Strammere marked og OPEC-problemer løfter oljeprisen videre

Av Utgitt: 3. februar 2022

Oljeprisen har steget over tolv prosent siden årsskiftet. Vår analytiker tror fortsatt stigning er uunngåelig, og han peker først og fremst på to avgjørende årsaker.

Under OPEC+ sitt månedlige møte i denne uken ble som ventet produksjonskvoten økt med 400 000 fat om dagen. Kvoteøkningen vil imidlertid ikke være nok til å dekke den økende etterspørselen fra land som åpner opp etter covid-19 og en forventet økt reiseaktivitet.

En forventet økt reiseaktivitet kan gi oljeprisen ytterligere luft under vingene.

I tillegg sliter flere OPEC-land med å øke produksjonen i takt med stigende kvoter, og mye tyder på at verdens ledige produksjonskapasitet vil gå mot all-time-low. Det er et problem, og på litt sikt blir oppsiden i oljeprisen formidabel.

Hvis du vil spekulere i en eventuelt stigende oljepris, kan du gjøre det gjennom såkalte CFD-er hos nettmeglere som Markets.com. Det er både enkelt og rimelig å investere i CFD-er, men husk at dette er gearede produkter som er forbundet med risiko.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Lave lagre

Lagertallene gir alltid en god pekepinn på hvor stramt et marked er. OECD-lagrene er nå på det laveste nivået siden 2018, skjønt U.S. Energy Information Administration (EIA) ser for seg en svak lagerbygging de neste par årene:

Hvis vi titter på USA så er imidlertid lagrene det laveste de har vært de siste fem årene. Det til tross for at amerikansk oljeproduksjonen nå er rekordhøy:

Kilde: U.S. Energy Information Administration

Produksjonsproblemer i OPEC

Det at lagrene er såpass lave har trolig overrasket mange ettersom vi på ingen måte er tilbake til «normalen» etter covid-19. Dermed blir verdens energimarkeder enda mer avhengige av OPEC+. Organisasjonen har besluttet å øke den månedlig produksjonen, og frem til september vil økningen være på 400 000 fat om dagen. Kvoteøkningen som ble fastsatt på det seneste OPEC+-møtet gjelder for mars.

Problemet er imidlertid at OPEC+ ikke alltid gjør hva organisasjonen sier den skal gjøre. Historisk har juks vært et stort problem og mange land har produsert mer enn kvoten sin. I dag er faktisk problemet det motsatte: Mange land klarer ikke å øke produksjonen opp mot kvoten sin. I desember produserte 14 av 18 OPEC+-land med kvoter under allokert kvote. Total produksjon er nå 620 000 fat om dagen under total kvote.

Produksjonsproblemene er spesielt store i Libya, Angola og Nigeria. Libya, som p.t. ikke har kvote (sammen med Iran og Venezuela) så, ifølge OPECs såkalte «secondary sources»-estimater, produksjonen falle hele 84 000 fat om dagen fra november til desember. Angola så et produksjonshopp på 85 000 fat om dagen fra november til desember, men produserer fortsatt 190 000 fat om dagen under kvoten sin. I Nigeria falt produksjonen med 43 000 fat om dagen, og basert på OPECs «secondary sources»-tall, så ligger landet nå over 300 000 fat om dagen under allokert kvote.

Bli en bedre trader med vårt nye e-kursKlikk her

Og det er krevende for Nigeria å øke produksjonen. Landet sliter med gammel infrastruktur og underinvesteringer, og sabotasjer gjør ikke situasjonen lettere. Landet har en målsetning om å produsere 1,88 millioner fat om dagen i inneværende år, men dit vil de trolig ikke nå. Situasjonen er den samme i mange andre land – til tross for høye priser investeres det alt for lite.

Ser vi på OPEC+ totalt sett, så er det at landene ikke klarer å produsere i henhold til kvotene sine et problem som bare kommer til å øke i omfang:

Kilde: Argusmedia, OPEC

Ledig produksjonskapasitet svinner hen

Jeg har vist til lagertall, men den beste betegnelsen på hva som definerer et stramt marked er likevel ledig produksjonskapasitet.

Konsekvensen av at mange OPEC+-land har produksjonsproblemer gjør at verdens ledige produksjonskapasitet faller. I dag ligger denne et sted mellom 3 og 4 millioner fat om dagen. Selv om Platts Analytics ser for seg lagerbygging i inneværende kvartal, så estimerer de kun 800 000 fat om dagen i ledig produksjonskapasitet i juni (forutsatt at OPEC+ holder seg til sine planer). Dette er historisk lave nivåer, og med så lite ledig kapasitet er sjansen høy for at oljeprisen skal over 100 dollar per fat.

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Det som kanskje er den største jokeren med tanke på etterspørsel er den fremtidige reiseaktiviteten. Vil vi fly like mye som før covid-19? Trolig blir det færre forretningsreiser, men jeg har liten tro på at det blir færre feriereiser. Ifølge Saudi Aramco, så etterspør flyselskapene p.t. 4,5 millioner fat om dagen sammenlignet med 7,5 millioner fat om dagen i 2019. Differansen er nesten hele dagens ledige globale kapasitet. Markedet kan altså bli svært stramt når vi kommer tilbake til «normalen».

Løsningen?

Biden-administrasjonen var i høst relativt aggressive ovenfor OPEC+ og påpekte at organisasjonen burde øke produksjonen. Dette kommer ganske sikkert til å gjenta seg, og kanskje ser vi at Saudi-Arabia og de andre landene med ledig kapasitet (Russland, De Forente Arabiske Emirater, Irak og Kuwait) øker produksjonen mer enn hva som er planlagt.

Det vil i så fall legge en kortsiktig demper på prisstigningen og bidra til lagerbygging. Likevel er det kun en midlertidig løsning: verdens ledige produksjonskapasitet er på vei mot bunnivåer, og det tilsier høye priser. Med lavere ledig produksjonskapasitet vil også geopolitiske forhold bli langt viktigere, og risikopremien vil øke.

Del denne artikel