Kickstart: Leksjon 10: Slik kommer du videre – 11 gode råd

Utgitt: 6. oktober 2023

Dette kurset har forhåpentligvis lært deg mer om trading. Kanskje har du også testet en handelsplattform og lagt dine første handler, samtidig som du har hatt viktige aspekter som strategier, risikostyring og psykologi i bakhodet? Men hvor går så veien videre?

I løpet av den kommende tiden er det viktig at du fortsetter med å øve. Igjen og igjen. Tren den mentale styrken din, slik at du unngår spontane handler. Og aller viktigst: Husk å holde deg til strategien din. Det er umulig å understreke dette kraftig nok.

Du bør også se om du kan finne et marked som passer til nettopp deg. Hvert eneste marked har sin egen «natur», og du bør velge det som passer din trading-stil best. Begynn å trade på en demokonto, eventuelt med små beløp som du har råd til å tape, og øk først innsatsen når du ser at du har en «edge» som fungerer i praksis. Å være trygg på sin egen strategi er utrolig viktig, kun slik kan du holde deg til den uten å blande inn alt for sterke følelser.

11 gylne råd på den videre trading-reisen

For å runde av kurset har vi lyst til å komme med noen avsluttende råd.

Disse kan du selv velge å følge, hvis du synes de gir mening og passer til din trading-stil og -strategi. Det er ikke sikkert, men vår oppfattelse er at det ofte er godt å ha noe å lene seg på– kanskje særlig i tider hvor ting ikke flyter like bra som du ønsker.

Rådene er ment til å hjelpe deg med å holde rett kurs, men de er ikke en erstatning av øvelse, erfaring og byggingen av din egen tilgang til trading. Til syvende og sist er det arbeidsinnsatsen som DU er villig til å legge i tradingen som avgjør hvor suksessfull du blir.

1. Følg trenden

Det kan være fristende å forsøke seg på trades som treffer markedsvendinger. Problemet er bare at disse forsøkene mislykkes langt oftere enn de ender godt. De fleste profesjonelle tradere vil nok si at dette er noe av det vanskeligste som finnes.

Og hvis de profesjonelle ikke klarer det, hvorfor skal så du kunne det?

Det er viktig å viktig å være realistisk når du trader.

I stedet for bør du fokusere på å følge den større trenden. Se deg selv som en haiker som hopper på langs veien, for deretter å stige ut igjen noen «kilometer» lenger fremme. Dette er trolig den enkleste og mest effektive metoden å oppnå suksess med.

2. Hold deg til én strategi

Det er ingen grunn til å handle med flere startegier, hvis du ikke klarer å tjene penger på bare én. Selvfølgelig er det en god idé – og viktig – å teste ulike strategier for å finne frem til den som passer deg. Men når du først har funnet en som fungerer, så hold deg til den.

Mange gjør nemlig den feil at de finner en bra strategi, for deretter umiddelbart å tenke «det må finnes en som er enda bedre». Det kan godt være at det faktisk finnes noe som er enda bedre, men jakten på «den hellige gral» ender vanligvis i en uendelig jakt som kan lede til stor frustrasjon og oppgitthet.

Når du holder deg til én strategi, ender det med at du blir ekspert i denne. Du vet hvilke markeder den fungerer best i, på hvilke tidspunkt og med hvilke timeframes. Du lærer deg også når det lønner seg å ta posisjon og, like viktig, når det er smart å ta gevinst. Etter å ha handlet med strategien lenge nok, kommer du til å se mønsrene automatisk og nesten uten å tenke.

Og når du har sett at den fungerer mange nok ganger, kommer du også til å få noen psykologiske fordeler med på kjøpet: Det kommer til å bli enklere å ta handler som stemmer overens med strategien din, fordi du vet at det fungerer i lengden, og du vil samtidig lettere kunne akseptere tap.

Det finnes riktignok ingen fasit til trading, men det nærmeste vi kan komme er: Hold deg til strategien din!

3. Stol på deg selv

Profesjonelle tradere eforteller ofte at de ikke opplevde suksess før de begynte å stole på egne evner og analyse i stedet for å belage seg på hvordan andre trodde markedet ville oppføre seg.

Derfor er det et godt råd å slukke for nyhetene og de konstante oppdateringene på sosiale medier. Slutt å lese om hva analytikere og andre tradere tror kommer til å skje. Slutt å følge «trading-influensere» og «-guruer» og fokuser på din egen strategi og analyse.

Trolig kommer du til å oppleve at det blir enklere og enklere å trade. Det er en tilfredsstillende følelse å merke at du faktisk klarer å navigere på markedet uten hjelp fra andre.

4. Vær tålmodig

Daytrading krever tålmodighet, så vær en tålmodig trader.

Et kjent problem som trader er følelsen av at du «burde» ta en handel for nå har du sittet så lenge ved skjermen. I slike tilfeller er det imidlertid ofte best å ikke gjøre noe som helst og bare avvente.

Du kommer nemlig til å forstå at en stor del av veien mot å bli en suksessfull trader ikke kun handler om å finne de store vinnerne. Det er like viktig å unngå de «unødvendige» tapene. For eksempel dem du får når du begynner å kjede deg.

5. Vær god ved deg selv

Trading kan være utrolig vanskelig. Vil du lære det må du være innstilt på å begå mange feil. Og å tape penger.

Det er viktig at du aksepterer at dette er en del av gamet.

Mange suksessfulle tradere forteller at de har hatt flere år med motgang og sønderbombede kontoer før de opplevde suksess.

Selvsagt gjelder ikke denne fortellingen alle, men det er en helt alminnelig utvikling som ny trader at man i starten av karrieren taper litt penger. Etter litt tid går man i null, før man til slutt løser koden og lykkes med å slå markedene.

Det er derfor viktig at du omfavner utfordringene. Mange velger imidlertid å slå seg selv i hodet når det ikke går som de ønsker. Trading kan være utrolig frustrerende, og noen ganger kommer det til og med til å føles umulig. Forsøk derfor å godta at trading-veien er lang og gjennomhullet av motgang.

Vil du bli en virkelig dyktig trader er det derfor viktig at du er god ved deg selv, selv på de mørkeste tidspunktene.

6. Lag en tradingplan og før en -logg

Det høres selvsagt ut når vi understreker viktigheten av å ha en plan med tradingen. Faktum er imidlertid at de fleste tradere ikke har en slik, og hvis de har er det kun et fåtall som holder seg til den.

Samtidig sier statistikken at de fleste tradere taper penger. 90 % av alle tradere har tapt 90 % av pengene deres etter 90 dager.

Hva tror du at du kan gjøre for å unngå å bli en del av denne nedslående statistikken?

Første skritt er å lage en tradingplan og holde seg til den. Skritt nummer to kan være å føre en tradinglogg for å etterprøve at planen virkelig følges.

En tradinglogg er, i våre øyne, et uvurderlig råd. Bruk et dataprogram eller gjør det manuelt i eksempelvis Excel hvor du fyller på med skjermdumper og egne tanker om handlene. Informasjonen kan du senere bruke til å identifisere problemer og endre/optimere strategien slik at du hele tiden treffer bedre beslutninger.

Og én ting til: Begynn i dag! Du kommer aldri til å møte en trader som angrer på at han eller hun loggførte handlene sine.

7. Vær displinert

De beste traderne er ekstremt disiplinerte. De kjenner strategien sin i detalj og utfører handlene i henhold til den nesten mekanisk og uten særlige følelser involvert.

Derfor er det viktig at du jobber med å være så disiplinert som overhodet mulig. Trading tilbyr uendelig med muligheter – hele tiden – og det er derfor at du ikke lar deg friste.

Lag en tradingplan og arbeid daglig med å holde deg til den. I begynnelsen kan det være vanskelig, men jo oftere du holder deg til den, desto lettere blir det å gjøre det igjen. Etter litt tid er disiplinen inkorporert.

8. Handle på høyere timeframes

Nye tradere fascineres av spenningen som tradingen kan gi. Mange har dannet seg et bilde av at man sitter klistret til store monitorer og legger hundrevis av handler daglig.

Joda, noen gjør dette, og lykkes med det, men sannheten er likevel den at de fleste pengene tjenes på høyere timeframes.

Hvis det kun var én ting som en trader kunne gjøre for å oppleve rask forbedring av trading-resultatene uten særlig mye innsats, så er det å bytte ut korte timeframes med de lengre.

Det er mange misforståelser forbundet med daytrading, og en av de vanligste er at jo mer du trader, jo mer kan du tjene. Det er ikke mulig å komme lengre unna sannheten. Trolig kommer du til å oppdage at jo mindre du trader, jo mer kommer du til å tjene.

På handelsplattformen din kan du benytte alle slags timeframes, men det er en god idé for nybegynnere å unngå de korteste. Hold deg til 1-timesgrafen eller høyere. Her opplever du mindre stress, og du får bedre tid til forarbeid og analyser, noe som igjen gjør det lettere å holde seg til planen.

9. Ta delgevinster

På engelsk kalles dette for «partial profit», og det er noe som har flere fordeler.

For å illustrere dette kan vi si at du deler gevinstagningen din i tre (Mark Douglas nevner også dette i boken «Trading In The Zone”, som vi anbefalte i psykologi-leksjonen).

  1. Den første gevinsten tar du relativt tidlig. Dette betyr at du bedre kan slappe av samtidig som du merker at du har fått noe ut av traden uansett hvordan den utvikler seg. Kanskje setter du stop loss til break even (kjøpspris).
  2. Andre del av gevinsten tar du «halvveis». Det er opp til deg å avgjøre når dette er, men det kunne eksempelvis være når markedet stenger under det glidende gjennomsnittet EMA 8. Dette er for øvrig en velfungerende exit-strategi, noe vi var innom i leksjonen hvor vi så på bullish engulfing-strategien.
  3. Den siste del av posisjonen er for «the big bucks». Her holder du posisjone åpen så lenge du kan, men et forslag kan være å kontinuerlig flytte stop loss til like under de seneste bunnene. På denne måten ender du til slutt med å bli stoppet ut, men forhåpentligvis har du fanget en stor trend og ender med en stor gevinst.

Det er to store fordeler med å ta delgevinster:

  • Du får et jevnere resultat enn hva du ville fått hvis du kun tok én gevinst.
  • De psykologiske fordelene som er forbundet med å ta flere mindre gevinster. Dette gjør det enklere å følge planen din uten at følelsene tar overhånd.

10. Bruk 80/20-prinsippet

Dette nybegynnerkurset tar utgangspunkt i 80/20-prinsippet (Pareto-prinsippet). Det går som kjent ut på at 20 % av innsatsen fører til 80 % av resultatene. Vi har presentert det som vi anser for å gi best resultat og det som vi mener nybegynnere bør fokusere på.

Derfor er det viktig at du tar konseptet med deg inn i tradingen.

Når du har tradet i noe tid kommer du til å oppleve (i alle fall hvis du fører logg) at enkelte handler og «setups» fungerer bedre enn andre. Kanskje legger du merke til at du presterer bedre på et særlig marked eller på én spesiell timeframe? Kanskje står det klart at du trader langt bedre på formiddagen enn på ettermiddagen? Eller kanskje gjør du mange dårlige handler i timen før lunsj når du begynner å bli sulten?

Identifiser når og hvor du presterer bra og gjør enda mer av dette! Og så klart: Skjær bort alt det unødvendige flesket.

11. Ta kun de beste handlene

Dette høres selvsagt ut, men et viktig aspekt hvis du vil lykkes som trader er å sile bort alle dårlige og middelmådige handler.

Lag en sjekkliste med tydelige kriterier som må være oppfylt før du tar en trade, og hold deg til denne listen. Og akkurat som i butikken: Unngå alle impulskjøp.

Skriv på grafen hva som taler for og mot forutsigelsen din. På den måten blir du hele tiden minnet på analysen din og årsaken til at du gjorde handelen. Slik unngår du åflytte stop loss eller stenge posisjonen for tidlig hvis utviklingen går mot deg.

I bunnen av artikkelen kan du laste ned flere dokumenter:

  • Komplett mal til tradingplan
  • Mal til backtesting
  • Psykologi-sjekkliste

Vi håper kurset har hjulpet deg med å få en god start på trading-karrieren. Hvis du har spørsmål, kommentarer, ris eller ros, er du velkommen til å kontakte oss på support@daytrader.no.

Lykke til med tradingen!

Med vennlig hilsen, daytrader.no

Del denne artikel