Uke 50: Rentebesluttninger, QEC, SUBC, NOR, og press på NOK?

Oppdatert: 18. desember 2016

Av Global Assets and Trading

Denne uken hadde to store eventer, rentebeskjeden i USA og Norge.

Den amerikanske sentralbanken gjorde som alle ventet og hevet renten med 0,25pp. Dette ventet markedet, men det som ikke var så ventet var det at FED indikerte tre rentehevinger i 2017 og ikke to hevinger som tidligere indikert samt en rentebane som er litt høyere. Alt kan sees i dot plot. I sirklene ser dere hva FED indikerte på dette rentemøte om rentebanen fremover og de utenfor ringene er fra forrige rentemøte. Her kan man tydelig se at banen er hevet. Aksjemarkedet falt litt på dette initialt og en styrket dollar sendte råvarene litt ned igjen.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

501

Her i Norge ble rentebeskjeden en liten non-event, utenom for DNB. Norges Bank hadde rådet Finansdepartementet om å øke motsyklisk kapitalbuffer til 2% vs 1,5% tidligere. DNB falt en del på dette da dette betyr at DNB må øke med NOK 5mrd i egenkapital eller NOK 3,1/aksje. Aksjen falt NOK 4 den dagen. Vi nærmer oss nå tidligere topper, så markedet vil nok se en endring i utbytte vs forventning om endring i utbyttet og en fundamental bedring i oljemarkedet.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

502

 

Vi hadde mandag en stor nyhet i Questerre Energy Company (QEC). Regionalparlamentet i Quebec vedtok en ny hydrokarbonlovgivning. Den nye loven vil gi QEC mulighet til å utvikle Utica skifergassfunn i området The Lowlands. Selskapet har flere områder i som nå en del analytikere oppjusterer verdien på. Pareto hever sitt kursmål til NOK 9/aksje med mulighet for videre oppside. Aksjen var opp i NOK 9,09 før den snudde ned og en del sikret gevinster. Her er det nok en del som sitter med betydelige gevinster. Det som blir storyen videre for selskapet er om noen ønsker å kjøpe de opp eller om det blir emisjon. Begge disse tankene blir selvfølgelig spekulasjoner, men selskapet sitter med en relativt tynn cashbeholdning på CAD 300k og Accounts Receivables på CAD 4,1m. Så likviditeten kan bli litt strekt. De hadde i forrige kvartal en FCF på CAD -4,94m.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Oljen har holdt seg relativt positiv, selv med et par dollar ned fra toppen. Her var det nok en del tradere som tok gevinst etter et positivt møte i det møte mellom OPEC og non-OPEC medlemmer forrige helg. Her har Saudi Arabia signalisert at de vil kutte mer enn tidligere annonsert. Samtidig har en del non-OPEC produsenter sagt at de kommer til å kutte. Et totalt kutt på 558 000 fpd har Ekvatorial-Guinea, Kasakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Russland, Sudan og Sør-Sudan sagt at de kommer til å gjennomføre. Russland har tidligere sagt at de er villige til å kutte 300 000 fpd, så positivt at flere land henger seg på.  En del aktører sier at oljenprisen fortsatt holder seg sterkt da de er stor etterspørsel etter olje fra Asia og et tilbudskutt fra Abu Dhabi som en del av OPEC-avtalen. Abu Dhabi National Oil Company har sagt til kunder at de kommer til å kutte 3-5% av de tre forskjellige oljene de selger. Dette er det første tegnet på at det fysiske oljemarkedet vil bli tightere neste år og at OPEC følger opp. Markedet er veldig klare på shorte oljen om det viser seg at OPEC ikke følger det de har sagt.

 

503

IEA kom ut med sin nye rapport og indikerer en tidligere balansering enn før. De estimerer nå at markedet er i balanse i Q2. IEA estimerte tidligere at markedet ville balansere i slutten av 2017. Hva som skjer etter H1 er vanskelig å predikere da de kuttene som markedet har blitt enige om nå slutter da.

 

Skjermbilde 2016-12-18 kl. 17.27.23

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Subsea7 (SUBC) fikk en «sizeable» kontrakt i Nordsjøen. En sizeable kontrakt er på $50-150m. Dvs mellom NOK 1,32-3,96/aksje. En positiv nyhet for en aksje so har fått et par nedgraderinger den siste tiden. Aksjen prises 1,56x mer på PE enn peers. Ser man teknisk på trenden handler den i øvre del nå og et nedtick i oljeprisen kan fort sende aksjen ned mot NOK 100 nivået.505

 

På fredag ble selskapet Norwegian Energy Company tilkjent en erstatning på $270m. Dette var deres andel av en større sum på totalt $470m. Saken som var i domstolen var angående en forsikringssak relatert til Siri plattformen i Nordsjøen. Nå har begge parter mulighet til å anke saken de neste fire ukene. Blir dette stående som den faktiske dommen betyr det store verdier til NOR. Slik som det ser ut i selskapet nå har selskapet Totale eiendeler (pr. 3.kvartal 2016) på NOK 1679m og Total gjeld på NOK 1565m. Det gir selskapet en positiv Assets/Liabilities 1,0728x eller NOK 113m. Hvor mye av disse $270m som blir igjen til selskapet etter skatt er usikkert, men antar vi en 28% skatt på det sitter de igjen med $194,4m. Dette tilsvarer NOK 1680m med USDNOK på 8,6556. Selskapets totale assets blir da NOK 3359m og totale liabilities blir da NOK 1565 og selskapet har da netto igjen NOK 1794m. Fordeler vi det på antall aksjer får vi da en aksjeverdi på NOK 252,86/aksje. Aksjen stengte i går på NOK 103,5. Dvs en potensiell oppside ved denne rettsaken, slik vi ser det er på 144%. Vi legger til at mye kan skje før de evt får denne utbetalingen og forutsetningene kan endre seg.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

I valutaverden er USD ukas klare vinner. FED hevet som ventet rentene og tydeliggjorde at om det økonomiske bakteppe vedvarer vil de heve to til tre ganger i 2017. USD styrket seg i alle kryss. USD Index over 103. EURUSD range 1,0365-1,0670

USDYEN stiger og en dowish sentralbank svekker YEN, 118 nivåer handles. Yuan svekker seg og en viss frykt for den nye administrasjonen i USA styre. AUD og NZD slutter uka ned.  Sveits holdt den negative renten uendret, vi ser dog flow inn i CHF og valutaen styrkes. Safe haven og frykt for Euro uroligheter styrer. Norges Bank holdt renten uendret, rentebanen likeså. De ser for seg lave renter i ett to års perspektiv. De sier at der er større mulighet for lavere enn høyere rente. NOK handler noe svakere men utslagene er moderate.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

UKE 51 blir siste gode handelsuke før markedene toner ned mot årsslutt. Vi ser fortsatt oppsidepress på USD og med dagens bakteppe begynner vi å se 1,00 blinke.

Vi ser videre press mot svakere Yen og en teste av 120,00 mot USD kan være på trappene. CHF handler på nivåer hvor sentralbanken tidligere har vist seg i markedet. Nivåer ned mot 1,07 har tidligere vært gode kjøpes nivåer i krysset EURCHF. Krona styres mye av olje. Vi ser stabil rentespread mot Europa. NB selger ikke valuta neste uke så litt mindre krone kjøpsinteresser er borte.

Vi ser mulig press for svakere NOK om da ikke oljeprisen tester høyere.

506

507

 

Global Assets and Trading samarbeider med daytrader.no. For mer informasjon om oss i Global Assets and Trading, gå til vår hjemmeside www.globalassets.no.

Disclaimer
Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære