Slik finner du den neste aksjeraketten

Utgitt: 11. januar 2022

Alle aksjehandlere drømmer om å finne den neste børsraketten som gjør underverker for avkastningen. Men oppgaven med å identifisere rakettene er utfordrende. Nedenfor ser vi på noen rakett-kjennetegn, både innenfor aksjer og andre aktivaklasser.

Aksjeraketter har én ting til felles: De beveger seg raskere, mye raskere, enn det generelle aksjemarkedet – både opp og ned.

Når vi analyserer aksjer finnes det et verktøy som identifiserer volatile aksjer, og det kalles aksjens «beta». Dette er et statistisk måleverktøy som viser hvor volatilt et aktivum er, sammenlignet med det generelle markedet.

Porteføljeforvaltere bruker beta til å anslå forventet avkastning på enkeltaksjer eller hele porteføljer. Noen investorer (kanskje de mer risikovillige) bruker også beta til å identifisere potensielle aksjeraketter. Beta kan imidlertid gå begge veier: Aksjer med høy beta kan oppnå betydelig høyere avkastning enn det generelle markedet, men samtidig er det viktig å forstå at denne typen aksjer også er forbundet med større risiko for tap.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Slik leser du beta

Hvis en aksjes beta er 1,0, så betyr det at aksjen typisk beveger seg sammen med aksjemarkedet som helhet. Aksjer med beta under 1 beveger seg typisk mindre enn markedet, mens aksjer med beta over 1 beveger seg mer enn markedet.

Aksjer med høy beta er populære blant swing-tradere, som gjerne holder posisjonene sine i dager/uker. Det skyldes at beta kan brukes til å identifisere aksjer som kan bevege seg kraftig innenfor en kort tidsperiode. Investorer bruker beta på lignende vis, men de regner med å holde aksjen lengre tid.

Beta kan også brukes til å diversifisere porteføljen, slik at du sitter med en god blanding av aksjer med høy og lav beta. Dermed er du sikret å kunne ramme en rakett, samtidig som aksjene med lav beta stabiliserer porteføljen.

Finn opplysninger om beta

Du kan finne aksjers beta flere steder. Hos Markets.com finner du beta ved å søke på en enkeltaksje via søkefeltet øverst til venstre.

Prøv med den amerikanske Roku-aksjen.

Under «Key Statistics» ser du at Rokus beta ligger på ca. 1,73. Aksjen har en høyere beta enn gjennomsnittet, og du kan dermed anta at den svinger mer enn det generelle aksjemarkedet.

Roku driver streaming-plattformer og selger mediespillere og lydenheter i USA. Selskapet gikk på børsen i 2017 og steg jevnt og trutt frem de tre første årene. Høsten 2020 eksploderte kursen, og på under seks måneder gikk en Roku-aksje fra å koste ca. 150 dollar til nesten 500 dollar.

Samme nivå befant kursen seg på i sommeren 2021, men siden har pilen pekt nedover. I skrivende stund koster Roku-aksjen i underkant av 200 dollar. Det er mer enn 30 % under nivået for bare to måneder siden (november).

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Hvis vindene på finansmarkedene snur, kan Roku bli en kandidat i vår «Ram en rakett»-konkurranse. Her kan du vinne en reise til New York (eller 20 000 kroner) hvis du finner aksjen (eller aktivumet) som stiger mest t.o.m. 28. februar (minst 40 %, eksl. evnt. gearing).

Les mer om «Ram en rakett».

Hvis du ikke benytter en nettmegler, kan du finne informasjon om beta på Yahoo Finance. Søk eksempelvis på Invitae. Under «Summary» ser du at aksjens beta ligger på 1,74. Du kan derfor forvente at aksjen stiger kraftigere enn markedet på grønne dager, men faller mer på røde dager.

Invitae er et amerikansk medtech-selskap som fikk ca. 50 % av verdien barbert bort i løpet av de de siste to månedene i 2021. Skjer det samme, bare i oppadgående retning, i de første månedene i 2022, så kan også Invitae være en vinnerkandidat i vår konkurranse.

Slik deltar du i konkurransen til daytrader.no

Det er enkelt å delta i «Ram en rakett», og du kan være med i konkurransen for bare noen få kroner:

Den som, ved konkurranseperiodens slutt, kan vise til investeringen som har steget mest (min. 40 %), premieres med 20 000 kroner. Pengene kan benyttes etter eget ønske. Kanskje en tur til New York?

Husk at handelen må ha blitt gjort hos Markets.com.

OBS: Det investerte beløp og eventuell gearing (som kan øke avkastningen hvis du handler CFD-produkter) er IKKE relevant. Det er UTELUKKENDE den prosentvise stigningen i aksjekursen eller i det underliggende aktivumet som har betydning. Hvis du eksempelvis kjøper en aksje-CFD hvor aksjekursen stiger 10 %, men gearingen gjør at du oppnår 50 % avkastning på investeringen, så er det stigningen på 10 % som teller i konkurransen.

Er du god til å spotte aksjeraketter kan 2022 være året du opplever New York.

Aksjer stiger i byks

Aksjer har en tendens til å bevege seg forholdsvis sidelengs i lange perioder før de tar kraftige byks (opp eller ned) innenfor relativt korte perioder. Ifølge bloggen Stockbee skjer ofte disse byksene innenfor perioder på 3-5 handelsdager, og stigningene ligger vanligvis i området 8-40 %.

Er du til litt mer avanserte strategier foreslår vi at du tar en titt på den nevnte bloggen. Her vises en momentum-strategi som sannsynliggjør når en aksje plutselig hopper kraftig.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Kanskje kan bloggen være med på å gi deg bedre sjanser til å vinne reisen til New York (eller 20 000 kroner) i «Ram en rakett»-konkurransen? Selv om det ikke er enkelt å finne frem til akkurat den aksjen (eller aktivumet) som stiger med minimum 40 % innen 28. februar, så er det mulig.

Noen husker kanskje oljeselskapet Questerre, som er notert på Oslo Børs. Her steg aksjen nesten 100 % i løpet av de første handelsdagene i 2022.

Meld deg på konkurransen og gå på jakt etter rakettene blant det store produktutvalget hos nettmegleren Markets.com.

Lykke til!

Del denne artikel