og euforiske tidspunktene.

Når verdien ligger over 0, betyr det at markedet som helhet sitter på en urealisert gevinst. En verdi under 0 indikerer at markedet vil realisere et nettotap hvis alle bitcoin-enheter ble solgt. Jo lenger verdien beveger seg bort fra 0, jo tettere kommer markedet på bunnen eller toppen. Og store underliggende gevinster i nettverket kan igangsette stor aktivitet blant selgere.

Hvis du vil sette deg mer inn i den matematiske beregningen av NUPL, finner du mer informasjon her.

grafillustrasjon glassnode
Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Pristoppene inntreffer som regel noen uker etter at indikatoren passerer 0,75 uten å falle tilbake. Dette ses fra den forrige store topp i 2017, hvor salgssignalet kom ti dager etter den absolutte toppen i bitcoin-markedet. 6. desember 2017 brøt NUPL-indikatoren over 0,75 og nådde så høyt som 0,79 før den snudde ned igjen.

NUPL-nivået og prisutviklingen kan ses enda tydeligere i illustrasjonen nedenfor.

grafillustrasjon

Ti dager etter NUPL-indikatorens brudd på 0,75-nivået toppet bitcoin-prisen rundt 20 000 dollar. Mange ville med garanti gitt mye for å sitte på denne informasjonen den gang. Nå kan vi imidlertid, med en viss form for sannsynlighet, bruke den til å forutsi neste topp.

Legg ellers merke til at prisen i 2017 steg ytterligere 40 % i løpet av de ti dagene etter NUPL-indikatoren brøt 0,75. Det indikerer at eufori-fasen kan føre markedet ytterligere oppover før det hele braser sammen.

Analyse av tidligere topper

I samarbeid med daytrader.dk har vi analysert hva som har skjedd i forbindelse med de store tidligere bitcoin-toppene. I forkant av alle vesentlige topper ser vi samme mønster.

Indikatoren bryter gjennom 0,75 og forblir på det høye nivået mens markedet fortsetter videre oppover i en kort periode. Deretter bryter det fullstendig sammen.

Daytrader.no20112011201320132017
Antall dager til toppen etter brudd846202110
Ytterligere stigning etter brudd52,75 %1674 %255 %239 %41 %
Etterfølgende fall fra topp-38 %-93 %-71 %-84 %– 83 %

Som det fremgår av tabellen stiger kursen videre etter at det kritiske 0,75-nivået blir brutt. Det har i de fem foregående tilfellene tatt 8-46 dager før kursen kollapset.

I 2017, som er det året som best kan sammenlignes med det aktuelle markedet, steg prisen med mer enn 40 % etter bruddet på 0,75. Den nederste raden i tabellen viser deretter voldsomme fall når toppen først nås, typisk et sted mellom 70-90 %.

Selv om historien har en tendens til å gjenta seg, er det ingen som med sikkerhet kan si hva som skjer neste gang. Men det virker åpenlyst som en god idé å vite hvor nært vi befinner oss på eufori-nivået til NUPL-indikatoren og det mulige vendepunktet.

Hvor står markedet i dag?

Dette leder oss over til det store spørsmålet: Hvordan ser markedet ut i dag, og hvordan bør man agere når man sitter på denne kunnskapen?

Bildet nedenfor viser NUPL-indikatorens utvikling i inneværende år. Som du kan se befant vi oss like ved eufori-nivået (0,749) i februar. Den gang nådde prisen på bitcoin ca. 57 500 dollar. I løpet av resten av 2021 har NUPL-indikatoren ligget rundt 0,70, og etter den seneste kryptovalutakorreksjonen har indikatoren falt til 0,66.

Det betyr at det fortsatt er et stykke opp til et eventuelt eufori-nivå. Hvis vi analyserer bitcoin-prisen med utgangspunkt i NUPL, er det med andre ord ikke noe som indikerer at en pristopp er like om hjørnet.

Vi kan derimot anta at det pågående bull-markedet er inne i en periode med sterk tiltro til kryptovalutaen, uten å være nådd til et punkt hvor euforien og grådigheten tar overhånd.

Derfor er det fortsatt plass til ytterligere stigninger.

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos AvaTrade Klikk her

Er det for sent å kjøpe bitcoin?

Hvis du vil kjøpe bitcoin og har tatt på deg de langsiktige brillene, kan du velge å ignorere opp- og nedturene. Har du derimot en noe kortere tidshorisont bør du være oppmerksom på utviklingen i de kommende uker og måneder. Markedet kan raskt dyttes opp i eufori-sonen, noe som KAN medføre et påfølgende «villmannsløp» mot toppen.

DiCaprio vil kjøpe bitcoin
Bitcoin-entusiaster er overbeviste om kryptovalutaens fremtid. Andre er ikke like sikre.

Dette er positivt for prisen kortsiktig, men negativt hvis vi ser litt lenger frem.

Foreløpig er det imidlertid størst sannsynlighet for at bitcoin-prisen skal opp. Nye investorer kan derfor, på bakgrunn av disse dataene, ta plass på toget, vel vitende om den mulige overopphetingen som kan ligge og vente rundt neste sving.

I denne videoen kan du se hvordan du spekulerer i bitcoin og kryptovaluta hos nettmegleren Markets.

Disclaimer: Medlemmer på redaksjonen eier bitcoin.

Del denne artikel