Verdi- vs. vekst – og gode aksjemuligheter i Norden

Av Utgitt: 20. mai 2021

Flere mener at vi befinner oss i starten av en sektorrotasjon, fra «vekst» til «verdi». Det vil si at pengene forblir i markedet, men at investorenes preferanse endres fra vekst- til verdiaksjer. Men hva skiller egentlig begrepene? Og hvilke nordiske investeringsmuligheter har man, hvis man tror pengene er på vei over i verdi?

Av Tor Klaveness

Særlig «grønne» aksjer og aktører innenfor teknologisektoren har hatt en tung børsvår. På den andre siden har tradisjonelle selskaper med stabil inntjening klart seg langt bedre. En del mener denne utviklingen kommer til å fortsette, og potensielle triggere kan være stigende renter og økende økonomisk vekst.

kvalitet i verdi vs. vekst
I diskusjonen verdi vs. vekst henviser mange til såkalte «kvalitetsaksjer».

Selv om sektorrotasjonen viser seg å være reell, betyr ikke det at alt av vekstaksjer bør kastes ut av vinduet.

I denne artikkelen ser jeg på hvilke internasjonale vekstaksjer som virker å være best rustet i et «verdimarked».

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Verdi vs. vekst

Vekstaksjer er aksjer som har begrenset inntjening i dag, men gode utsikter til vekst. Typisk er disse aksjene dyre på multipler. Vekstaksjer gir som regel begrenset utbytte, da selskapets inntjening går med til å finansiere veksten.

Man finner mange vekstaksjer innen teknologi og fornybar energi, og kjente navn er Amazon, Tesla og Netflix. Her i Norden har vi blant annet Kahoot, Scatec, Ørsted og NEL.

Verdiaksjer, på den andre siden, er aksjer uten tilsvarende vekstpotensial, men med god inntjening i dag. Råvareselskaper regnes typisk som verdiaksjer selv om de kan ha relativt volatil inntjening.

Verdensindeksen (MSCI) består av nesten 1600 selskaper fra 23 land. Den gir dermed et godt innblikk i de globale markedene, og den brukes av mange som referanseindeks med hensyn til avkastning.

MSCI har to indekser som gir oss mer innsikt, også når vi snakker verdi vs. vekst: MSCI World Value og MSCI World Growth:

  • MSCI World Value har tre utvelgelseskriterier: pris/bok, price/earnings og utbyttekapasitet. Disse kriteriene sammenfatter på mange måter hva «value» er. De viktigste bidragsyterne til verdiskapning oppgis å være a) utbytte b) verdi og c) lav volatilitet (i den rekkefølgen).
  • MSCI World Growth har fem utvelgelseskriterier, og alle går på vekst i inntjening og omsetning. «Momentum» og kvalitet (solid balanse) trekkes frem som viktige bidragsytere til verdiskapningen.

Kursutviklingen til de to indeksene, i tillegg til verdensindeksen, de seneste ti årene ser du under (klikk på bildet for å se større versjon):

Som man ser har vekstaksjer levert vesentlig høyere avkastning enn verdiaksjer. Verdi har gitt 7,8 % årlig avkastning og vekst har gitt hele 12,3 %. Det vil si at du som vekstinvestor har hatt en årlig meravkastning de seneste ti årene på 4,5 prosentpoeng. Den risikojusterte avkastningen er også vesentlig bedre.

I følge Vanguard er den årlige meravkastningen hele 7,8 %, hvis vi kun ser på USA. Vanguard estimerer også at verdi vil ha 5-7 prosentpoeng høyere avkastning enn vekst de neste fem årene.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe – Norske daytradere.Klikk her

Investeringsmuligheter i Norden

Da er det kanskje ikke så dumt å vekte seg noe ned i vekst og samtidig kjøpe mer verdi?

I Norden har vi flere gode investeringsmuligheter i så henseende, og noen av dem finner du i tabellen under. Dette er solide selskaper som har en akseptabel prising på multipler. De betaler også relativt bra utbytter:

Personlig har jeg stor tro på råvarer fremover.

Dette er sektorer hvor det har blitt investert for lite det siste tiåret, og det er sektorer som vil gjøre det relativt bra ved økende inflasjon. Selskapene er også stort sett greit priset på multipler.

Beste verdiaksjer i Norden i dag

Blant selskapene i tabellen ovenfor synes jeg spesielt Norsk Hydro, Equinor og Aker er interessante.

Er man allerede «fullastet» innenfor råvarer, finnes det også andre sektorer hvor jeg ser spennende verdialternativer. Telekom er særlig interessant, og Telenor virker å være attraktivt priset på PE. Et annet aspekt ved Telenor som jeg verdsetter høyt er at det er en lav-beta aksje. Det betyr at den svinger i liten grad i takt med markedet og er følgelig en såkalt trygg havn.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her
verdi vs. vekst analytiker
Tor Klaveness analyserer markedene for daytrader.no.

Med hensyn til trygge havner, så kan det også være verdi i (dere tok den?) å ta en titt på Gjensidige. Den er ikke billig, men det er den aldri. Og hva er det man sier? Kvalitet koster.

Også i Sverige finnes det flere selskaper som fortjener plass i en verdiinvestors analyser. Den svenske børsen består av flere spennende industriselskaper, og særlig virker Volvo, Sandvik og SSAB å være spennende alternativer hvis det kommer en ytterligere rotasjon mot verdi.

Avslutningsvis kan vi også ser kort på bank- og finanssektoren. Her fremstår Nordea som attraktivt priset og kanskje det mest åpenlyse valget, men vår egen DNB er heller ikke et dårlig kjøp.

nettmegleren Markets´ investeringsplattform, MarketsI, kan du handle aksjene som omtales i denne artikkelen sammen med tusenvis av andre norske og internasjonale aksjer.

Del denne artikel