Knallrødt og lite positivt – Nye fall sannsynlig

Av Utgitt: 19. august 2021

Andre kvartal i 2021 var lite lystig for hydrogenselskapet NEL. Tallene var verre enn analytikernes estimater, og ordrereserven er uendret. Et ytterligere kursras vil ikke overraske.

Etter at Jon André Løkke og NEL la frem de siste kvartalstallene torsdag svarte markedet med å sende aksjen kraftig ned. Som jeg har skrevet før er NEL alt for dyr – og det mener jeg fortsatt. Det betyr altså at det store fallet fra toppnoteringen i starten av 2021 fortsatt ikke er over. I første omgang tror jeg aksjen skal teste støttenivået på ca. 11 kroner, men faren for enda større fall er betydelig.

Analytiker i daytrader.no, Tor Klaveness, frykter at NELs aksjekurs fortsatt ikke har gått helt tom. Foto: nelhydrogen.com

Blodrøde tall, men hva kunne vi forvente?

NEL rapporterte følgende (selskapets egne tall):

Omsetning: 164 mill. NOK vs. ventet 195 mill. NOK (og 157 mill. NOK i Q1)
EBITDA: -120 mill. NOK vs. ventet -86 mill. NOK (og -74 mill. NOK i Q1)
Netto resultat: -312 mill. NOK vs. ventet -271 mill. NOK

De svake tallene skyldes ifølge ledelsen primært a) pågående ramp up på Herøya og b) fortsatt betydelige merkostnader knyttet til covid-19. Selskapet hadde en skuffende ordreinngang på 147 millioner kroner, hvilket gjorde at ordrereserven falt marginalt fra 1,085 milliarder til 1,078 milliarder kroner.

Nettopp ordrereserven (markedsverdi 20 ganger høyere enn backlog) er bekymringsfullt. Et mindre fall her er skuffende, og dette er hovedårsaken til at jeg ikke tror NEL-kursen kommer til å snu oppover med det samme. På den annen side har selskapet kun meldt om mindre kontrakter gjennom hele kvartalet, så dette har sannsynligvis ligget i kortene.

Det er derimot helt naturlig at selskapet taper penger. NEL har rigget seg for betydelig vekst, og de største anleggene produserer langt under full kapasitet. Det har en pris. I tillegg medfører ramp up på Herøya og covid-19 merkostnader, så jeg er ikke videre overrasket over at tallene ble svakere enn konsensus.

Jeg synes imidlertid ikke vi skal fokusere alt for mye på kvartalsresultatet. Som sagt: Vekst koster, og dagens tall er neppe representativt for hva selskapet vil levere på sikt.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Med lys og lykter etter lyspunkter

Ledelsen fokuserte mye på den pågående ramp up-en på Herøya. Denne hevdet administrerende direktør Jon André Løkke at var «on time and on budget». Dette er selvfølgelig positivt, men jeg tror også dette var ventet. NEL skal i årets siste kvartal starte arbeidet på ordrene til Nikola og Everfuel, og dette bør gi selskapet et betydelig løft i omsetning og bunnlinje fra Q1 neste år.

I tillegg noterer jeg meg at kontantstrømmene fra driften er et tap på «kun» -47 millioner kroner. Det er ikke så forferdelig galt hvis vi tar høyde for covid-19 og vekstkostnader.

Ifølge Marketscreener.com er analytikerkonsensus for 2022 EBITDA på -175 millioner kroner. Jeg tror NEL vil levere vesentlig bedre.

Hvor stor er nedsiden?

Til tross for oppside i 2022-estimatene, så vil ikke disse fruktene kunne høstes før om 6-12 måneder. I mellomtiden er analytikerkonsensus på vei ned, og dette vil legge press på kursen:

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Fundamentalt sett er aksjen alt for dyr. Det er for så vidt greit nok at selskapet ikke tjener penger. Men ordreboken på under 1,1 milliarder kroner er alt for liten i forhold til markedsverdien, som fortsatt er over 20 milliarder kroner.

Og, for å øke usikkerheten ytterligere, så vet vi heller ingenting om marginene fremover. Nedsiden er altså fortsatt betydelig.

NEL har en egenkapital på rundt 4 kroner per aksje. Dette representerer et gulv, men jeg tror ikke aksjekursen kommer så lavt. Jeg ser imidlertid ikke bort fra at kursen faller til 5-7 kroner. I første omgang skal nok imidlertid 11 kroner testes, et nivå som (teknisk sett) gir aksjekursen god støtte.

Hos nettmegleren Markets.com kan du handle NEL, enten som aksjer på investeringsplattformen MarketsI eller som CFD-kontrakt på handelsplattformen MarketsX. Handler du CFD-er kan du også shorte selskapet og spekulere i kursfall.


Del denne artikel