NELs kapitalmarkedsdag: Hårete mål og krevende 2021

Oppdatert: 22. januar 2021

Hydrogenselskapet NEL presenterte luftige planer på deres aller første kapitalmarkedsdag. Selskapet avslørte en målsetning om å produsere hydrogen til 1,5 dollar per kilo innen 2025.

Av Tor Klaveness

Det var store forventninger knyttet til NELs kapitalmarkedsdag. Likevel ble ikke spente investorer oversvømt av nyheter, selv om selskapet presenterte én stor oppdatering. Den norske børsfavoritten har nemlig planer om at deres anlegg skal kunne produsere hydrogen til 1,5 dollar innen 2025. Med det vil hydrogen være like rimelig som bensin og diesel.

Skal det snart slippes luft ut av NEL-ballongen?
Prøv Markets.com – Handle aksjer og CFD-er uten kurtasje Klikk her

Optimistisk, men for ambisiøst

NELs nye kostnadsmål er hårete og ambisiøst, og vil bety at «grønn» hydrogen også blir konkurransedyktig med hydrogen fra gass. Dette vil selvsagt være meget positivt. Jeg tror imidlertid NEL er for optimistiske i sin målsetning. Dette skyldes at selskapet forutsetter en strømpris på EUR 16-17/MWh (USD 20/MWh). Strøm er som kjent den viktigste innsatsfaktoren i produksjon av (grønn) hydrogen og er dermed en kritisk variabel.

Et anlegg fra NEL bør trolig være i drift i minst 50 % av året for at økonomien skal bli god. I Tyskland handles futures-kontrakten for strøm med levering gjennom 2022 til rundt EUR 50/MWh, og det er lite som tyder på at prisene skal ned. Altså blir det lite realistisk å tro at man kan skaffe strøm til EUR 16-17/MWh. Man vil selvsagt forsøke å produsere hydrogen når strømmen er rimelig, men det blir ikke nok «billige» timer gjennom året når man tvinges til å produsere såpass mange timer.

Regnestykket til NEL går kort fortalt ikke opp – i det minste ikke i Tyskland og i store deler av EU, som jo er det viktigste markedet. I land som Australia eller Chile er imidlertid forutsetningene bedre.

Ruglete 2021

NEL ga også investorer og interessenter annen nyttig informasjon under kapitalmarkedsdagen. Opplysninger som gir, i alle fall meg, mer «kjøtt på beinet» når jeg skal forsøke å analysere et selskap som fortsatt ikke tjener penger på driften.

  • NEL har gjentatte ganger blitt spurt om «guidance» fremover. Det vil de fortsatt ikke gi.
  • Inntil videre er selskapet finansiert med egenkapital. Når industrien modnes og NEL har fått opp produksjonen er imidlertid gjeldsfinansiering aktuelt. Det er selvsagt positivt.
  • Selskapet har tidligere kommunisert at kostnadene vil øke mer enn inntektene fremover. Dette gjentas, og vi må altså være forberedt på betydelige tap i inneværende år.
  • Anleggene NEL selger blir større, og salgsprosessene tar lenger tid. Tiden fra kontrakt er signert til anlegg leveres vil kanskje også øke. Disse to faktorene vil bidra til en mer ustabil utvikling av ordrereserven enn vi hittil har sett.
  • Det meldes om press på priser og man selger i betydelig grad prosjekter basert på hvordan man antar selskapets kostnadsposisjon vil være.

Punktene 3-5 taler for at inneværende år blir krevende for NEL og usikkerheten er betydelig. NEL har bra med kontanter og gjør mye riktig, men investorer bør tenke seg om mer enn én gang hvis de vil sitte med aksjen gjennom kvartalstall.

Investorene så imidlertid ikke ut til å bry som om fremtidige strømpriser og manglende guiding – i alle fall ikke på dagen for fremleggelsen – og sendte i stedet aksjen opp over to prosent. Hvis du vil trade NEL kan du ta både long- og short-posisjoner hos Markets.

Prøv Markets.com – Handle aksjer og CFD-er uten kurtasje Klikk her

Fortsatt spinnvill NEL-verdsetting

Jeg har tidligere hevdet at jeg synes NEL er for stivt priset, og det synspunktet er ikke endret.

I dag er markedsverdien til NEL på over 45 milliarder kroner. Dette kan på ingen måte rettferdiggjøres med fundamental analyse. Ordrereserven er fortsatt meget begrenset, og vi vet ingenting om fremtidige marginer eller konkurransesituasjon.

Samtidig er hydrogensektoren brennhet, og andre hydrogen-aksjer som Plug Power og Nikola prises enda stivere. Min konklusjon er følgelig at NEL fortsatt er en interessant aksje å trade, men den langsiktige investor bør være forsiktig.

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære