Kickstart: Leksjon 2: De viktigste indikatorene

Utgitt: 6. oktober 2023

En trader kan benytte seg av ulike hjelpemidler når han eller hun navigerer på markedene. Noen av de mest populære er indikatorer.

I denne leksjonen presenterer vi de viktigste indikatorene for en nybegynner. Til slutt introduserer vi også en enkel trading-strategi som du kan benytte sammen med et par indikatorer.

Hvis du er usikker på noen av begrepene som vi benytter eller ikke helt vet hvordan du leser en candlestick-graf, anbefaler vi at du leser e-boken vår «Forstå daytrading på 20 minutter».

Du kan lese boken ved å klikke her.

[ez-toc]

Hva er indikatorer og hvordan bruker du dem?

En indikator er en beregning som baserer seg på prisutviklingen og handelsvolumet. Den kan brukes til å måle faktorer som moment, volatilitet og trender.

Indikatorer er ikke en erstatning for, men et supplement til, prisutviklingen og kan brukes som hjelp til å bekrefte utviklingen og danne kjøps- og salgssignaler. Som regel brukes ikke indikatorer alene til å treffe handelsbeslutninger, men hvis de kombineres sammen med prisutviklingen kan du være til hjelp når du skal forutsi utviklingen i et marked.

Hvis du befinner deg i starten av trading-karrieren din (som er sannsynlig siden du følger dette kurset), kan indikatorer fungere som fornuftige hjelpemidler. De kan være med på å gi deg ytterligere informasjon om kursutviklingen til et aktivum. Du kan med andre ord skaffe deg en bedre forståelse for prisutviklingen og øke sannsynligheten for å gjennomskue hvilken retning kursen skal videre.

«Paralysis by Analysis»

Hvis en indikator er til hjelp, så vil vel bruk av flere indikatorer være til større hjelp, tenker du kanskje?

Det kan være fristende å legge så mange indikatorer som mulig på kursdiagrammet og stole blindt på disse. Det er imidlertid ikke sikkert at kvantitet er bedre enn kvalitet, ei heller når du handler på finansmarkedene.

Ved å benytte for mange indikatorer er det nemlig en risiko for at du rammes av «Paralysis by Analysis». Dette uttrykket betyr at du til slutt blir sittende på så mye informasjon, som attpåtil kan gi motstridende signaler, at det resulterer i handlingslammelse.

Det er ikke sikkert at mer informasjon gir bedre beslutninger. Risikoen for «Paralysis by Analysis» er overhengende når du fyller så mye informasjon på diagrammet. Bildet er fra handelsplattformen til Markets.com, MarketsX. Hos Markets kan du maksimum legge til fem indikatorer på en graf.

Hvis du ser nærmere på handelsplattformen din, vil du oppdage at det finnes mange indikatorer å velge mellom; enkelte steder opptil 100 forskjellige. Det er både spennende og interessant å teste disse, men vi tror ikke det er avgjørende for om du blir en suksessfull trader i det lange løp.

Derfor bør du ikke se på det som nødvendig å sette deg inn i funksjonaliteten til alle indikatorene. Mange av de mest suksessfulle traderne på markedet har ingen anelse om hva mange av indikatorene er eller brukes til. De har i stedet valgt å fokusere på det som gjør en forskjell innenfor trading: Pareto-prinsippet.

Vi var innom regelen i forrige leksjon, og her så vi hvordan Pareto-prinsippet vektla den vesentligste (men mindre) delen. Det er fokuset på denne som gir de største og beste resultatene.

Vi anvender Pareto-prinsippet i vår tilgang til indikatorer. Derfor vektlegger vi de viktigste og dem som gir de beste resultatene.

The usual suspects

Hvis vi ser på indikatorene som brukes flittigst av profesjonelle og suksessfulle tradere, så er det flere gjengangere. Du kan klikke på hver av indikatorene for å lese mer om dem:

Én fordel med disse indikatorene er at du kan benytte dem uten nødvendigvis å forstå beregningene som ligger bak. Disse foretas i praksis av handelsplattformen som du benytter.

Bruk gjerne de neste ukene på å eksperimentere med de nevnte indikatorene. RSI, stochastics og MACD er alle såkalte oscillatorer. Det betyr at de måler moment og identifiserer nivåer hvor aktivumet du analyserer er oversolgt eller -kjøpt. De fungerer litt forskjellig, så test dem og finn ut hvilken som passer best til deg.

Glidende gjennomsnitt

Den kanskje mest populære indikatoren blant tradere, er den som måler det glidende gjennomsnittet. Et glidende gjennomsnitt er en trendfølgende indikator som viser deg en «jevnere» prisutvikling i aktivumet du analyserer. Slik unngår du som trader å bli «forvirret» av hoppene (opp eller ned) på grafen, og det blir dermed lettere å se hvilken retning kursen er på vei.

På handelsplattformen din kan du få vist det glidende gjennomsnittet for ulike tidsintervaller, eksempelvis 20 og 50 dager.

Glidende gjennomsnitt kan brukes på flere måter, og nedenfor gir vi deg tre forskjellige muligheter til hvordan du kan benytte indikatoren.

«Golden cross» og «dødskrysset»

En kjent, og mye brukt, langsiktig strategi er å handle når to glidende gjennomsnitt krysser hverandre. Det kalles for «Golden cross» eller «Death cross» (“gyllent kryss” og “dødskryss” på norsk). I denne artikkelen kan du se hvordan du handler kryssene i eksempelvis DAX.

Den uhøytidelige analysen viste at du ikke bør handle kryssene på en for kort tidshorisont. Skal strategien være vellykket bør du, hvis du stoler på tallene, ikke handle på mindre enn 1-timesgrafer.

Eksempel på et «dødskryss». Det glidende 50-dagers gjennomsnittet (blå linje) krysser og faller under det glidende 200-dagers gjennomsnittet (rød linje).

Hvis du lurer på hvilke glidende gjennomsnitt som gir de beste signalene, kan du lese denne artikkelen.

Trendindikasjon

Som nybegynner er det en god idé å huske tommelfingerregelen som sier at du ikke bør handle mot trenden. Slik unngår du å gå i samme felle som mange andre tradere: Å kjøpe opp i et marked som fremstår «billig» fordi kursen har falt i en lengre periode.

Jo mer tid du bruker på å handle på og analysere markedene, jo tydeligere blir det at noe av det aller vanskeligste er å forutsi vendepunkter, uansett om du handler kort- eller langsiktig.

Derfor anbefaler vi, hvis du er ny på markedet, å alltid handle i samme retning som trenden.

Men hvordan vet jeg hvilken trend markedet er i, tenker du kanskje?

En av de enkleste måtene å bestemme trenden i et marked er ved å se på nettopp de glidende gjennomsnittene.

Her kan en fornuftig regel være at du kun får lov til å handle når markedet ligger over de glidende gjennomsnittene (50- og 200-dagers). På samme vis får du kun lov til å gå short (satse på kursfall) når markedet ligger under disse nivåene. Slik sørger du for å ikke handle mot trenden. At kursen ligger på én av sidene av begge de glidende gjennomsnittene, er et tegn på en potensiell trend.

Kursen på dagsgrafen i DAX etter koronakrakket i 2020. Når kursen ligger over det glidende 50- (blå linje) og 200-dagers (rød linje) gjennomsnittet er det et tegn på at den trender. Legg også merke til at det ble dannet et «golden cross» som senere bekreftet trenden. Bildet er fra handelsplattformen MarketsX.

Trampoline

En tredje måte å bruke glidende gjennomsnitt på er når markedet «stusser» mot det. Hvis vi for eksempel velger et 20-dagers glidende gjennomsnitt, kan vi se at kursen tenderer til å stusse på dette. En enkel strategi kan være å legge inn stochastics-indikatoren og kjøpe når kursen «toucher» det glidende gjennomsnittet og stochastics-linjene krysses. Dette indikerer nemlig en mulig ny oppgang.

Still inn stochastics til 8, 3 og 5 for å gjøre det langsommere. Vi viste dette i videoen tidligere i leksjonen, men se også bildeeksempelet nedenfor.

En enkel strategi hvor du kjøper hver gang kursen berører det 20-dagers glidende gjennomsnittet. Stochastics er her innstilt på verdiene 8, 3 og 5 for å gjøre det hele langsommere.

De vanligste glidende gjennomsnittene er 200, 50, 20 og 8. Vi anbefaler deg å legge ett eller flere av disse på en graf og bemerke hvordan kursen ofte stusser mot det. Test også de andre indikatorene og se om du kan lage dine egne strategier ved hjelp av disse.

Husk: Det finnes ingen fasit, så det er kun fantasien din som setter grenser når du bygger trading-strategier.

Neste leksjon

I neste leksjon lærer du mer om candlesticks. Her viser vi blant annet hvilket candlestick-signal vi anser for å være det mest pålitelige. Faktisk mener vi at signalet er så effektivt at du ikke behøver å bruke andre.

Leksjonen som følger deretter, inneholder også en ferdigsnekret strategi som benytter både candlesticks og indikatorer. Jo flere faktorer du kan bruke for å styrke analysen din, jo større sannsynlighet er det for at den er valid.

Vi ses i neste leksjon!

Del denne artikel