Hvorfor du bør velge EU/EØS-godkjente meglere

Utgitt: 20. oktober 2023

Før man velger å bli kunde hos en utenlandsk megler/handelsplattform, bør man være nøye. Det finnes hundrevis av meglere på markedet, noe som selvfølgelig betyr stor konkurranse, men også at meglermarkedet kan virke overveldende. En gitt megler må naturligvis ha riktig produktutvalg, en intuitiv handelsplattform, nyttige grafverktøy, lavest mulige kostnader, god kundeservice, osv.

Men det viktigste er selvfølgelig sikkerheten for ens penger og muligheten til å enkelt trekke dem ut når man ønsker det, osv. Nettopp denne sikkerheten får man ved å velge en EU-godkjent megler fremfor en megler i et tredjeland, hvor reguleringen ikke alltid er like gjennomsiktig.

EU har gjennom årene utviklet en rekke regler rundt finansielle markeder, som spesielt beskytter mindre investorer – detaljinvestorene. Dette har blant annet resultert i betydelige minimumsregler som gjelder i hele EU og EØS og som sikrer et høyt nivå av investorbeskyttelse og sikkerhet for den enkelte investor.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Noen av de viktigste reglene innebærer:

  • EU-reglene sikrer at du kan ta ut pengene dine når du selv ønsker.
  • Kravet om nasjonal lovgivning som beskytter detaljinvestorer, vanligvis med inntil 20 000 EUR i tilfelle økonomiske vanskeligheter hos den enkelte megler.
  • Du kan ikke risikere å tape mer enn det du har satt inn hvis du handler med produkter med gearing.
  • Krav om at megleren må holde detaljinvestorenes midler adskilt fra sine egne.
  • Mulighet for å klage på megleren både internt hos dem og via EU-systemet.
  • Begrensning i nivået for hvor mye du kan gire dine posisjoner (dette hjelper spesielt nye investorer med å unngå unødig høy risiko).
  • Krav om informasjon om risikoen ved å handle med verdipapirer, spesielt med gearede instrumenter.
  • Informasjon om hvor stor andel av meglerens kunder som taper penger.

 

Det er enkelt å bli fristet til å åpne en konto i et tredjeland på grunn av lave kostnader eller muligheten for nesten ubegrenset gearing. Det er ikke ulovlig ved å åpne en konto i et tredjeland, men man bør være klar over at man vanligvis ikke er sikret de samme velfungerende investorbeskyttelsesreglene som man får med en EU-godkjent megler.

Noen jurisdiksjoner, inkludert Australia (ASIC), opererer med et visst sammenlignbart nivå av investorbeskyttelse, mens andre, spesielt de som er basert på eksotiske øyer og lignende steder, vanligvis er relativt uklare når det gjelder ens faktiske sikkerhet og beskyttelse. Ofte er ikke pengene forsikret i tilfelle megleren får økonomiske vanskeligheter. Dette er derimot tilfellet med EU-godkjente meglere. Usikkerheten knyttet til meglere utenfor EU betyr at, som tidligere nevnt, man bør grundig undersøke hvilke reguleringer som gjelder for den aktuelle ikke-EU-baserte megleren.

Slik sikrer du deg at en broker er EU godkjent

Det er alltid de nasjonale finansielle tilsynsmyndighetene i de enkelte EU-landene som utsteder lisenser til selskaper som ønsker å tilby investeringstjenester (altså drive megleraktivitet). Mange EU-meglere er for eksempel basert på Kypros, og det er helt greit. Her er det den kypriotiske tilsynsmyndigheten, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), som utsteder lisenser til dem. Hvis megleren er basert i Tyskland, er det i stedet BaFin som er den kompetente myndigheten. Uansett i hvilket EU-land en megler er basert, er de underlagt den overordnede EU-baserte finanslovgivningen, inkludert de nevnte viktige investorbeskyttelsesreglene.

Vanligvis vil du hos de enkelte meglerne kunne finne informasjon om hvilken jurisdiksjon megleren hører til, men det er ikke alltid tydelig. Ofte finner du denne informasjonen nederst på meglerens nettside eller under seksjoner som “Om oss”, “Regulering” eller lignende.

Man kan kontrollere om en EU-godkjent megler er registrert hos det norske Finanstilsynet for å kunne tilby investeringstjenester i Norge. Dette kan gjøres via Finanstilsynets virksomhetsregister, der du blant annet kan søke etter en spesifikk meglers navn eller finne den ved hjelp av meglerens hjemland. For eksempel er handelsplattformen AvaTrade godkjent på denne måten under hjemlandet Irland. Selv om en megler er registrert hos Finanstilsynet, er det alltid de nasjonale finansielle myndighetene i foretakets hjemstat som er ansvarlige for selve lisensen og tilsynet med megleren.

Hos daytrader.no samarbeider vi blant annet med følgende registrerte meglerne (linkene til høyre henviser til den enkelte meglers registrering hos Finanstilsynet):

Selv om en EU-godkjent megler gir deg visse minimumsrettigheter, kan du selvfølgelig aldri være 100% beskyttet mot konkurs og lignende hendelser, slik vi for eksempel så under finanskrisen i 2008, hvor flere banker kollapset, eller i 2015 i forbindelse med dramatiske utsvingninger i sveitsiske francs kurs, som medførte store tap for flere meglere. Du er imidlertid langt bedre beskyttet hvis megleren er EU-godkjent.

Et råd i den forbindelse kan være at hvis man investerer større beløp, forsøke å holde det samlede kontosaldoen hos hver enkelt megler under de 20.000 EUR som du er forsikret for som detaljinvestor gjennom EU-lovgivningen. Dette betyr at du kan benytte flere meglere for å spre midlene dine og dermed være forsikret for større beløp samlet sett.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Hos daytrader.no omtaler vi kun EU-godkjente meglere i forbindelse med trading av f.eks. gearede CFD-er. Vi anbefaler ikke at man åpner tradingkonti hos meglere i tredjeland på grunn av manglende sikkerhet for ens penger og generell ugjennomsiktighet for regulering.

Det er imidlertid verdt å merke seg at vi på daytrader.no refererer til noen større krypto-børser som ikke er regulert på grunn av egenskapene til kryptovalutaene. De siste årene har det vært mange eksempler på kryptobørser som har blitt hacket, gått konkurs eller der tvilsomme aktører har svindlet med pengene. En måte å beskytte seg på er å lagre kryptovalutaen ved hjelp av ulike tekniske løsninger, eller man kan handle kryptovaluta via EU-godkjente meglere i form av CFD-er, for eksempel hos megleren AvaTrade. Når du handler kryptovaluta som CFD-er, eier du ikke de underliggende kryptovalutaene, men du deltar i prisbevegelsene, og du kan både gå lang (kjøpe) og kort (selge) i markedet.

Del denne artikel