Mange nordmenn har investert i det de trodde var ekte kryptovaluta. Med lovnader om store gevinster har kunder blitt lokket til å overføre store beløp, penger som de deretter har måttet vinke farvel til. Stadig flere opplever svindel med kryptovaluta, og juksemakerne blir mer og mer utspekulerte.
Kryptosvindlere er både oppfinnsomme og grundige. Ofte henviser de til troverdige hjemmesider og falske handelsplattformer hvor det ligner at «dine» bitcoin stiger og faller i verdi. Daglige telefonsamtaler med hjelpsomme «rådgivere» er heller ikke uvanlig.
Å lese om personer utsatt for kryptosvindel gir en dårlig smak i munnen og tydeliggjør hvor skruppelløst svindlerne opptrer.
Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her |
Det er bra at media belyser problematikken, men én av utfordringene er at det gir folk mindre lyst til å investere i kryptovaluta – også gjennom lovlige meglere.
For det er ikke sånn at alt som handler om bitcoin og kryptovaluta er svindel.
Ikke all kryptovaluta er svindel
I dag finnes det tusenvis av ulike kryptovalutaer, flere av dem har vist seg å være juks. OneCoin er et eksempel på dette. Mange kryptovalutaer er også ekstremt volatile, noe du bør være oppmerksom på før du velger å investere i disse.
Denne artikkelen behandler imidlertid ikke enkelte kryptovalutaer, men meglerne som tilbyr deg å handle dem. Og, ja, selv om det finnes uærlige aktører der ute, er det ikke slik at «kryptovaluta» og «svindel» er to synonymer.
De største digitale valutaene på dagens kryptomarked, som bitcoin og ethereum, bygger på avansert teknikk og er allment anerkjente. Når investeringer i bitcoin og ethereum omtales her, er det ikke kryptovalutaenes teknikk som er problemet, men derimot noen av utbyderne og «selgerne» tilknyttet disse. Det er viktig å holde disse aspektene adskilt!
Les mer om hvordan kryptovaluta fungerer.
Ett problem er at kryptovaluta og kryptomarkedet ikke reguleres på samme måte som de øvrige finansmarkedene. Dette gjør det vanskeligere å gjennomskue bedrageri, og det er (nesten) umulig å få hjelp hvis du havner i svindlernes klør.
Kryptoinvestering som CFD
Som kryptoeier lever du også med risikoen for at walleten (digital lommebok) din hackes. Dette gjelder også om du har investert i kryptovaluta via større meglere på de uregulerte kryptobørsene. Handler du hos de større aktørene, som Coinbase og Binance, er risikoen for å bli utsatt for hacking trolig noe mindre.
Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her |
Hvis du kun vil spekulere i prisutviklingen til en bestemt kryptovaluta, kan du handle finansielle produkter som ikke har sammenheng med selve kryptovalutaen, ofte såkalte CFD-er. Gjennom denne typen investeringer får du del i kursutviklingen til kryptovalutaen, men uten at du eier den.
En stor fordel med dette er at «kryptoinvesteringene» dine da faller inn under EUs finansielle regelverk, vel og merke hvis du handler hos en godkjent megler. I tillegg slipper du besværet med å opprette en wallet og risikoen for at denne hackes.
Videoen nedenfor viser hvordan du investerer i kryptovaluta hos Markets.com.
Hvordan unngår du å bli lurt?
Det aller viktigste for å unngå å havne i kryptosvindlernes feller er et godt, gammelt råd: sunn fornuft.
Noe som høres for godt ut til å være sant er ofte et faresignal. Blir du i tillegg oppringt av potensielle «rådgivere», som på dårlig engelsk vil hjelpe deg med å overføre penger eller installere programvare på PC-en din, bør også varsellampene lyse.
Som utgangspunkt er det ikke noe i veien med at megleren din ringer, eller på annet vis kontakter, deg. Faktisk er dette god kundeservice. Mange meglere ringer for å ønske velkommen og forsikre deg om at de er dem som de utgir seg for å være.
Aggressiv oppmuntring fra «rådgiverens» side om å overføre penger eller investere i bestemte produkter kan imidlertid være røde flagg. Og dersom «rådgiveren» ønsker å forvalte pengene dine bør du stå på bremsene med det samme.
Kontroller nettmegleren
Hvis du vil handle på bestemte plattformer bør du kontrollere at megleren har lisens fra relevante finansmyndigheter og at den faktisk eksisterer. Slike opplysninger skal fremgå av meglerens hjemmeside, vanligvis nederst på siden eller under menypunkter som «Om oss» («About us»). Du kan enkelt verifisere informasjonen ved å søke på meglernavn eller den aktuelle lisensen.
Hvis det dreier seg om en utenlandsk megler, kan du bruke Finanstilsynets hjemmeside for å se om megleren har tillatelse til å tilby investeringstjenester i Norge. Gå i så fall til virksomhetsregisteret til Finanstilsynet og bruk søketjenesten der eller trekk relevante rapporter. Nettmegleren Markets.com er eksempelvis registrert på denne måten (under navnet Safecap Investments Limited).
Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos Markets Klikk her |
Du kan også søke etter megleren hos relevante finansmyndigheter i landet hvor megleren har fått lisens. Ligger denne utenfor EU bør du være ekstra oppmerksom, investorbeskyttelsen står neppe like sterkt i land som ikke er omfattet av EUs regler.
Les mer om hvordan du ser om du kan stole på handelsplattformen din.
De fleste kryptobørser, akkurat som selve kryptovalutaene, er uregulerte. Derfor har du som investor i bunn og grunn ingen rettigheter hvis noe går galt. Det finnes selvsagt både større og mindre kryptobørser som ikke forsøker å lure kundene sine, men du bør være oppmerksom på at det er begrenset med hjelp å få hvis det oppstår problemer når du handler hos uregulerte meglere.
Vanlige faresignal
I tillegg til å bruke sunn fornuft er dette de vanligste faresignalene du bør se etter for å unngå å gjøre kryptoinvesteringer på handelsplattformer som ikke har rent mel i posen.
- Lovnader om garantert avkastning. Husk at det ikke finnes noe som heter «gratis lunsj» på finansmarkedene.
- «Rådgivere» som ringer og presser deg til å overføre penger, overgi kontroll over investeringer eller investere i bestemte produkter.
- Kjendiser som anbefaler kryptovalutaer eller andre investeringsprodukter.
- Uoppfordret kontakt/investeringstilbud via sosiale medier, e-post eller SMS.
- Personer eller investeringsfirmaer som det ikke er mulig å verifisere.
- Nettmeglere med lisenser som ikke lar seg verifisere.
- Meglere uten EU-lisens (selv om andre jurisdiksjoner kan ha lignende beskyttelse).
Godkjente meglere
På våre sider finner du anmeldelser av flere EU-godkjente meglere hvor du kan handle med både kryptovaluta og andre aktivaklasser. Klikk på lenkene under for å lese noen av dem:
- Markets.com – tilbyr CFD-handel med en lang rekke aktivaklasser..