Psykologisk strategi i daytrading

Utgitt: 4. oktober 2015

Når du trader er det slett ikke markedet som er din verste fiende. Det er deg selv. Det kan høres ut som en klisjé, men det er slik fleste profesjonelle tradere ser på sin jobb. Det betyr også at du aldri kan vinne over markedet i det lange løp hvis du ikke først lærer deg og kontrollere din egen psyke.  Når du begynner å trade vil du oppleve at hjernen din naturlig jobber mot deg. Det handler spesielt om to menneskelige trekk: dagdrømme og rask gevinst. 

Dagdrømme:
La oss betrakte følgende klassiske eksempel på dagdrømming: Ola Nordmann kjøper seg inn i Statoil til kurs 130 med høy gearing. Plutselig faller kursen til 120, og på papiret har han tapt 10.000 kroner. Hvordan reagerer Ola Nordmann? Hvis han er som de fleste uerfarne spekulantene der ute, blir han frustrert og venter på at kursen skal snu. Men det gjør den ikke. Den faller derimot til 110, og Nordmann har da tapt enda mer. La oss se på den motsatte situasjonen. Ola Nordmann kjøper til kurs 130, og kort tid etter står kursen i 140. Nordmann er lykkelig, og har tjent 10.000 kroner på et øyeblikk. Ola Nordmann tar gevinsten øyeblikkelig og bestiller flybilletter til seg selv og kona.  Ola Nordmanns reaksjon er helt vanlig, men er ”livsfarlig” innenfor trading. Han lar konsekvent tapet løpe med håp om at kursen snur, mens han i motsetning straks henter ut gevinster. I det lange løp betyr det at tapene blir større enn gevinstene.

En annen fallgruve innenfor trading finner man i menneskets trang til raske gevinster.
En annen fallgruve innenfor trading finner man i menneskets trang til raske gevinster.

Dette er det samme som skjer profesjonelle tradere når de tror at de har funnet en strategi som kan slå markedet. La oss si at 10 ganger på rad har prisen på DAX-indeksen snudd 15 minutter inn i handelen. Det skjer kanskje samtidig med at den engelske FTSE-indeksen har snudd 5 minutter tidligere. Menneskets trang til systemer og rettesnorer er så gjennomgripende at selv profesjonelle tradere kan lures til å tro at de har sett ett spesielt mønster gjenta seg nok ganger. Den naive traderen følger nå det samme systemet år etter år, uten noensinne å oppdage at han går i minus hvert år på den type handling. Hos daytrader.no har vi testet flere typer strategier gjennom automatiserte algoritmer. Dette gjelder også strategier vi har fått fra profesjonelle tradere. Nesten hver gang viser det seg at strategien aldeles ikke gir overskudd, selv om traderen virkelig har trodd på den. Det skal imidlertid sies at usikre strategier ikke er ensbetydende med at traderen går i underskudd ved å bruke den. Det kan bare være at traderen bruker sin erfaring i større grad enn han/hun kanskje tenker over, og dermed ofte avviker fra strategien vuten å være klar over det.

Hurtig gevinst:
En annen fallgruve innenfor trading finner man i menneskets trang til raske gevinster. Ola Nordmann er så fokusert på mulige gevinster at han ofte går inn i en handel basert på et løst rykte, eller fordi han ser at prisen på en bestemt aksje plutselig skyter i været. Innen han kjøper seg inn i aksjen, rekker han ikke å analysere markedet fullt ut, fordi han er så redd for å gå glipp av enkel profitt. Ofte opplever man at kursen snur samtidig som man kommer inn i handelen, fordi man kommer inn alt for sent.

Løsningen på disse psykologiske fallgruvene er disiplin. Det høres kanskje enkelt ut, men det er vanskelig i praksis. For å håndheve en streng disiplin krever det for noen tradere både psykologisk rådgivning, meditasjon, mosjon og masser av regneark hvor alle handler blir skrevet ned og analysert igjen og igjen.

Hvis du vil minske risikoen for psykologiske feil når du handler, har vi skrevet ned 10 punkter du bør fokusere på:

1.Utfør kun handler som lever opp til en strategi du stoler på

2.Analyser dine strategier med jevne mellomrom for å se om de fortsatt fungerer

3.Ha god tid når du handler

4.Vær uthvilt og avbalansert når du handler

5.Hold deg oppdater på markedet

6.Sør alltid for å ha definert et stop når du legger inn en handel. Flytt aldri stoppet etterfølgende i tapets retning

7.Risiker KUN det du tåler å tape

8.Erkjenn for deg selv når du skal stoppe handlingen for dagen. Typisk etter flere tap på rad.

9.Lær av dine tap

10.Før journal over dine handler

 

Del denne artikel