Enormt krakk på vei! Eller?

Utgitt: 22. november 2016
Crash eller ej?
Crash eller ikke?

”Aksjemarkedet faller snart 20%”, ”Kjempekollaps på vei”, ”Brexit kommer til å skape kaos”, ”Pengepolitikken er en tikkende bombe”. Som trader hører man daglig spådommer fra diverse eksperter som kommer med ville gjetninger om økonomiens fremtid. De fleste profetier handler om enkeltaksjer, der både profesjonelle og amatører slenger rundt seg med forslag og meninger om utviklingen fremover. Ofte males det også med en bred pensel når ekspertene uttaler seg om verdensøkonomien.

Som uerfaren trader er det lett å bli påvirket av slike forutsigelser.  Men der det lurt? Vi har kikket nærmere på spådommer om verdensøkonomien de siste 6 årene, og sammenlignet med hva som faktisk skjedde.

Det ser ikke godt ut for dommedagsprofetene.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

15. Februar 2010: Stor og langvarig økonomisk depresjon

Spetalen spår langvarig økonomisk depresjon, DN

Vi starter denne tidslinjen med en artikkel fra Dagens Næringsliv fra 15. Februar 2010. Artikkelen handler om hvordan Øystein Stray Spetalen forbereder seg til, og spår, en stor og langvarig økonomisk depresjon. Han var helt sikker på at pengene skulle oppbevares i banken de kommende 2-3 årene. Han mente at Vesten stod foran en stor og langvarig økonomisk depresjon, og at Vestens økonomiske depresjon ville gå nedover.

Hva som skjedde: På tidspunktet Spetalen kom med sine uttalelser stod Oslo Børs i rundt 350. 3 år etter hadde indeksen gått opp til rundt 470. Det betyr at man kunne gått glipp av rundt 35% avkastning ved å følge Spetalens dommedagsprofeti. Siden uttalelsen har de fleste europeiske indekser, inkludert OSEBX, stort sett gått oppover. Med unntak av noen små fall. Den store, og langvarige økonomiske depresjonen Spetalen så for seg, har vi enda til gode å bevitne.

 

12. september 2011:  Dow kan falle til 3000

cnbc12sept2011

”Dette er kun begynnelsen. Krakket begynner for alvor i april 2012”. Slik lød det fra den amerikanske forfatteren og økonomen Harry Dent, som den 12. September 2011 uttalte seg til CNBC. Dent advarte også om at man ikke skulle kjøpe gull som motsvar på krisen: ”Både sølv og gull er i en boble”, sa han.

Hva som skjedde: Markedet steg kraftig i kjølvannet av Dents uttalelser. Den 1. September lå Dow Jones på rundt 11.000, og i perioden krakket skulle inntreffe, i følge Dent, var Dow Jones på rundt 13.000. Etter dette har det nesten kun gått opp helt til 2015. Med hensyn til prisen på gull traff Dent ganske riktig. Prisen toppet rundt det tidspunktet Dent kom med sin uttalelse, og frem til 2015 har gull mistet nesten 1/3 av verdien.

 

14. mai 2012: Vi er nær krisens tredje og siste fase

I en lenger kommentar i Berlingske Business 14. Mai 2012 tegner Saxobanks sjefsøkonom, Steen Jacobsen, det store bildet av verdensøkonomien etter finanskrisen. Steen Jacobsen mente at vi på det tidspunktet var inne i krisens tredje fase, og at dette ville bli preget av ”lavvann”. ”I fase 3 begynner markedet å falle. Det skjer en korreksjon av markedet, manglende kreditt, manglede offentlig forbruk og generelle problemer med inntjening under lav vekst presser marginer og antallet arbeidsplasser”. Jacobsens poeng var at det kan være en god idé å kjøpe aksjer med langsiktig perspektiv i denne fasen, fordi prisene dykker.

Hva som skjedde: Steen Jacobsen hadde for så vidt rett i at det var en god idé å kjøpe seg opp. Men som investor skulle man IKKE vente på lavere prisen. Da Berlingske ga ut sjefsøkonomens forutsigelser lå kursen i OMXC20 på rundt 430. De neste 5 årene gikk kursen aldri under dette nivået, men steg derimot med over 100%.

fnansDK1

10. mars 2013: Det kommer til å gå veldig, veldig galt.

Den globale strategen i storbanken Societe Generale, Albert Edwards, var ikke i tvil vinteren 2013. ”Det kommer til å gå veldig, veldig galt”, sa han til CNBC. Verdensøkonomien er en ”pyramide av gelé” sa han, og fortsatte: ”Vi holder fast i vår spådom om en istid”.

Hva som skjedde: Foreløpig må man konkludere med at det har vært en mild vinter. Da Albert Edwards beskrev markedet som en istid, lå Low Jones i kurs 14.580. I skrivende stund ligger kusen nærmere 18.000. Altså nesten 4.000 poeng høyere.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

28. mars 2013: Vi bør være veldig redde

President Ronald Reagans gamle budsjettansvarlige, David Stockman, snakket med stor ord i New York Times i mars 2013. På det tidspunktet lå Dow Jones rett over nivået fra før finanskrisen, men Stockman mente at det var ingen grunn til å juble. I stedet burde investorene selge alt og gå i kontanter, for et kjempekrakk ventet.

Hva som skjedde: Dow Jones lå i 14.800 når Stockman kom med sin uttalelse. Hvis investorene hadde solgt seg ut og gått i cash, hadde de tapt muligheten for ytterligere 3.000 poeng i Dow.

 

marketwatch20143. august 2014: Vi er nær 20% kollaps

”Tenk på markedet som en demning med små sprekker. De er usynlige for øyet, men plutselig vil hele demningen falle sammen. Det vil være fryktelig”. Dette sa super-traderen Mark Cook til Market Watch sommeren 2014. Market Watch skrev samtidig at Cook hadde vunnet det amerikasnek Investment Championship i 1992 og hadde forutsett krisene i 1987, 2000 og 2007. Nå mente Cook at markedet igjen ville bryte sammen i løpet av 12 måneder.

 

Hva som skjedde: Dow Jones lå i rundt 17.000 når Cook kom med sin uttalelse. 12 måneder senere var nivået en anelse lavere, men ikke i nærheten av 20% kollaps. Etter dette har markedet stort sett gått sidelengs.

2. januar 2015: 10 tegn som tyder på crash i 2015

I begynnelsen av 2015 offentliggjorde The Telegraph en kommentar hvor en av bladets finansielle skribenter så for seg et kollaps i 2015. Et av tegnene var at de største globale investorene tilsynelatende hadde begynt å trekke pengene sine ut av markedet. ”Investorer gjør klokt i å gjøre deres portefølje klar, før det blir trangt ved utgangen”, skrev bladet.

Hva som skjedde: Markedet har gått sidelengs med større korreksjoner siden The Telegraph publiserte dette i 2015. Hvor markedet skal hen er fortsatt uklart, men det ble hvert fall ikke et krakk i 2015.

Følgende illustrasjon viser hvor dårlige de økonomiske dommedagsprofetene har vært til å forutse verdensøkonomien. Til venstre står ekspertens navn, i midten er forutsigelsen og til høyre er hva som faktisk skjedde.

Så elendige har profeterne været. Kilde: FundReference.com
Så elendige har profetene vært. Kilde: FundReference.com

FREMTIDEN

På tross av den dårlige uttellingen de siste 6 årene, tar ikke dommedagsprofetene fri i 2016. Det er fortsatt alvorlige miner blant flere av verdens økonomer. 30. Juni 2016 sa den sveitsiske spekulanten, Marc Faber, at verdensøkonomien styrer mot avgrunnen, og at man som investor absolutt skal kjøpe gull som sikkerhet. Uttalelsen kom til CNBC, men ble også gjengitt blant annet av danske bt.dk.

guldihaven-faber

I 2016 kom også en gammel kjenning på banen igjen. Nemlig Albert Edwards, som vi har nevnt tidligere i denne artikkelen. I en artikkel fra Fortune i januar 2016 forutser han et amerikansk aksjemarkedet som kan falle 75%. Dermed forventer Edwards at krakket skal overgå fallene under finanskrisen i 2007-2010.

Vi kan slå fast at det er tilsynelatende veldig vanskelig å spå fremtiden, men at alle forutsigelser på et eller annet tidspunkt vil skje. Det er kun et spørsmål om timing. Underveis bør man være oppmerksom på at mange analytikere kam ha en egen økonomisk interesse med å fortelle at markedet snart faller. Kanskje ønsker de å skape panikk, fordi de selv er ”kort i markedet”, eller bare å gjøre sitt navn kjent i mediene. Og hva er enklere enn å forutse dommedag? Krakk eller ikke, så har det vært en vanvittig god forretning å kjøpe og holde aksje de siste 100 årene på tross av alle utsving.

Alle forutsigelsene fra denne artikkelen er her satt inn på de riktige i forhold til kursen på Dow Jones. Klikk på grafen for at se den i større versjon.
Alle forutsigelsene fra denne artikkelen er her satt inn på de riktige tidspunktene i forhold til kursen på Dow Jones. Klikk på grafen for å se den i større versjon.

Når det så er slått fast, er det selvfølgelig alltid grunn til å ta bekymringer alvorlig. I alle fall til en viss grad. Kanskje er den nåværende globale pengepolitikken med hensyn til ”quantitive easing” og ekstremt lave renter oppskriften på en snarlig kollaps? Det hele et spørsmål om timing.

Daytrader.no anbefaler Markets for lynrask handel med olje, valuta og aksjer Klikk her

Grafen nedenfor viser noen av de mest berømte forutsigelser rett før, og rett etter, det store krakket i 1929. Roger Babson hadde rett, Irving Fischer tok feil. Kun ettertiden kunne foreta den konklusjonen.

Berømte forudsigelser omkring krakket i 1929.
Berømte forutsigelser rundt krakket i 1929.

 

Del denne artikel