Kjøp Ethereum (ether) – slik kommer du i gang

Utgitt: 9. februar 2018

Ethereum har av mange blitt omtalt som «den neste bitcoin», noe som både kan være riktig og feil. På mange måter er Ethereum et mye mer ambisiøst prosjekt enn Bitcoin. Det er også grunnen til at mange kryptoinvestorer overveier om Ethereum er en bedre investering enn Bitcoin, eller om man skal investere i dem begge to.

Overordnet sett er Ethereum en desentralisert plattform for applikasjoner som gir mulighet for å avvikle programmer uten risiko for svindel, sensur, dødgang eller innblanding fra tredjeparter.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplattformen Markets Klikk her

Ethereum-prosjektet inneholder kryptovalutaen ether, som er den nest største kryptovalutaen i verden. Tatt i betraktning at Ethereum er den nest største og den nest mest kjente kryptovalutaen, gir det også god mening å ha den med i porteføljen. Det er enkelt å veksle fra Bitcoin til Ethereum. Dette medfører at man kan anta at en mindre del av det store volumet i Bitcoin vil flyte over i Ether. Bitcoin ble introdusert som futures på flere børser i 2017, og ether kan som nummer to i rekken fort bli den neste som introduseres som en future.

Her er en oversikt over hva du bør vite om Ethereum og kryptovalutaen ether:


Hvordan kjøper man Ethereum (ether)?
Ethereums valuta, ether, handles på en lang rekke plattformer verden over. En av disse handelsplattformene, som også er underlagt den EU-baserte finansielle lovgivningen,
er eToro.

Grunnleggende er det to ulike måter å handle ether på:
1. Den enkle måten: man spekulerer i prisen på ether via en kontrakt som følger prisen på kryptovalutaen
2. Man kjøper ether og oppretter en «wallet» til å oppbevare dem i (en mer komplisert måte)

Hvis man utelukkende ønsker å spekulere i prisutviklingen, og ikke faktisk skal bruke ether til å kjøpe noe, anbefaler vi at man nøyer seg med å kjøpe en kontrakt. Kjøp av en slik kontrakt medfører en rekke fordeler. Blant annet det faktum at man slipper å sette seg inn i hva det faktisk vil si og hva det innebærer å opprette en «wallet», samt andre tekniske aspekter og utfordringer man støter på ved å faktisk eie ether.


Den enkle måten: slik kjøper man ether via en kontrakt
Det medfører en rekke fordeler ved å handle kryptovaluta som ether via en kontrakt. Dels slipper man å sette seg inn i hva det faktisk vil si og hva det innebærer å opprette en «wallet», samt andre tekniske aspekter og utfordringer man støter på ved å faktisk eie ether. Man får også fordelen av å kunne handle på en børs som er underlagt den EU-baserte finansielle lovgivningen, noe som gir deg noen grunnleggende rettigheter som forbruker. Hvis den børsen man handler på går konkurs, vil man gjerne være sikker på at man får dekket pengene sine. Hvis denne er underlagt den EU-baserte finansielle lovgivningen er man som regel dekket av investorbeskyttelse ved slike tilfeller. En slik sikkerhet får man ved å handle på noen av de børsene hvor man handler med kontrakter, som for eksempel på eToro. Dette er man derimot ikke garantert på de de nye bitcoin-børsene hvor man faktisk handler, og eier, kryptovalutaen.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplattformen Markets Klikk her

Et annet problem er at bitcoin-børser er veldig utsatt for hackerangrep. Et slikt angrep kan i verste fall resultere i at man mister alle pengene sine. I 2014 ble den gang verdens største bitcoin-børs Mt. Gox hacket, noe som førte til at omtrent 460 mill. USD av kundenes penger gikk tapt. Siden den gang har flere børser blitt utsatt for slike angrep, og nylig gikk den sørkoreanske Youbit-børsen konkurs etter at hackere stjal omkring en halv mrd. USD.

Hvis du dermed ikke skal bruke ether til transaksjoner og lignende, men kun spekulere i prisutviklingen kan vi ikke anbefale å faktisk kjøpe og eie ether. Man vil oppnå nøyaktig den samme verdistigningen med en kontrakt som følger prisutviklingen, bare uten den risikoen som man påtar seg ved å handle på en uregulert børs.

Hvor mye koster det å kjøpe ether?
Når man handler via en kontrakt er det som regel kun én handelsomkostning og denne kalles for «spreadet». Nedenfor kan man se hvordan spreadet for Ethereum, ether, ser ut på eToro.

Du vil kunne se følgende over grafen til Ethereum (ether):

ether

I venstre side ser du navnet på det du handler og til høyre ser du henholdsvis salgs- og kjøpsprisen på Ethereum. Som du kan se kan Ethereum (ether) i skrivende stund kjøpes til 844,53 USD og selges til 827,90 USD. Forskjellen på kjøps- og salgsprisen kalles for «spreadet» og er her på ca. 16,63 USD. Det er den omkostningen som du har ved å handle. Legg imidlertid merke til at man ikke behøver å kjøpe 1 Ether til 844,53 USD. Man kan eksempelvis kjøpe en brøkdel til en verdi av 200 USD, og spreadet vil da falle tilsvarende. I dette tilfellet vil det ligge på omkring 3,94 USD.

Spreadet tilsvarer altså kurtasjen på en aksje – det er en omkostning som man må betale for å handle. Nedenfor har vi satt sammen en kort videoguide som viser hvordan man kommer i gang med å handle kryptovalutaer på handelsplattformen eToro.

Er du en av dem som har valgt å spekulere i ether på «den enkle måten» så kan du fint følge guiden i videoen. Velger man derimot å kjøpe ether med en wallet vil det senere i teksten være en gjennomgang av de tekniske aspektene man dermed skal ha kontroll på.Hvorfor kjøpe ether?
Ether har på nåværende tidspunkt en posisjon som nummer to på kryptovalutaens rangstige. Men det er ikke kun Ethereums rykte som «den neste bitcoin» som gjør den interessant – Ethereum har nemlig langt flere egenskaper enn Bitcoin.

Ethereum ble lansert i 2015 med tanken om å kunne gi brukerne mulighet for å bygge «desentraliserte applikasjoner» hvor de kan betale med Ether for å kjøpe computerkapasitet på computere som drives av medlemmer av nettverket. Disse applikasjonene kan være alt fra å lagre filer til finansiell service eller simple spill som kjøres på en slik måte at det er umulig for en sentralisert myndighet å stoppe det. Dette medfører noen helt nye muligheter. Da Ethereum kjører alt desentralisert, blir prosjektet ofte beskrevet som oppfinnelsen av en «verdenscomputer», og denne samlede computerkapasitet vil kunne løse en rekke nye problemer.

Flere virksomheter jobber nå med å kunne tilby desentraliserte backup-løsninger basert på Ethereums teknologi. Målet er at man skal kunne bruke en backup som er 90% billigere enn den du får hos Google og Amazon. Dette kan la seg gjøre ved at man vil kunne leie ut ledig kapasitet på sin egen harddisk og dermed oppbevare en liten del av en fil fra en annen computer som kan sammensettes med de resterende delene av filen oppbevart i andre computere. Den ferdige filen kan imidlertid kun bli samlet og sammensatt på den computeren som opprinnelig foretok backupen.

Her er en video som viser noen av tankene bak Ethereum på et helt overordnet plan.

I likhet med Bitcoin er Ethereum basert på Blockchain-teknologien. Imidlertid har Ethereum bygget videre på dette ved å oppfinne «smart contracts», som gjør det mulig å omformulere alle typer av kontrakter til computerkoder og eksekvere dem automatisk når en bestemt betingelse er oppfylt.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplattformen Markets Klikk her

La oss ta et eksempel: vi forestiller oss at du eier en frisørsalong. For å øke markedsføringen av salongen leier du et online marketing-firma som skal optimere frisørsalongens hjemmeside slik at den ligger på førsteplass på Google når man søker på «Frisør i Oslo» to måneder senere. Firmaet tar på seg oppgaven og sier at det vil koste ti ether hvis de lykkes og to ether hvis det mislykkes og de går dermed i gang med prosjektet.

Normalt vil man først sende en kontrakt, skrive under på den og når arbeidet er ferdig vil leverandøren be om pengene. Deretter skal leverandøren skrive ut en faktura, som du kan sende til regnskapsavdelingen og leverandøren vil motta pengene sine omtrent 30 dager senere.

Med en «smart contract» vil man sette opp et kriterium via et program: hvis frisørsalongens hjemmeside ligger på førsteplass når man søker «Frisør i Oslo» to måneder senere overføres ti ether, hvis dette ikke er tilfellet overføres kun to ether.

På denne måten kan kontrakter settes opp uten friksjon eller tidsmessige forsinkelser. Firmaet som har utviklet den spesifikke «smart contract» basert på Ethereum vil kunne bli betalt et lite gebyr for utleien, for eksempel 0,0001 ether. På denne måten har man oppfunnet en ny, mer effektiv økonomi.

Hvem står bak Ethereum?
Ethereum ble grunnlagt i 2014 av Vitalik Buterin, Gavin Wood og Jeffrey Wilcke. For fire år siden dro de til Zug i Sveits, også kjent som «crypto valley» på grunn de mange krypto-virksomheten som holder til der, med et mål om å bygge den neste generasjon blockchain-teknologi. Dette gjorde de ved å lage «Ethereum-verdenscomputeren» og programmerbare «smart contracts».

I radioprogrammet Millionærklubben forteller den danske Bitcoin-millionæren Niklas Nikolajsen om møtet han hadde med Vitalik Buterin i Zug.

Vitalik Buterin ar kun 19 år da han dro til Zug for å starte på Ethereum-prosjektet
Vitalik Buterin ar kun 19 år da han dro til Zug for å starte på Ethereum-prosjektet

De fleste mente at prosjektet til Buterin var for ambisiøst, men det skulle vise seg at kunnskapen Buterin og de andre stifterne tok med seg til Zug hadde blitt undervurdert. Senere samme år foretok Ethereum en ICO (en kryptovaluta-børsnotering), noe som tilførte dem 18,4 mill. USD til å finansiere prosjektet. På daværende tidspunkt ble prisen på en ether satt til langt under 1 USD, men alene i løpet av 2017 steg verdien med over 7000%. Buterin sies å være god for mer enn 2 mrd. USD hvor en stor andel er i valutaen Ether. Han oppbevarer sin 60-siffrede krypteringskode kun ett sted, i sitt eget hode. Glemmer han koden, er pengene tapt.

Ethereum ledes av et sterkt og solid team, og stifteren Vitalik Buterin er en god leder for Ethereum-bevegelsen. Niklas Nikolajsen omtaler Buterin blant annet som et «geni». Å ha en leder som kan vise vei er av stor verdi, sammenlignet med for eksempel Bitcoin hvor det er ingen som vet hvor det har blitt av skaperen Satoshi Nakamoto.

Ethereum er en mer skalerbar teknologi enn Bitcoin, men de har også støtt på problemer med denne skalerbarheten. Dette kom til syne i forbindelse med spillet «Crypto Kitties», et spill hvor man kan oppfostre og bytte «krypto-kattunger» som deretter kan selges videre. Spillet ble så populært at det nesten brøt ned Ethereum-nettverket, noe som satte spørsmålstegn ved Ethereums skalerbarhet. På tross av dette problemet vil nok teamet rundt Ethereum over tid kunne løse problemet. Det er også sannsynlig at Ethereum vil bli introdusert på flere børser i 2018, noe som kan innebære flere kurstriggere. På den andre siden vil det også være en risiko tilknyttet til at Bitcoin, og de andre kryptovalutaene, kan være inne i en prismessig boble. Hvis Bitcoin begynner å falle drastisk vil det også kunne smitte over på Ethereum, sånn som har vært tilfellet de siste par dagene. Det kan derfor gi mening å se Ethereum i høyere grad som en langsiktig investering. Om 10 år kan kryptovalutaene enten være verdt null, eller ha en kurs som er mange ganger høyere enn den nåværende. Dette er en form for risiko som man påtar seg ved å spekulere i slik valuta.

coinmarketcpa.com kan man løpende følge med på kursen for Ethereum (ether).

Kursen på Ethereum (ether) over for dollars:Slik kjøper man ether med bruk av en wallet
Har du valgt å kjøpe ether på «den enkle måten» behøver du ikke å lese resten av teksten da det her vil bli fokusert på hva man skal gjøre hvis man faktisk skal kjøpe ether og oppbevare dem i en wallet. Etter å ha lest de resterende avsnittene vil du forhåpentlig vis ha tilegnet deg en forståelse for hvor komplisert og utfordrende det kan være å kjøpe ether.

Før man kjøper ether er det viktig at man er fortrolig med hvordan en «wallet» fungerer – både dens transaksjoner og dens software. Når man vil kjøpe kryptovaluta er det no mercy. Hvis man gjør én enkelt feil kan man tape alt man har på kontoen. Imidlertid kan man redusere denne risikoen ved å følge guiden nedenfor og generelt ha en forsiktig tilnærming til området.

En Ethereum-wallet er en form for software som oppbevarer den verdien man har i ether. Ethereum-wallets kan eksistere i form av en applikasjon som kjøres på din computer, som en app på en mobil eller som en såkalt «hardware wallet» eller en online børs. Den offisielle Ehtereum-walleten kan lastes ned på Ethereum.org.

Hvis man vil kjøpe Ethereum og selv sikre pengene sine så skal man laste ned en wallet. Dette kan gjøres enten i form av en «light client» eller en «full node». Hvis man ikke har kjøpt ether før så anbefaler vi at du laster ned light-versjonen. Dette er på grunn av at man med en «full node»-versjon vil laste ned hele Ethereum-blockchainen, noe som vil fylle adskillige gigabytes.

Her er lenker til to light-versjoner av wallets:
MyEtherWallet
Jaxx.io

Sistnevnte støtter også andre kryptovalutaer.

Hva er en private key?
Etter at man har valgt en Ethereum-wallet vil man få en private key. Dette er nøkkelen til din wallet. Hvis andre får tak i denne vil de ha full tilgang til din wallet og innholdet i den. Når man lager sin egen wallet vil man bli bedt om å ta en kopi av den tilhørende private key. De wallets som har blitt referert til ovenfor genererer en nøkkel offline, med andre ord blir den aldri sendt til en server og kan derfor ikke fanges opp av andre. Det blir da opp til hver enkelt hvordan man vil oppbevare sin egen private key. Det er dessverre flere eksempler på at brukere har glemt hvor de har oppbevart sin private key. Hvis slikt skjer er det ingen måte man kan finne tilbake til den på og pengene i walleten er tapt.

Enkelte brukere velger å lage en kopi av deres private key og oppbevare den offline. Besitter man et større beløp i ether kan man velge å få en hardware-wallet. Denne er beskrevet nedenfor.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplattformen Markets Klikk her

Transaksjoner og adresser
Etter at man har lastet ned en wallet og sikret sin private key kan man begynne å overføre penger. Men innen den tid burde man gjøre seg fortrolig med hvordan en ehter-transaksjon fungerer. Din wallet vil automatisk generere en rekke mottaker-adresser, såkalte «public keys». I motsetning til din private key kan slike public keys distribuerer uten risiko. Betalinger til disse adressene vil bli sendt til din wallet. Alle transaksjonene på Ethereum-blockchainen er synlige gjennom en «block explorer» som ethercan.io.

Dette er en transaksjon på 10 ether. Øverst setter man inn adressen til den personen som man ønsker å overføre til, deretter beløpets størrelse og en såkalt «gas limit» som er et gebyr for transaksjonen. Som regel vil størrelsen på gebyret være angitt under selve transaksjonen i ether eller USD. Gebyret blir automatisk fastsatt av den wallet-software som blir benyttet.

Når transaksjonen har blitt gjennomført vil den bli skrevet inn i blockchainen. Den vil altså bli bekreftet av computere rundt omkring i verden. Transaksjonen blir mer og mer integrert etter hvert som den bekreftes, og når den har blitt bekreftet over 30 ganger blir overførselen bekreftet som ekstremt sikker. Den vil da også bli innført i Ethereums blockchain for alltid.

De samme prinsippene benyttes når man er mottaker av en transaksjon. Hvis man vil kjøpe ether så vil den børsen som man kjøper på, be om din wallet-adresse. I begynnelsen av transaksjonen vil overførselen stå som «pending» i din wallet. Denne statusen står mens transaksjonen venter på å bli bekreftet av computere over hele verden.

Slik foretar man seg en sikker transaksjon
Selv om slike tilfeller skjer sjeldent, har man hørt om personer som har mistet titusenvis av kroner fordi man har gjort en feil overførsel. Her er en liste over noen av de tingene man skal være oppmerksom på:

– Copy-paste wallet adressen – skriv den aldri ut selv. Adressene er lange og inneholder både små og store bokstaver. Én enkelt feil i inntastningen av adressen vil resultere i at pengene dine er borte for alltid. Det finnes ingen mulighet for å få overført pengene tilbake og det er heller ingen kundesupport som man kan ringe til hos Ethereum.

– Sjekk transaksjonsgebyret. En god wallet vil alltid vise deg hva gebyret ditt er i USD og cents. Forsikre deg om at gebyrets størrelse virker rimelig.

– Dobbeltsjekk adressen. Når du har kopiert inn adressen som du vil sende ether til, så sjekk den om og om igjen inntil du er helt sikker på at den er korrekt. Hvis man ser på de første og siste sifrene så kan man sikre seg at den har blitt kopiert riktig.

– En god wallet vil også bekrefte den adressen som man sender til. Det minsker risikoen for at malware fanger opp og erstatter den adressen som du overfører til.

Vi oppfordrer deg til å prøve å foreta en test-transaksjon. En av driverne bak Ethereum er de lave transaksjonsgebyrene. Det kan derfor være en god ide å sende et minimalt beløp ether for å teste din forståelse av transaksjonsprosessen og for å forsikre deg om at du husker alle de viktige detaljene. En slik test vil sikre at alt går som det skal når man senere sender større beløp.

Slik sikrer du dine ether (den enkle, men usikre måten)
Ønsker du en enkel måte å sikre dine ether på så kan du overlate de til den børsen som du har handlet på. Dette medfører imidlertid noe risiko, blant annet i forhold til den plattformen som man har valgt. Eksempelvis har man tidligere sett at Mt Gox-bitcoin-børsen ble hacket, noe som resulterte i at brukerne tapte så mye som en halv mrd. USD. Det er også en risiko for digitalt tyveri som var tilfellet med Bitfinex-børsen.

Noen brukere velger imidlertid allikevel å overlate store summer ether eller bitcoin til bitcoin-børsene, ex. Binance. Ved å gjøre dette må man stole på at børsene klarer å sikre pengene, men man har ikke mulighet til å personlig sikre dem. I et slikt tilfelle burde man vurdere hvor mye man stoler på den børsen man handler på og hvor mye man er villig til å overlate i dens hender.

Sitter man inne med mindre beløp på en kryptovaluabørs enn det samlede beløpet man investerer kan man godt vurdere om man skal overlate det til børsen. Imidlertid skal det sies at hvis man velger å oppbevare beløpet på en slik børs så besitter man ikke selv en private key. Med andre ord har man overlatt ansvaret for sine ether til børsen. Dermed skal man være oppmerksom på at kryptovaluta-børsene ikke er det samme som en bank da de ikke er regulert av samme finansielle lovgivning. Går børsen konkurs kan det resultere i at pengene dine er tapt.

Slik sikrer du dine ether (den vanskelige, men sikre måten)
Hardware-wallets er en av de sikreste måtene som man kan bevare ether på. De kan generere og oppbevare din private key offline, og den vil på ingen måte være eksponert mot en computer eller mobil som er knyttet opp mot internett. Hvis man oppbevarer kryptovaluta offline minsker man risikoen for digitalt tyveri, som er an av de største risikoene for de som investerer i kryptovaluta.

Når enheten tar i bruk skapes det en gjendannelsesnøkkel og man velger en PIN-kode. Begge deler skal beskyttes ekstremt godt da man kan risikere å miste alle sine penger hvis uvedkommende får adgang til disse to kodene. De to mest respekterte hardware-wallets for kryptovalutaer er Trezor og Ledger Nano S.

To-faktor-identifikasjon
Det er også mulig å oppnå ytterligere beskyttelse ved hjelp av to-faktor-identifikasjon og multisignature-wallets. Når du oppbevarer ether på en børs eller i en form for wallet vil to-faktor-identifikasjon fungere som en god ekstra beskyttelse. En slik prosess skal sikre at brukeren skal skrive inn enda et engangspassord før man kan logge inn på sin wallet. Google Athenticator er en av de mest brukte innenfor dette området og den brukes av flere Ethereum-wallets. Denne ekstra beskyttelsen medfører at en potensiell tyv ikke bare trenger å få tak i passordet ditt, men han må også være i besittelse av for eksempel mobiltelefonen din for å kunne motta engangspassordet som man får tilsendt.

Det oppfattes som meget sikkert å benytte seg av en app som Google Authenticator. Enkelte plattformer velger å sende deg et engangspassord over SMS. Det bør man unngå å benytte seg av da et slikt kodeord i mange tilfeller vil kunne sees uten å åpne telefonen.

Man kan også velge å benytte seg av multi-signature wallets. Slike wallets tillater brukere å sikre deres ether ved å la flere brukere signere hver enkelt transaksjon. Normalt skal man benytte to av tre priavte keys for å signere transaksjonen. De tre private keys kan da bli oppbevart på forskjellige fysiske plasseringer slik at man ikke kan få adgang til alle ved å bare være ett enkelt sted.

Hvilket nivå av sikkerhet som man velger er opp til hver enkeltes risikotoleranse. Hvordan man sikrer kryptovaluta er imidlertid et område som er under konstant utvikling. Har man en wallet burde man dermed spørre firmaet bak walleten om hvilke metoder de anbefaler at du benytter deg av.

Som det kan ses av ovenstående forklaring er det en noe innviklet og teknisk komplisert prosess å kjøpe ether som kryptovaluta. Som nevnt tidligere anbefaler vi derfor at man spekulerer i prisen via en kontrakt. Dette kan for eksempel gjøres på den EU-regulerte handelsplattformen eToro.

Ethereum er en av daytrader.no´s nyttårsraketter for 2018. Les mer her.

Oversikt over artikler om cryptovaluta:

>>> Handelsplattform til kryptovaluta
>>> Kjøp ethereum og ether
>>> Våre fem krypto-raketter
>>> Investering i kryptovaluta
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Kjøp Ripple og XRP
>>> Kjøp Stellar Lumens

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære