Finanslegende selger alt – unntatt én aksje

Utgitt: 18. august 2022

Michael Burry må kunne kalles en legende innenfor finansverdenen. Han var en av få som ikke bare forutså finanskrisen, men også shortet markedet tidlig. Mens andre investorer så formuer fordufte, endte Burry med å tjene over en halv milliard kroner på nedturen.

Forutsigelsene og beslutningene til Michael Burry tilbake i 2007/2008 gjorde ham til en av hovedpersonene i kultfilmen The Big Short. Her spilles den sære autisten med store evnene på finansmarkedet av stjerneskuespilleren Christian Bale.

Nå gjør Michael Burry det igjen. I en nå slettet melding på Twitter skriver han at «the silliness is back». Faktisk sammenligner han det nåværende aksjemarkedet med boblene i forkant av krakkene i 1929, 1968, 2000 og 2008.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Fremtid i fengsel?

En kikk i papirene til Scion Capital, hedgefondet til Michael Burry, viser at hovedpersonen ikke kun har det i munnen. Ifølge oversikten har Burry solgt nesten ALLE sine posisjoner, etter for nylig å ha hatt aksjer i både Facebook, Google og Apple. Kun én aksje har fått lov til å bli i porteføljen til Burry, nemlig GEO Group, som blant annet driver private fengsler i USA.

Det er ikke mulig å se om Michael Burry sitter med short-posisjoner, men at han har renset ut i (nesten) hele aksjebeholdningen tyder på at han forutser en kraftig nedtur. Det er heller ikke mange dager siden Burry kritiserte dem som mente at NASDAQ igjen befant seg i et bull market etter den kraftige oppturen i sommer.

Se Michael Burrys tweet i denne artikkelen.

Michael Burry satser på amerikanske fengsler.

Michael Burry og hedgefondet hans hadde ikke kun rett under finanskrisen.

Scion Capital ble startet opp omkring årtusenskiftet, og i fondets første leveår kunne Burry vise til en avkastning på 55 %. Til sammenligning falt S&P 500-indeksen med nesten 12 % i samme periode. I det påfølgende året falt S&P 500 ytterligere 22 %, mens Scion leverte en positiv avkastning på 16 %.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

Ved utgangen av 2004 forvaltet Michael Burry 600 millioner dollar, og han fortsatte med å skape avkastning. Delvis ved å shorte overvurderte teknologiaksjer.

Hvis du overveier å shorte markedet kan du lese mer om metoden her.

Forutså boligkrakk

I 2005 begynte Burry å fokusere på subprime-markedet. Det var på den bakgrunn at han forutså kollapsen i det amerikanske boligmarkedet i 2007. Har du ikke sett The Big Short enda, så anbefales filmen på det kraftigste til alle investorer og tradere. Du kan se et klipp nedenfor:

Da Burry begynte å satse mot boligmarkedet var det et stort antall kunder som flyktet fra fondet. De fryktet og trodde at Burry tok feil. Til slutt viste imidlertid analysene hans å være riktige: Markedet kollapset og Michael Burry satt igjen med en personlig gevinst på 100 millioner dollar. Overskuddet til de gjenværende investorene endte på mer enn 700 millioner dollar.

I årene etter finanskrisen viser flere av Scion Capitals oversikter at Burry har vært eksponert mot store amerikanske tek-selskaper gjennom kjøpsposisjoner i helt alminnelige aksjer.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Om Michael Burry får rett igjen gjenstår å se, men også han kan ta feil. En av hans største var kanskje da han shortet Tesla. I desember 2020 skal Burry ha satset tungt på Tesla-kursfall. Faktisk var troen så sterk at han hånet aksjonærer som trodde på elbilselskapet. Få måneder senere hadde imidlertid aksjen steget mer enn 100 %, og etter å ha dekket inn short-posisjonene måtte Burry erkjenne at vurderingene hans var feil.

Hvem tror du ler sist og best denne gang?

PS. Det er ikke mulig å si nøyaktig når Michael Burry solgte alle sine aksjer (unntatt GEO Group). I prinsippet kan han også ha kjøpt aksjer siden den seneste Q2-oppgjørelsen. Dette vil imidlertid ikke henge sammen med den negative holdningen til markedet som Burry uttrykker på Twitter.

Del denne artikel