Storbank med grimme dollarutsikter

Utgitt: 19. november 2020

Mens resten av verden ånder lettet opp etter hvert som vaksinenyhetene ruller inn, kommer storbanken Citigroup med en advarsel til valutamarkedet. Storbanken ser for seg at amerikanske dollar står foran en alvorlig svekkelse i 2021.

Amerikanske dollar skal ned 20 %! Det hevder i alle fall Citigroup. Positive vaksinenyheter kan være et short-signal for valutatradere, mens investorer med store aksjebeholdninger i dollar bør være oppmerksomme.

Oppløftende nyheter om Covid 19-vaksiner har rullet inn over markedene i løpet av de seneste ukene. Først ute var vaksinesamarbeidet mellom BioNTech og Pfizer. Meldingen satte kraftig fart i børsene verden over, samtidig som det var startskuddet på en sektorrotasjon, hvor teknologiaksjene ikke var like begeistret over nyhetene.

Hvor godt tjent er dollaren med at koronavaksinene forhåpentligvis snart distribueres?

Én uke senere meldte amerikanske Moderna om fremragende fase 3-resultater i testingen av deres vaksine. Nå sier også USAs helseminister at vaksineringen kun er få uker unna.

De gode nyhetene får imidlertid varsellampene til å blinke hos Citigroup. De ser for seg at den amerikanske dollaren (USD) ikke er immun mot de gode nyhetene, og banken forutser en kraftig dollarsvekkelse i løpet av neste år.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

– Dersom vaksinene faktisk virker og når å bli distribuert til den brede befolkningen, anser vi alle bear-lampene for å være tent. Derfor tror vi dollaren kan ta den samme vei som den gjorde i første halvdel av 2000-tallet. Den gang så vi en årelang svekkelse av amerikanske dollar. At dollaren faller 20 % i løpet av 2021 er langt fra umulig, røper flere Citigroup-analytikere i en rapport.

Det er Bloomberg som referer til rapporten.

Makroøkonomi setter dollarkursen i fare

Vaksinenyhetene er kun én av tre makroøkonomiske forhold som gjør Citigroup skeptiske til dollaren. Etterspillet etter det amerikanske valget og den amerikanske sentralbankens (Federal Reserve) dueaktige tilgang til økonomien er andre aspekter som ikke bygger opp om en sterkere dollar. Citi-analytikerne tror økonomien i resten av verden vil vokse hurtigere enn den amerikanske, og derfor ser de for seg en større rotasjon ut av amerikanske aktiva.

Bloombergs dollarindeks i 2020. Citigroup tror på større fall i 2021.

Skulle også den amerikanske renten stige, ser Citigroup nok et incitament til at investorer vil beskytte sine dollareksponeringer.

– Det vil kunne sende dollarkursen inn i et bratt fall, spår bankens analytikere.

Dersom økonomien i resten av verden gjenetableres raskere enn i USA, vil flere valutaer kunne styrkes sammenlignet med dollaren.

Citigroup er imidlertid mer skeptisk til dollarens fremtid enn konsensus, som spår et dollarfall på 3 % i 2021.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Årsaken til Citigroups skepsis skal også finnes i sammenligningen med det bratte dollarfallet i 2001. Da var det Kinas inntreden i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) som satte fart i dollarsvekkelsen.

– Kinas plass i WHO satte i gang en voldsom globaliseringsbølge som førte til en stor økning i det globale handelsvolumet. Det etterlot den amerikanske økonomien på perrongen, da denne var mindre gearet mot global vekst, hevder Citigroup i sin rapport.

Like pessimistiske er ikke Danske Bank. I sin seneste valutaoppdatering forespeiler de seg riktignok en svekket dollar mot euro i løpet av det neste kvartalet, men banken er ikke like overbevist om at dollaren står foran en lengrevarende svekkelse.

Hva med norske kroner?

Den norske kronen er ved å legge et redselsfullt år, med 10 % svekkelser mot flere andre valutaer, bak seg. Da koronapandemien eksploderte i vår var svekkelsen imidlertid mye styggere. Siden slutten av mars har kronen styrket seg nesten 10 % mot SEK og ca. 15 % mot DKK og EUR. Til sammenligning har kronen kun svekket seg i overkant av 3 % mot dollaren fra år til dato.

Se utviklingen til USDNOK nedenfor.


Norske kroner er en råvareeksponert valuta, og da oljeprisen stupte i vår fikk kronen bank. Det, kombinert med investorer som fryktet koronaens herjinger, gjorde at stadig flere flyktet over i større valutaer. Tilbake i mars styrket også dollaren seg kraftig mot kronen, men siden har NOK hentet tilbake over 20 %. Den 20. mars i år kostet én dollar nesten 13 kroner. I november var kursen tilbake til ca. ni kroner.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Med vaksiner på plass kommer også en forventning om økt global aktivitet og stabilisering av finansmarkedene. Dette bør ha positiv innflytelse på oljeprisen, som allerede i dagene etter de første vaksinenyhetene skjøt i været med 10 %.

Høyere oljepriser har historisk vært en viktig drahjelp til norske kroner. Dersom oljeforbruket, som mange forventer, stiger i takt med at den globale aktiviteten igjen får fotfeste, må man kunne forvente at også kronen vil styrkes i løpet av 2021.

Kortsiktig kan det imidlertid være flere humper i veien. Norske kroner har en tydelig tendens til å svekke seg mot slutten av året.

Hvis du vil kjøpe eller shorte amerikanske dollar, kan du handle USD i et stort utvalg valutakryss (også norske kroner) hos nettmegleren Markets.

Hvis du har lyst til å lære mer om valutahandel, kan du lese mer i denne artikkelen.

På våre sider kan du også lære mer om en spennende og ukjent indikator som henvender seg direkte til valutatradere.

 

Del denne artikel