Kjøp Litecoin [LTC] – en kryptovaluta med stort potensiale

Utgitt: 9. november 2023

Litecoin, ofte referert til som “sølvet til Bitcoins gull”, er en av de eldste og mest etablerte kryptovalutaene i verden. Den ble lansert av Charlie Lee, en tidligere Google-ingeniør, i oktober 2011 som en av de første avledede kryptovalutaene fra Bitcoin. Hensikten med Litecoin var å forbedre visse begrensninger ved Bitcoin, som transaksjonshastighet og mining-algoritme.

Litecoin deler mange likheter med Bitcoin, men med noen nøkkelvariasjoner. En av de mest betydningsfulle forskjellene er bruken av en annen mining-algoritme kalt Scrypt, som gjør det mulig for vanlige datamaskiner å delta i mining og dermed distribuere makten jevnere enn Bitcoins SHA-256 algoritme.

Historien til Litecoin er preget av stabilitet og innovasjon. Det har vært en pålitelig kraft i kryptomarkedet som har tilpasset seg ulike markedsforhold. i 2017 opplevde valutaen en særlig oppgang, delvis grunnet implementeringen av Segregated Witness (SegWit) – en løsning som øker blokkstørrelsen og forbedrer transaksjonshastigheten.

Litecoin skiller seg ut fra andre kryptovalutaer på grunn av sin raske transaksjonshastighet og lave transaksjonskostnader. Det tar i gjennomsnitt 2,5 minutter å generere et nytt blokk i Litecoin-nettverket, sammenlignet med Bitcoin’s 10 minutter. Dette gjør Litecoin til et attraktivt valg for de som ønsker raskere og billigere transaksjoner. I tillegg har Litecoin en begrensing på 84 millioner mynter – fire ganger så mange som Bitcoin. Denne økte tilgjengeligheten gjør Litecoin mer tilgjengelig for brukere og er gunstigere for masseadopsjon.

Hvordan kjøpe Litecoin (LTC)?

Litecoin forkortes LTC og handles hos en rekke nettmeglere verden over, men ikke alle lever opp til EUs finanlovgivning. En som er underlagt lovgivningen og godkjent av de europeiske myndighetene er handelsplattformen Markets.

Hos Markets spekulerer du i verdien på Litecoin, men du har ikke direkte eierskap av mynten. Det betyr at du ikke kan bruke LTC som betalingsmiddel. Men som spekulant er dette ikke mer enn en teknikalitet som slett ikke påvirker avkastningen din

Hvis du vil bli bedre kjent med Markets, kan du lese mer om nettmegleren i vår omfattende anmeldelse. I videoen nedenfor kan du se hvordan du kan trade kryptovaluta hos Markets.

Litecoin (LTC) kan handles på to måter:

Du kan spekulere i prisen på Litecoin via en såkalt CFD-kontrakt. En slik kontrakt følger den nøyaktige prisutviklingen til kryptovalutaen, og det er den enkleste måten å trade Litecoin på.

Du oppretter en såkalt «wallet» og kjøper Litecoin. Dette er imidlertid en mer komplisert fremgangsmåte, og noen ganger vil du oppleve først å måtte kjøpe bitcoin som du deretter veklser til Litecoin (LTC).

Vi anbefaler nettmegleren Markets.comKlikk her

Slik kjøper du Litecoin via CFD-kontrakt

Hvis du ikke skal bruke Litecoin til annet enn å spekulere i prisutviklingen, anbefaler vi at du kjøper en CFD-kontrakt. En slik kontrakt følger automatisk prisutviklingen på Litecoin (LTC).

Det er en rekke fordeler forbundet med å handle CFD-er:

  • Ikke nødvendig å opprette en «wallet», noe som kan være både tidkrevende og komplisert, og du behøver ikke å bekymre deg for veksling og koder.
  • Du kan enkelt shorte kryptovalutaen, hvis du tror at Litecoin står foran et kursfall.
  • Du kan handle på en EU-regulert plattform. Dette gir deg visse rettigheter som forbruker. Hvis megleren som du handler hos går konkurs, er kontoen din forsikret opptil et visst beløp (20 000 euro i skrivende stund).

Et annet problem med uregulerte kryptobørser er risikoen for hackerangrep. Slike angrep kan føre til at du taper alle pengene dine. Dette skjedde blant annet i 2014 da, den gang, verdens største Bitcoin-børs, Mt. Gox, ble hacket og 460 millioner dollar forsvant.

Siden den gang har også flere andre børser blitt hacket. Den sørkoreanske Youbit-børsen gikk eksempelvis konkurs etter et hackerangrep som kostet dem en halv milliard USD.

Hva koster det å handle med Litecoin (LTC)?

Hvis du handler LTC som en CFD-kontrakt, for eksempel på Markets, er det som regel kun én handelsomkostning. Denne kalles for «spread» og er forskjellen mellom kjøps- og salgspris. Nedenfor kan man se hvordan spreadet for Litecoin ser ut på Markets:

Som du kan se er forskjellen mellom kjøps- og salgsprisen til Litecoin på rett under en dollar i skrivende stund. Det vil si at dersom du kjøper og selger én ether umiddelbart etter hverandre, koster det deg 80 cent. Spreadet på kryptovalutaen hos Markets ligger altså på 82,33 – 81,53 = 0,8 dollar .

 

I tillegg til spreadet må du også betale en mindre daglig rente («overnight interest») hvis du sitter med posisjonen over natten. Denne renten varierer mellom ulike produkter, men du finner den opplyst under fanen «Instrument Details» inne på produktet du trader.

Du kan følge med på Litecoin-kursen under eller besøke coinmarketcap.com.

 

Slik kjøper du Litecoin med en wallet

Før du kjøper Litecoin via en wallet er det viktig å forstå hvordan en wallet faktisk fungerer. Både hva angår software, men også når det kommer til transaksjoner. Gjør du én feil med din wallet, kan du risikere å tape alt innestående, så derfor kan det være en god idé å lese denne guiden. Dersom du ønsker å faktisk eie mynten må du opprette en wallet før du kan kjøpe Litecoin. En wallet er en digital lattform, verktøy eller tjeneste som lar deg lagre, motta og sende kryptovaluta. Den fungerer på samme måte som en bankkonto, men lagrer ikke fysiske penger. I stedet lagrer den de digitale nøklene som gir deg tilgang til dine kryptovalutaressurser.

Gjennom Litecoin.com kan du opprette en wallet for å kjøpe Litecoin. Her kan du velge mellom flere ulike typer, deriblant en web-wallet, mobil-walleteller en hardware-wallet. De to førstnevnte er såkalte ‘hot wallets’, mens sistnevnte er en ‘cold wallet’. Forskjellen her er at ‘hot wallets’ er koblet opp mot internett, mens ‘cold wallet’ ikke er det.

Hva er en private key?

Når du har valgt en Litecoin-wallet, får du en private key. Dette er «nøkkelen» til din wallet i form av en kode. Hvis andre får tak i denne, får de full tilgang til walleten og innholdet i den. Det er derfor ekstremt viktig at du holder koden for deg selv. Samtidig med at du lager din egen wallet blir du bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. Det er opp til deg selv å finne ut av hvordan du vil oppbevare denne, men hvis den forsvinner er det ikke mulig å gjenskape den. Pengene i walleten vil dermed være tapt.

Slik beskytter du dine Litecoins

Etter at du har kjøpt Litecoin, kan disse overføres til en hardware wallet (cold wallet). Dette er lurt hvis du ønsker ekstra sikkerhet eller hvis du ikke stoler 100 % på kryptobørsen eller handelsplattformen. En hardware wallet oppbevarer din private key offline, og den er ikke eksponert mot PC-er eller mobiler som er koblet til internett. Det betyr med andre ord at offline-oppbevaring reduserer risikoen for digitalt tyveri, den nok aller største faren når du investerer i kryptovaluta.

Når hardware-walleten din tas i bruk, skapes det en gjendannelsesnøkkel og du velger en PIN-kode. Begge deler må beskyttes ekstremt godt, da du risikerer å miste alle pengene dine hvis uvedkommende får adgang til kodene. Noen av de mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer kan kjøpes hos eksempelvis Trezor eller Ledger Nano S.

Som nevnt er det en mer innviklet og komplisert prosess å kjøpe «ekte» Litecoin. Vi anbefaler derfor å spekulere i prisutviklingen via en kontrakt hos anerkjente nettmeglere som for eksempel Markets.

Long eller short? Handle tusenvis av CFD-produkter hos Markets.com Klikk her

Ofte stilte spørsmål

Hva er Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) er en desentralisert kryptovaluta som kan skryte av raskere overføringer og lavere energiforbruk enn eksempelvis bitcoin.

Hvordan kan jeg kjøpe Litecoin (LTC)?

Du kjøper Litecoin på en kryptovalutabørs eller hos en nettmegler. I denne artikkelen forklarer vi blant annet hvordan du trygt handler Litecoin hos en EU-lisensiert megler.

Hvor mye koster Litecoin (LTC)?

Prisen på valutaen varierer stadig. Tross at Litecoin generelt sett har en jevnere kurs enn mange andre kryptovalutaer er det stor usikkerhet knyttet til kursutviklingen. Du kan se en livetabell lengre opp i artikkelen eller følge med på coinmarketcap.com.

Del denne artikel