Vil Kinas økonomi kollapse i 2017?

«Et langvarig fall i Kinas vekst vil ha en voldsom global effekt – mye større effekt enn hva som hadde vært tilfelle for kun få årtier siden».

Dette skriver Global Forecast Service, en del av The Economist, og anser en krise i Kina som en av de mest alvorlige truslene for verdensøkonomien i 2017.

Den kinesiske gjelden har de siste 10 årene vokst fa 150% til nesten 260%. Kina har behov for stadig mer kreditt for å skape en vekst, som til gjengjeld blir lavere og lavere. Ifølge flere eksperter kan det kanskje fortsette i noen år til, men på et eller annet tidspunkt vil økonomien stå foran et sjokk.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Den kraftige økningen i kinesisk gjeld er et bevisst resultat av regjeringens økonomiske politikk. Før finanskrisen som ble utløst i 2008, hadde Kina tosifret vekstrate. I de samme årene betød et lån på 1 dollar også en BNP-vekst på 1 dollar. Men slik er det ikke mer. Etter finanskrisen krevde det et mye større lån for å oppnå den samme veksten i BNP.

Da politikerne i Beijing ble klar over problemene, reagerte man ved å pumpe milliarder av yuan ut i økonomien. Arealutvikling, konstruksjon og infrastruktur erfarte et vertikalt boom. De fleste prosjekter ble gjennomført av lokalregjeringer og statseide selskaper på oppfordring. Utviklingen gikk så raskt at det oppstod store spøkelsesbyer i Kina, og det så ut som at det ble bygget kun for å bygge.

china-debt
Kinas gjeld

De siste årene har Kinas regjering vært klar over at det ikke lenger er mulig å oppnå de enorme vekstratene de hadde før finanskrisen. I 2016 senket Kina offisielt de målene, og man regner i dag med en vekstrate på 6,5-7%. Dette har man også oppnådd den siste tiden, og lever derfor opp til målsetningene. Både industriproduksjonen, byggeaktiviteten og detaljhandelen stiger fortsatt, selv om utviklingen går litt tregere i dag, enn for kun få år siden.

Spørsmålet nå er hvorvidt man i det hele tatt kan stole på regjeringens offisielle tall, og om Kinas forsøk på å oppnå en såkalt «myk landing» for økonomien vil lykkes. Eller er risikoen større for at alt vil sammen sammen med et brak? Under alle omstendigheter fortsetter Kinas gjeld å vokse, og mange tviler på om det kan fortsette slik.

Viktige uttalelser om Kinas økonomi fra 2016:

«Kinas ubalanse mellom tilbud og etterspørsel holder på å treffe et kritisk nivå. Det er sannsynligvis et enormt overskudd av næringseiendommer og boliger i forhold til hva det er etterspørsel etter. Kina har, som andre økonomier, en viss gjeldskapasitet, og på et tidspunkt kan man ikke stramme strikken lenger. Økonomien vil dermed bli tvunget ned i et lavere gir, som igjen fører til lavere vekst. Dette vil skape en betydelig usikkerhet for internasjonale virksomheter, som enten investerer i eller eksporterer til Kina. Flere «Emerging Markets»-land vil også bli rammet, og samlet sett har dette potensiale til å skape betydelige dønninger i den globale økonomien […]. Jeg vurderer derfor at vi innen to til tre år vil se en vesentlig nedgang i kinesisk vekst». – Ulrik Roux Wolke, senior porteføljemanager i PFA. PFA Nyhetsbrev, mai 2016.

«Det er kun et spørsmål om tid før Kina blir rammet av sine gjeldsproblemer». – Leder i The Economist, 7. mai 2016.

«Uten meningsfulle, strukturelle reformer i den kinesiske økonomien og den finanssektoren, vil det ende med en boble. Og en boble vil alltid sprekke – det er kun et spørsmål om tid». – Prof. Ning Zhu, Credit Shanghai Advanced Institute of Finance, i New York Times, 19. april 2016.

markets«Den kinesiske regjeringen tillater spekulasjon ved å levere billig finansiering. Kina rir på en tiger, og er vettskremt for et crash. Så man fortsetter å pumpe penger inn i økonomien. Det er vanskelig å se hvordan Kina kan unngå en krise. Det vil minne om Den Store Depresjonen i 1929». – Andy Xie, uavhengig kinesisk økonom, tidligere toppøkonom i World Bank and Morgan Stanley, MarketWatch 6. juli 2016.

«Vestlige produsenter og detaljhandlere har økt sin avhengighet til Kina, og en langvarig nedgang i kinesisk vekst vil derfor ha en alvorlig global innvirkning». Economist Intelligence Unit under The Economist

Hvis den kinesiske regjeringen ikke er i stand til å foreta en «myk landing» i relasjon til den svakere kinesiske veksten, vil dette gå ut over prisene på råvarer, og spesielt metaller. Det vil ha en skadelig innvirkning på Latin-Amerika, Midtøsten og visse afrikanske land», Economist Intelligence Unit under The Economist

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

«Heldigvis for resten av verden, har Kina en høy oppsparing. Samtidig har Kine regler som gjør kapitalflukt vanskelig. Regjeringen har nesten full kontroll over banksektoren, og Kinas børsnoterte banker får rundt 70% av sine midler fra innlån. Til sammenligning var amerikanske investeringsbanker, på tiden rundt finanskrisen, sterkt avhengig av rask finansiering på pengemarkedet. Disse forskjellene gjør at det ikke er veldig sannsynlig at Kinas gjeld vil skape en global krise i nær fremtid», Jin Sun, markedsspesialist for Bloomberg, 28. august 2016.

«Det er mye snak om usikkerheten ved Kinas vekst, men jeg er av den oppfattelse av at usikkerheten er skapt av omverdenen», Thorkil K. Christensen, Formannen for Danish-Chinese Business Forum, og tidligere finansdirektør i Novo A/S. Berlingske Business 16. april 2016.

«Hvis du vil se på et område som har gjeldsproblemer, så se mot Kina. Kina har en lånefinansiert vekst, og dette kan ikke fortsette for alltid. Det er ingen tvil. Kina utgjør den største fa
ren for den globale økonomien», Kenneth Rogoff, professor i økonomi på Harvard University og tidligere sjefsøkonom i IMF, i CNBC, september 2016.

 

Vi har oppsummert de tre viktigste temaene, og funnet tankevekkende sitater fra eksperter gjennom de siste årene:

– Vil Kinas økonomi kollapse i 2017?
– Vil politisk uro føre til økonomisk krise i 2017?
– Vil den ekspansive pengepolitikken føre til krise i 2017?
– 2017 blir et skjebnesvangert år for økonomien

 

hongkong-pic

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære
Ingen relaterte innlegg