De amerikanske aksjeindeksene nådde nye rekordnivåer denne uken, og også det danske aksjemarkedet slo rekord for en uke siden. Det norske markedet har sett høyere, men er samtidig oppe og snuser på sjeldne nivåer. Dette er gode nyheter for investorene, men midt i de store kursgevinstene er det mange som spør seg om det nå er tid for å selge – om oppgangene har gått for langt og markedet er blitt for euforisk?
Den sveitsiske storbanken UBS har gjennomført en analyse av hva som vanligvis skjer når markedet når et rekordnivå. Og resultatet er overraskende.
|
For selv om det kan være fristende å selge når markedet når nye rekordnivåer, har det historisk sett vært en bedre idé å gjøre det motsatte: å kjøpe mer eller forbli investert.
I motsetning til hva man kanskje skulle forvente, viser UBS’ analyser at det historisk sett har vært mer lønnsomt å kjøpe aksjer når de når rekordnivåer, enn å kjøpe på et helt tilfeldig tidspunkt.
Hvis en investor hadde kjøpt det amerikanske aksjemarkedet på et tilfeldig tidspunkt, ville vedkommende i 28 % av tilfellene aldri oppleve at investeringen (inkludert utbytter) går i minus. I litt over 50 % av tilfellene ville investoren aldri oppleve et tap på mer enn 5 %, og i kun 19 % av tilfellene ville investoren oppleve et tap på over 20 %.
Men tallene er enda bedre hvis investoren kjøper på rekordhøye nivåer. Dette skyldes at rekorder ofte følges av nye rekorder i aksjemarkedet. Så overraskende nok er risikoen for tap lavere hvis man kjøper når aksjene er på rekordnivåer, sammenlignet med å kjøpe på tilfeldige tidspunkter.
Ved kjøp på rekordhøye nivåer vil investoren i 32 % av tilfellene aldri oppleve at investeringen går i minus (mot 28 % ved kjøp på et tilfeldig tidspunkt), og kun i 15 % av tilfellene vil investoren oppleve et tap på over 20 % (mot 19 % ved kjøp på et tilfeldig tidspunkt).
Dette viser at rekordhøye nivåer ofte følges av ytterligere gevinster, selv om det intuitivt kan virke feil. Det er viktig å huske at rekordhøye nivåer ikke nødvendigvis betyr at markedet er på en topp. I 2000 og 2007 ville det å kjøpe på rekordhøye nivåer ha vært en dårlig idé, men det har vært mange flere tilfeller, som i 1982, 1992, 1995, 2013, 2016, midten av 2020 og begynnelsen av 2024, hvor investorer ble belønnet for å kjøpe mer eller forbli investert.
UBS påpeker at mange investorer overvurderer verdien av å time markedet og undervurderer kostnaden ved å stå utenfor mens de venter på en mulighet til å kjøpe aksjer etter en nedtur. Den sveitsiske banken mener at analysen leder til den logiske konklusjonen at det som oftest er best å sette kontanter i arbeid med en gang, fordi oddsen historisk sett er mot vårt håp om å kunne kjøpe aksjer til en lavere pris senere.
“Ettersom avkastningen på kontanter sannsynligvis vil synke i tiden fremover, ettersom rentene faller globalt, anbefaler vi at investorer utvikler en disiplinert plan for å sette kontanter i arbeid. Dette kan inkludere strategier som dollar-cost-averaging eller gradvise kjøp. Vi mener at det nåværende miljøet med fallende inflasjon, fallende renter og moderat økonomisk vekst er positivt for både aksjer og obligasjoner,” skriver UBS i sin analyse.
UBS baserer sin analyse på gjennomsnittlige, historiske data, noe som betyr at mange forskjellige utfall er mulige, selv om noen er mer sannsynlige enn andre. Det er altså ikke snakk om en sikker prognose for hva markedet vil gjøre fremover, men bare en analyse av hva som gjennomsnittlig skjer når markedet når nye rekordnivåer.
|