Markedsopprør legger press på bankene og sender sølv til himmels?

Utgitt: 1. februar 2021

Råvare-tradere over hele verden holder i disse dager et våkent øye med prisen på sølv. Kan rebelske småinvestorer skubbe globale banker ut i kaos og samtidig sende sølvprisen til himmels?

Forrige uke tok børsmarkedet en ny vending. Private småinvestorer på sosiale medier sendte markedet ut i et ordentlig ruskevær. Målet var å ta opp kampen mot noen av markedets største aktører, hedgefondene Melvin Capital og Citron Research. Disse har så store muskler at de oftest kan handle seg inn og ut av aksjemarkedene som de ønsker. Denne gang var imidlertid ikke milliarder av dollar nok til å holde småinvestorene fra fatet.

Gjennom Wallstreetbets-gruppen på det sosiale mediet Reddit, hadde flere hundretusen private aktører i fellesskap besluttet seg for å gi de store hedgefondene en lærestrek.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

Short-skvis koster milliarder

“Angrepet” startet da Melvin Capital og Citron Research valgte å satse tungt på et kursfall i GameStop. Selskapet selger fysiske dataspill i fysiske butikker over hele verden, men koronakrisen, kombinert med den digitale utviklingen, har gjort forretningsmodellen vanskeligere. Av den grunn hadde de to hedgefondene fått blod på tann og satt store summer på spill i deres short-posisjoner.

Du kan forøvrig lese mer om hva shorting er her.

Medlemmene i Reddit-gruppen hadde imidlertid andre planer.

De mange småsparerne begynte å kjøpe GameStop-aksjer i stort omfang, og aksjekursen begynte dermed å stige. Melvin Capital og Citron Research ble nervøse for de store short-posisjonene og begynte å hedge – altså selv å kjøpe aksjen for å veie opp for tapene de var i ferd med å lide.

Dette ble startskuddet på en enorm short-skvis. Fra midten av januar og snaue to uker frem steg GameStop-aksjen med nesten 3000 %. Alt dette uten nyheter som kunne forsvare en slik drastisk økning i markedsverdi.

Til slutt så ikke Melvin Capital og Citron Research annen utvei enn å kaste håndkleet i ringen. Hedgefondene måtte innse at flere hundre millioner dollar var tapt.

Kapitulasjonen førte til digitale jubelrop i Wallstreetbets-gruppen, hvor man følte at David hadde slått Goliat. Hedgefondene blir av mange av gruppens medlemmer sett på som “onde” markedsaktører som kapitaliserer på andre selskapers undergang.

Historien gjentar seg med sølv?

Gruppen av private investorer på Reddit er ikke alene. Likesinnede på andre sosiale medier kikker seg om etter andre markedsfiender. Inntil videre er det blitt rettet fokus mot fond med short-posisjoner i selskaper som AMC Entertainment, BlackBerry, Nokia, Koss og Bed Bath & Beyond.

I løpet av de seneste dagene har det imidlertid begynt å danne seg en front av privataktører som er ute etter langt større fisk – nemlig de globale bankene som håndterer handel med sølv. Med et slikt “angrep” drømmer Reddit-investorene om å gjennomføre tidenes short-skvis; en manøver som kan sette bankene sjakkmatt og “avsløre den virkelige prisen på sølv”.

De amerikanske Hunt-brødrene prøvde på 1930-tallet å skvise sølvprisen gjennom å kjøpe 30 % av verdens sølvforsyning. Forsøket gikk galt, og de to brødrene tapte over én milliard dollar.

Teorien bygger på en tanke om at sølvprisen i flere tiår har vært manipulert av storbanker, med JPMorgan Chase i spissen. Banken er market-maker i sølv gjennom COMEX-børsen. Her håndteres handel med sølvsertifikater, futures og sølvopsjoner. Ifølge mange eksperter handles det imidlertid mye mer sølv gjennom sertifikater enn hva som finnes av fysisk sølv.

Dette har, hvis man skal tro kritikerne, JPMorgan Chase dratt nytte av i flere tiår gjennom prismanipulering, blant annet ved å utstede sølvsertifikater som ikke har en underliggende mengde sølv bak seg. Bankene har med andre ord holdt sølvprisen kunstig lav.

Reddit-investorene har nå lansert en idé om å kjøpe så mye fysisk sølv at markedet støvsuges for et helt års produksjon. Slik håper de at sølvprisen stiger slik at JP Morgan og andre market-makers skvises ut av short-posisjonene deres. Samtidig kan bankene også bli presset til å utlevere sølvet som folk har kjøp gjennom sertifikater.

Resultatet kan bli en enorm sølv-skvis, akkurat som i GameStop.

JPMorgan har tidligere blitt anklaget og dømt for å manipulere med prisen på edelmetaller. I oktober 2020 fikk banken en bot på 920 millioner dollar for såkalt spoofing (legge inn falske ordre for å gi et inntrykk av stor etterspørsel).

Enorme stigninger i sølvprisen?

Dersom privatinvestorene iverksetter, og lykkes med, misjonen, kan det få enorme konsekvenser for sølvprisen. De håpefulle småsparerne drømmer om at prisen kan stige til historiske topper. Hvor høyt prisen potensielt kan gå er det ingen som vet, men de mest entusiastiske Reddit-aktørene fantaserer om priser på 3-5000 dollar per unse. Det vil i så fall bety en stigning på over 19 000 %.

Markets gjør det mulig å handle lynraskt, samt både å «kjøpe» og «shorte» Klikk her

En slik utvikling vil kunne by på alvorlige problemer for banker og institusjonelle aktører. Umiddelbart høres det utrolig ut at nettverk på sosiale medier skal kunne kjøpe fysisk sølv for et helt års produksjon, men mindre kan muligvis også gjøre det.

Hvert år utvinnes det ca. 27 000 tonn sølv. Hvis “kun” et par millioner entusiaster over hele verden kjøper en håndfull sølv til den nåværende pris (ca. 30 dollar), kan det på få dager tennes en gnist som setter fyr på hele det etablerte sølvmarkedet.

Google Trends viser allerede en klar stigning på søkeordet “silver”. Samtidig melder internasjonale sølvhandlere som en massiv, privat etterspørsel etter sølv. Hos en av de største aktørene, amerikanske APMEX, står det følgende: “Due to unprecedented demand on physical silver products, we are unable to accept any additional orders until markets open Sunday evening”.

Hvis du vil spekulere i sølvprisen kan du gjøre dette hos nettmegleren Markets. Her finner du også andre populære råvarer.

Disclaimer: Medlemmer på vår redaksjon har i flere år hatt posisjoner i sølv.

Del denne artikel