Bjørnemarked betyr over 20 % avkastning på ett år

Utgitt: 16. juni 2022

Denne uken falt den ledende S&P 500-indeksen inn i bjørneterritorium. Om Wall Street er på sommersalg vet ingen, men hvis historien gjentar seg er sannsynligheten stor for at de neste tolv månedene vil by på formidabel avkastning.

For mange strider det mot all logikk. Børsene verden over stuper og de makroøkonomiske forholdene tyder ikke på umiddelbar bedring. Tidligere denne uken falt S&P 500 mer enn 20 % fra toppen rundt årsskiftet, og dermed befant enda en av de store indeksene seg i et bear market.

At bjørnen lukter børsblod pleier å bety gode kjøpsmuligheter. Hva med denne gang?

Dagen etter hadde den amerikanske sentralbanksjefen med seg en «trippel Whopper» til FEDs rentemøte. Det var første gang siden 1994. Mange hevder rentehevningen på 75 basispunkter (0,75 %) er et tegn på at sentralbankene er i ferd med å miste kontrollen. Selv om de amerikanske aksjene umiddelbart reagerte positivt på Jerome Powells beskjed, er det mye som tyder på at børsuroen vil vedvare.

Men du har sikkert hørt det før: Det er når panikken inntreffer at den smarte investor bør trykke på kjøpsknappen.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Med all den elendighet som markedene må sluke nå, forstår vi godt at det er vanskelig.

Investorene spiste velvillig av FEDs triple rentehevning. Men hva skjer når alt skal fordøyes?

Gode odds for høy avkastning

Tar vi derimot en kikk på konkrete tall, så taler de sitt tydelige språk. Amerikanske Mark Hulbert i Hulbert Ratings har analysert alle tolv bjørnemarkeder siden andre verdenskrig. Ifølge ham har det vært «god butikk» å kjøpe aksjer når børsen faller under bear market-grensen (20 %).

Hvis du hver gang kjøpte S&P 500-indeksen samme dag som den falt inn i et bear market, ville du ha tjent gode penger. I løpet av de etterfølgende tolv månedene har den gjennomsnittlige avkastningen vært 22,7 %. Noen ganger kom vendingen nesten umiddelbart, andre ganger skulle børsen lenger ned før den snudde.

Få backtestede tradingsignaler på mobilen – GRATISKLIKK HER

I kun to av tolv S&P 500-bjørnemarkeder siden andre verdenskrig ville du med denne strategien ha tapt penger etter ett år. Sannsynligheten for å se grønne tall på investeringen etter 365 dager er dermed 83 %.

Dyster spådom

«Men denne gang er det annerledes», påstår dem som mener at aksjemarkedet står foran en alvorligere og langvarig nedtur. Blant dem er sjefsstrateg i SEB, Thomas Thygesen.

Thygesen mener at de voldsomme inflasjonsstigningene kommer til å tvinge sentralbanker opp på vekstbremsene for å hindre ytterligere prisstigninger. Det vil igjen lede verden ut i resesjon, og den tror ikke Thygesen at markedene har priset inn enda.

– Aksjemarkedene vil trolig falle ytterligere 30 % i løpet av resten av 2022. Resesjonen banker på døren, og tapene, hvis den slår seg inn, blir større enn gevinsten hvis vi klarer å holde den ute. Derfor bør investorer være forsiktige, sier Thygesen til det danske finansnettstedet Euroinvestor.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her
En eventuell resesjon kan få alvorlige konsekvenser for investorer.

– Sjeldent lavt

Like pessimistisk er ikke den anerkjente toppøkonomen Jeremy Siegel.

– Etter min overbevisning har markedet allerede priset inn en resesjon i 2023, forteller Siegel til CNBC.

Siegel argumenterer med at S&P 500-indeksen handles til en P/E på ca. 17. Og dersom teknologiaksjene i indeksen tas bort er verdien så lav som 13.

– Det er ikke ofte vi ser S&P 500 handles til så lave P/E-verdier. Tross utsikten til flere rentehevninger, vil vi stadig befinne oss i et lavrentemiljø historisk sett, og det er bra for aksjer, sier Siegel.

Han får støtte av investeringssjef i Seabreeze Partners, Douglas Kass.

– De siste dagers panikk betyr at det har oppstått kjøpsmuligheter med en favorabel risk/reward og begrenset nedside, hevder Kass til MarketWatch.com.

Hvem og hva tror du på?

Husk at du enkelt kan ta både long- og short-posisjoner i S&P 500-indeksen hos nettmegleren Markets.com.

Del denne artikel