Vår-rally kan få oljen opp i 70 dollar

i 2016 steg WTI-crude oil kraftig fra 11. februar til 9. juni. I år er en lignende stigning sannsynlig på grunn av stigningen i den globale etterspørselen, som topper seg i forbindelse med sommerens «kjøresesong» på den nordlige halvkule.

Markedet begynner å forutse skiftet i tilbud og etterspørsel – i retning av høyere etterspørsel – i slutten av februar. I juni vil markedet ha regnet dette fullstendig inn i prisen, med mindre etterspørselen er høyere enn normalt eller tilbudet er lavere enn forventet. I så fall kan rallyet fortsette inn i september.

Dette mener Daryl Montgomery, som er teknisk analytiker hos Seeking Alpha.

I følge Montgomery kan dette sesongmessige mønsteret kun brytes dersom tilbudet er markant større enn etterspørselen. Våren 2015 var det et sterkt dropp i oljeprisen fordi tilbudet var alt for stort i forhold til stigningen i etterspørselen. Det var også et mindre prisfall i løpet av våren 2012, mens prisutviklingen i 2013 var nesten sidelengs. De nåværende tallene gir imidlertid en indikasjon av at markedet ikke lenger har et for stort tilbud av olje, og at en periode med stigende etterspørsel er på vei.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her
olje-februar-2017
Prisen på WTI-oljen ble nesten fordoblet under fjorårets «vår-rally». Nå er det igjen mulig for enda et «vår-rally» basert på stigende etterspørsel fram mot sommerens bilsesong.

I følge Det Internasjonal Energibyrået (IEA) var den globale etterspørselen på 97,3 fat om dagen, mens tilbudet var på 97,9 millioner fat om dagen i fjerde kvartal 2016. Etterspørselen har steget hvert år, i perioden 2009 til 2016, med 1,6 millioner fat. Lave oljepriser og konstant økonomisk stimuli fra sentralbankene gjennom denne perioden har ført til en stigende etterspørsel.

OPEC og noen av organisasjonens medlemsland, inkludert Russland, har blitt enige om å kutte ned produksjonen med opp til 1,8 millioner fat om dagen, og kanskje mer, første halvår i 2017. Selv om de fleste oljeanalytikere har vært skeptiske til planene, så gir tidligere rapporter en indikasjon av at medlemslandene er på rett spor. Under alle omstendigheter mener Daryl Montgomery at etterspørselen på olje i 2017 vil overstige tilbudet. Dette vil medføre stigende priser.

Tekniske motstandsnivåer

Det neste spørsmålet er hvor høyt oljen kan gå i løpet av våren 2017. I 2016 ble prisen så å si fordoblet, men Montgomery mener at en mer moderat stigning bør kunne forventes i år. Han siterer industrikilder for å si at 60 USD er et viktig motstandsnivå for WTI-oljen. Dette er prisnivået hvor fracking begynner å bli profitabelt. Men ikke alle skiferoljefelt vil bli tatt i bruk på dette nivået. Så selv om prisen, i følge Montgomery, kan stoppe opp en stund ved 60 dollar, så kan det absolutt nå høyere nivåer.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Hvis man kikker på diagrammet med en teknisk tilgang, er det et viktig motstandsnivå ved 60-62 dollar, samt i 70 dollar. I følge Seeking Alphas analytiker er det realistisk å at 70 dollar kan være toppen av dette årets «vår-rally». Over disse nivåene er det et mindre motstandsnivå rundt 80 dollar og et større motstandsnivå ved 90 dollar.

Analysen peker i samme retning som den analysen vi publiserte tidligere denne måneden av råvaretraderen Peter Arendt som analyserer Brentolje. Arendts konklusjon var at Brentolje var klar for kjøp. Les hele den tekniske analysen fra Peter Arendt her.

 

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære