Pålitelig kjøpssignal: Gullprisen kan stige til 3000 dollar

Oppdatert: 22. mars 2022

En enorm Cup & handle-formasjon er i ferd med å dannes i gullprisen. Dersom mønsteret bekreftes sier teknisk analyse at gullet kan stå foran betydelige prisstigninger. Faktisk er veien banet for gullpriser over 3000 dollar, en stigning på ca. 50 % fra dagens nivåer.

Ved sommertider 2020 gikk gullet inn i en større korreksjonsfase på omtrent halvannet år. Den seneste tiden har imidlertid prisen brutt gjennom viktige motstandsnivåer, og kursen nærmer seg nå den forrige toppen på ca. 2075 dollar fra 7. august 2020. Perioden har dannet håndtaket i en gigantisk Cup & handle-formasjon. Selve koppen i mønsteret ble dannet i løpet av over åtte år, fra siste halvdel av 2011 til starten av 2020.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Klarer kursen å bryte gjennom sitt nåværende all time high-nivå fullendes en gigantisk Cup & handle-formasjon (se bildet nedenfor). Ifølge teknisk analyse kan det forventes at kursen stiger med samme avstand som koppens dybde, og i dette tilfellet vil det bety at gullprisen skal opp til over 3000 dollar per unse.

Et slikt kursmål baserer seg på klassisk Cup & handle-teori, og det er naturligvis ingen garanti for at et slikt prisnivå nås. Mønsteret anses likevel for å være et av de mest pålitelige kjøpssignalene som finnes og brukes av både tradere og investorer over hele verden.

Hvordan kan jeg handle gull?

Den trolig enkleste måten å spekulere i gullprisen er derfor gjennom såkalte CFD-kontrakter hos nettmeglere som Markets.com. Her kjøper du ikke fysisk gull, men kontrakter hvis verdi korrelerer med svingningene i gullprisen.

Hos Markets.com kan du enkelt spekulere i gullprisen gjennom såkalte CFD-kontrakter. Du finner kontrakten under navnet «Gold». Denne handles med en gearing på 1:20 , hvilket betyr at den eventuelle avkastningen din blir tjue ganger større. Husk imidlertid at risikoen også stiger tilsvarende.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Det finnes også andre alternativer for deg som vil eksponeres mot gull. Du kan naturligvis kjøpe fysisk gull, men dette kan være uoverskuelig for privatinvestorer samtidig som det krever at du selv sørger for sikker oppbevaring av gullet.

Et annet alternativ er å kjøpe aksjer i gullgruveselskap. Selv om selskapene i større og mindre grad stiger og faller sammen med gullprisen, påtar du deg også andre risikoer ved å investere i selskaper du kanskje ikke kjenner til fulle. Hos Markets.com kan du for eksempel handle aksje-CFD-er i et av markedets mest anerkjente gullgruveselskap, Barrick Gold.

PS. Dette er ikke en kjøpsanbefaling. Artikkelen er utelukkende til inspirasjon. Husk å gjøre deg kjent med risiko og handle aldri for penger du ikke har råd til å tape.

Hva er Cup & handle

«Cup & handle» er et bullish candlestick-mønster. Det ligner en tekopp og mange anser det for å være et av de mest pålitelige kjøpssignalene som finnes. I denne artikkelen forklarer vi hva Cup & handle-mønsteret er, hvordan du bruker det når du trader og de viktigste punktene du bør kjenne til for å øke sannsynligheten for lønnsomme handler.

cup & handle
Cup & handle-mønsteret ligner en tekopp i formen og er et av de eldste og mest pålitelige handelssignalene i markedet.

Slik dannes en Cup & handle-formasjon

Cup & handle-mønsteret kan oppstå på alle tidsintervaller. Det oppstår ved at prisen først faller før den så stabiliseres, stiger og stille og rolig kravler tilbake til området rundt den tidligere toppen.

Når dette skjer har kursutviklingen dannet en U-form, eller det som vi kaller «koppen» i vårt Cup & handle-mønster.

Deretter oppstår det en mindre korreksjon igjen, men denne er mindre og mer kortvarig enn den opprinnelige nedturen. Etter at prisen kryper opp igjen har vi også dannet håndtaket i Cup & handle-mønsteret.

Når du identifiserer denne formasjonen, kan det være et tegn på at tiden er inne for å kjøpe. Aller først ser vi imidlertid på hva du bør være ekstra oppmerksom på.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Den viktigste faktoren

Det er viktig at du er innforstått med at mønsteret veldig sjeldent er perfekt, men du bør kunne finne en del likheter med en kopp og et håndtak. Den absolutt viktigste faktoren for et gyldig Cup & handle-mønster er at håndtaket må være mindre enn koppen. Bunnen av håndtaket må også befinne seg i den øvre halvdelen av koppen, aller helst i den øvre tredjedelen.

Eksempel: Dersom koppen dannes mellom 100 og 90 kroner, bør håndtaket dannes i intervallet mellom 100 og 95 kroner, helst mellom 100 og 97 kroner. Hvis håndtaket er dypere enn 95 kroner, bør du avstå fra å handle.

To typer Cup & handle-mønster

Det er mulig å argumentere for at det finnes to typer Cup & handle-mønster: De som dannes som en bunnformasjon og de som fungerer som en fortsettelse av en allerede eksisterende trend. To bildene nedenfor viser eksempler på de to typene. Først en stor Cup & handle-bunnformasjon og deretter et mønster i en pågående trend.

Cup & handle-mønsteret hjelper deg med å finne en logisk inngang, stop loss-plassering og et nivå hvor du bør sikre den eventuelle gevinsten. Vi ser på de tre delene hver for seg.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Inngang

I et Cup & handle-mønster finner du alltid en slags dobbelttopp. Du kan velge å kjøpe når kuren passerer den høyeste av disse toppene. Se eksempelet nedenfor:

Kjøp når kursen passerer den høyeste av de to toppene i mønsteret.

Alternativ inngang

Hvis du er litt mer forsiktig, kan du velge å vente med inngang til kursen bryter motstanden ved den høyeste toppen OG gjør dette på betydelig høyere volum enn de foregående dagene:

En ulempe med denne metoden er at du risikerer å gå glipp av en del av oppgangen. Til gjengjeld får du ytterligere bekreftelse ettersom kursen allerede har brutt gjennom motstanden.

Husk imidlertid at det aldri er noen garantier for signalene. Det er mulig at kursen faller tilbake igjen, og at det kun var snakk om et såkalt «falskt brudd». Av den grunn oppfordrer vi deg alltid til å benytte stopp loss-funksjonen når du trader.

Stop loss

En effektiv måte å bruke stopp loss på hvis du handler ved hjelp av Cup & handle-mønsteret er å plassere nivået for når du vil ut av posisjonen like under håndtaket. Se eksempel nedenfor:

En tett stop loss-plassering gjør at risk/reward, når du handler på denne måten, blir forholdsvis stor. I forlengelse av det er det naturlig at vi ser nærmere på et nivå hvor det er fornuftig at du sikrer gevinsten.

Target

Kursmålet i oppadgående retning (som minimum) tilsvarer distansen mellom koppens bunn og toppen av håndtaket (se bildet nedenfor):

I dette tilfellet hadde du fått en risk/reward på ca. 1:3, fordi kroppens håndtak var ca. 1/3 av koppens dybde. Du kan naturligvis benytte andre exit-strategier om ønskelig, vi har presentert flere metoder i denne artikkelen.

Lyst på flere strategier?

Lær å trade med flere effektive strategier i vårt kostnadsfrie e-kurs «Kickstart din daytrading».

E-kurset er laget av daytrader.no i samarbeid med søstersidene våre i Danmark og Sverige. Til sammen er vi Skandinavias største nettverk for tradere.

I «Kickstart din daytrading» har vi brukt all vår kunnskap og samlet de metodene som vi anser for å være de beste for deg som vil lære mer om daytrading.

I kurset lærer du blant annet hvordan du handler med flere effektive og velfungerende strategier. Du lærer også mer om risikostyring og psykologi – to helt avgjørende faktorer hvis du ønsker å bli en suksessfull trader. Vi fokuserer på pedagogikk og effektivitet, og vi håper at kurset er både inspirerende og tidsbesparende.

Les mer om kurset og meld deg på her.

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære
Ingen relaterte innlegg