Valg i USA: Dystre utsikter for oljeprisen

Utgitt: 3. november 2020

Usikkerhet knyttet til det amerikanske valget og stadig økende koronasmitte globalt har sendt verdens markeder i rødt. Oljeprisen har ikke fått unnslippe. Vår analytiker har lang erfaring fra energimarkedene, blant annet hos Equinor. Han ser det foreløpige oljeprisfallet som starten på noe mye verre.

Av Tor Klaveness

tor analytiker
Tor Klaveness har lang erfaring fra finans- og energimarkedene, blant annet som analytiker hos Equinor. Han tror oljeprisen blir satt under press frem mot jul.

Oljeprisen har siden juni i år ligget overraskende stabilt på i overkant av $40 per fat. De siste dagene har prisen imidlertid falt betydelig. Nedstengninger av en rekke økonomier grunnet Covid-19 indikerer at vi nærmer oss et marked i betydelig ubalanse. Trolig er dette bare begynnelsen, og vi må forvente høy volatilitet og et bearish sentiment fremover. Sjansen er stor for at vi ser 20-tallet.

Opec+ i førersetet

Covid-19-epidemien bidro til et massivt fall i den globale oljeetterspørselen. IEA (International Energy Agency) har tidligere estimert at fallet i annet kvartal var rundt 18 millioner fat/dag sammenlignet med samme periode i fjor. Gjennomsnittlig etterspørsel etter olje i et normalår ligger på rundt 100 millioner fat/dag, så fallet i etterspørselen var helt eksepsjonelt. Over halvparten av fallet kom i Europa og USA, og i april var disse to markedene alene ned hele 15 millioner fat/dag.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Etter det dramatiske etterspørselsfallet klarte Opec+ å innføre en plan for betydelige produksjonskutt. Dette er hovedårsaken til at IEA for inneværende kvartal ser for seg en produksjon på kun 92 millioner fat/dag. Etterspørselen antas å ha tatt seg opp til rundt 96 millioner fat/dag, og man vil følgelig se lagertrekk på 4.1 millioner fat/dag i inneværende kvartal. Ved utgangen av året ventes det også at OECD-lagrene kommer ned på normalnivåer.

Opec+ legger opp til en produksjonsøkning på 2 millioner fat/dag fra januar neste år. I tillegg har det vært fokusert på den nylige fredsavtalen i Libya, og landets produksjon ventes å kunne nå 1 millioner fat/dag på litt sikt (opp fra dagens 300,000 fat/dag).

Til tross for nevnte produksjonsøkninger ser altså markedet ut til å være i balanse i inneværende kvartal – hvis vi legger estimatene til IEA til grunn. Det er likevel flere faktorer som får varselslampene til å blinke hos meg.

Oljeprisen har falt kraftig den seneste uken. Skjermdump fra Tradingview.

Den kortsiktige markedsbalansen svinner hen

Store deler av Europa stenger nå helt eller delvis ned grunnet Covid-19, og i USA ser vi stadig nye rekorder på antall smittede. Faren er stor for at IEA har vært alt for optimistiske i sine etterspørselsanslag, og at vi havner i samme situasjon vi var i i annet kvartal, dvs. at tilbudet ligger stabilt mens etterspørselen nærmest kollapser.

Så hva gjør Opec+ denne gang?

Incentivene til å kutte er neppe like sterke som sist. Med tanke på Covid-19 er det tross alt lys i enden av tunellen (les: vaksine). I tillegg sliter de fleste av OPEC-landene med store budsjettunderskudd. Dette gjør det krevende for spesielt de mindre produsentene å gå med på kutt.

Hvis vi ser på hva aktørene i oljemarkedet gjør er det verd å merke seg at tradere og oljeselskaper ser etter tankskip for lagring av diesel – et klart bearish signal. Implisitt er jeg derfor mer bullish til tanksektoren. Det er i alle fall et område som den aktive trader bør holde et våkent øye med.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Valget i USA – ikke opplagt hva en seier til Biden vil bety

Utfallet av valget i USA har lite å si for den kortsiktige markedsbalansen da ny president ikke tas i ed før i januar neste år. På litt lengre sikt vil imidlertid en Biden-seier kunne slå begge veier:

På den ene side ventes det en akselerasjon av det grønne skiftet. I tillegg vil det trolig stilles nye krav og kostnader til oljeindustrien, spesielt selskapene som benytter «fracking». Goldman Sachs, som er positive til oljeprisen, antar at industriens kostnader vil kunne øke med $5/fat. Dette vil selvsagt være positivt for oljeprisen, men det vil ta tid før noe slikt vil kunne bli implementert. Det er altså viktig å påpeke at en Biden-seier, som er en langt større motstander av fossile energikilder enn Donald Trump, ikke nødvendigvis vil være negativt for oljeprisen på lengre sikt.

Tomme bensinstasjoner er med på å dra ned oljeetterspørselen.

På den annen side er det rimelig å anta at Biden vil være en større tilhenger av nedstengninger av økonomien for å få bukt med Covid-19. I tillegg kan han finne på å lette sanksjonene mot Iran, hvilket vil kunne bidra til ytterligere 2 millioner fat/dag til markedet.

Presidentvalget i USA vil altså kunne bety mye for utviklingen av oljeprisen. Det er imidlertid svært vanskelig å si hva nettoeffekten blir. Kortsiktig har jeg mest tro på en kraftig fallende etterspørsel grunnet Covid-19 som den sterkeste prisdriveren.

Jeg blir derfor ikke overrasket om prisen på et fat nordsjøolje (Brent) faller til under 30 dollar på denne siden av årsskiftet.

Hvis du vil handle olje, kan du gå både kort og lang hos Markets. På nettmeglerens investeringsplattform, MarketsI, finner du også flere olje- og tankselskap hvis du vil handle enkeltaksjer.

Del denne artikel