0 kommentarer 01 January 1970 Artikler daytrader NYHETER STRATEGIER

De beste månedene for aksjehandel

De fleste aktive tradere kjenner til de vanligste tommelfingerreglene for når an skal kjøpe og selge i forskjellige perioder i året. De vanligste reglene er blant annet disse:

UTTRYKKBETYDNING
Oktober-effektenAksjene faller i oktober.
Desember-selloffAksjene faller i desember
Santa Claus rallyAksjene vil stige kraftig mellom jul og nyttår
Januar-effektenAksjene stiger i januar
Sell in May then go awayAksjene vil falle i mai og noen måneder frem
Turn-of-the-month-effektenAksjene stiger ved inngangen til hver nye måned

De mange teoriene støttes som regel opp av en forklaring. For eksempel for Turn-of-the-month-effekten forklares det med at millioner av mennesker får utbetalt lønn i slutten/starten av måneden. Mange av disse bruker pengene på å kjøpe aksjer, og en samlede effekten kan presse prisene opp ved månedsskiftet. Denne effekten har faktisk blitt påvist av Frank Russel Company. De har studert en amerikanske S&P-ideksen over en periode på 65 år, og studiene viste av amerikanske large cap-aksjer konsistent har gitt høyere avkastning ved månedsskiftet. I alle fall fra 1928 til 1993.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske Tradere. Trykk her.

Oktober-effekten forklares med en psykologisk mekanisme. Teorien går ut på at aksjemarkedet fortsatt er skremt av historiske sammenbrudd i markedet, som har skjedd nettopp i oktober. For eksempel var begynnelsen på den  store amerikanske depresjonen i oktober 1929, og ”Black Monay”, som sendte Dow Jones ned med 22%, skjedde 19. Oktober 1987.

 Oversikt over avkastning i S&P 500 siden 1950.
Oversikt over avkastning i S&P 500 siden 1950.

Fleip og fakta
Hos daytrader.no har vi kikket dypt inn i gamle, så vel som nye undersøkelsen som har undersøkt hver enkelt regel. Er det overhodet noe hold i disse? Kan man helt grunnleggende snakk om gode og dårlige måneder på aksjemarkedet?
Teorien om Oktober-effekten faller rask fra hverandre når den møter realiteten. I en artikkel offentliggjort i CNBC i 2007 avvises en fullstendig. Finansportalen lot et analysefirma foreta en test av måneden, og av 90 oktober-måneder viste kun 38,9% en negativ avkastning. Resten var positive. Desember selloff-teorien møter samme skjebne. Flere undersøkelser fastslår det stikk motsatte, nemlig at desember er en av de beste månedene for aksjer av alle. De fleste undersøkelsene viser at desember ofte er bedre enn januar. Derfor kan man heller ikke snakke om en spesiell januar-effekt.

Vi anbefaler handelsplattformen Markets til daytrading >>>>>> Klikk her.

Til gjengjeld ser det ut til at man kan si noe om vintermånedene samlet: de er nemlig som regel goode. Basert på 67 års studier foretatt av The Stock Trader ‘s Almanac, viser det seg at fem av årets måneder er signifikant mer positive enn resten. Disse fem månedene er november, desember, januar, mars og april. Dette støtter opp om uttrykket ”Sell in May then go away”. Ettersom et sjeldent gir mening å selge sine langsiktige aksjer i én enkelt måned, for deretter å kjøpe dem igjen, kan man også legge til februar i listen. Dermed kan man snakke om en vinterstrategi og en somerstrategi.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske Tradere. Trykk her.

I følge The Stock Trader ‘s Almanac ville en vinterstrategi hvor man kjøper Dow Jones i november og selger igjen i mai ha gitt en fantastisk avkastning i mange år tilbake. Av 62 år ville man ha tjent penger i 48 år, og tapt i kun 14 år. Hvis man hadde gjort det motsatte, altså kjøpt i mai og solgt i november, hadde man tapt i 25 år og vunnet i 37 år.

 Når skal man kjøpe og når skal man selge? Kanskje gir årets gang svaret.
Når skal man kjøpe og når skal man selge? Kanskje gir årets gang svaret.

Hvis man ifølge The Stock Trader ‘s Almanac fjerner man de eldste dataene og nøyer seg med å kikke på de siste 24 år, ville 10.000 USD vokst til 585.000 USD med vinterstrategien. Hadde man handlet motsatt hadde du sittet igjen med kun 10.500 USD.  Når man kikker på gode perioder for aksjehandel, er det faktisk mulig å zoome enda lenger inn. Journal of Economics and Finance ar gjort dette.

De har lett etter den mest profitable dagen i uken. De kikket 25 år tilbake i tid i S&P og har undersøkt 6450 handelsdager. Undersøkelsen viste at onsdag er den mest profitable dagen i uken. Det gjelder imidlertid ikke når man er inne i et sterkt bull- eller bear-marked. Her er det den første og siste dagen i uken som er best, slik at fredag er best i et bull-marked, mens mandag er best når markedet er bear.

Konklusjon
Man skal alltid være påpasselig med å utnevne en spesielt ”god tid” på aksjemarkedet. Dette er fordi avkastningen svinger forhold til den grunnleggende økonomi. Hvis januar har vært en god måned 5 år på rad, er det alltids en risiko for at januar i år blir elendig. Allikevel kan man fint si noe generelt om fortiden.

Her gjelder følgende:
Onsdag er generelt den beste dagen i uken målt i S&P.

November, desember, januar, mars og april har generelt vært gode måneder i Dow Jones. Dette kan danne grunnlaget for en strategi hvor man kjøper seg opp i november og selger alt igjen i mai.

Tags:
En enkel trading strategi som virker

En enkel trading strategi som virker

Som aktiv trader er man alltid på utkikk etter en strategi som virker. Imidlertid ender man ofte opp med en trading skjerm full av utallige streker og avanserte indikasjoner. Men i virkeligheten behøver det ikke å være så avansert. Joe Marwood, som er aktiv trader, blogger og analytiker har gjennomført…
Les mer

Kopier de beste børshandlerne i sommerferien. Slik gjør du det

Kopier de beste børshandlerne i sommerferien. Slik gjør du det

Sommerferien nærmer seg, og det er ikke alle som i den forbindelse får tid til å passe på aksjeporteføljen. Skal man ut å reise, eller er travelt opptatt med familie og venner, kan det gi mening å overlate en del av sine investeringer til en dyktig børshandler som kan stå…
Les mer

150% avkastning på å spotte trender

150% avkastning på å spotte trender

De fleste langsiktige investorer er fornøyd hvis de slår markedet med bare et par prosent. Det er imidlertid ikke nok for danskeren Jeppe Kirk Bonde. Jeppe er privat investor og jobber til daglig med blant annet valuation for amerikanske Hacket Group i London. I 2017 oppnådde han en avkastning på…
Les mer

330% i avkastning på ett år. Intervju med elitetrader Jay Nemesis

330% i avkastning på ett år. Intervju med elitetrader Jay Nemesis

Den 27 år gamle engelske daytrader Jay Edward Smith – også kjent som Jay Nemesis – er det vi kan kalle for spektakulær. I løpet av de siste 12 måneder har Jay Edward gjennom trading generert en avkastning på over 330%. I tillegg hadde han en avkastning i 2015 og…
Les mer

Her er den beste glidende indikatoren

Her er den beste glidende indikatoren

For å lykkes med trading er det viktig at man bruker de rette indikatorene. Mange tradere benytter seg av en teknisk indikator kalt «glidende gjennomsnitt«. Et glidende gjennomsnitt kan brukes til å få et inntrykk av trenden en aksjekurs befinner seg i. Indikatoren er enkel å bruke, noe som også…
Les mer