Uke 48: Enighet om produksjonskutt, SAS, NHY, og mulighet for styrket krone

Oppdatert: 14. desember 2016

Av Global Assets and Trading

Markedet hadde en positiv uke i forrige uke hovedsakelig drevet av OPEC sin enighet rundt et produksjonskutt. OPEC ble for første gang enige siden 2008 om å kutte produksjonen. Intensjonsavtalen er at de skal kutte 1,2mfoepd. Saudi Arabia sier de skal kutte 0,5mfoepd, Irak skal kutte litt og Iran skal øke litt. Qatar er ute og sier at Russland har sagt seg villige til å kutte produksjonen med 0,3mfoepd. Non-OPEC Aserbajdsjan og Kasakhstan sier at de også kanskje vil kutte. Hvor oljeprisen skal nå avhenger mye av utførelsen av denne intensjonsavtalen. Det har tidligere vært estimert at markedet kommer i balanse i Q3’17. Det blir spennende når IEA kommer ut med sin neste månedsrapport hvordan denne avtalen eventuelt vil endre på disse estimatene. Ser man på det tekniske vil kan man, gitt et brudd over $55/fat sen en pris opp mot $70/fat.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

481

482

483

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Innenfor flysektoren har det skjedd litt forskjellige ting. Vi fikk beskjed om at SAS har skaffet finansiering til fem Airbus A320neo fly gjennom salg og leaseback. De har gjennom denne avtalen har SAS til nå finansiert syv av totalt 30 fly. De har signert en intensjonsavtale om nye 11 fly av samme type. Vi mener at de vi kommer til å se mye til fremover er oppgraderinger av flåter. Den største kostnaden ved å drive flyselskap er fuelkostnaden og dette henger tett sammen med flåtealder og hvor moderne flyene er. SAS har en snittalder på 11,3 år, Ryanair på 6,7 år, 7 år, Norwegian <4år, Airfrance 12,1 år og Lufthansa 11,3 år. Så for at de «eldre» flyselskapene skal kunne konkurrere i dagens marked må vi se en oppgradering av flåten. Noe som vil være positivt for både Airbus og Boeing.

484

485

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

For teknikerne har aksjen brutt ned i det lengre chartet. Vår favoritt er fortsatt Ryanair i flysektoren.

486

NHY hadde kapitalmarkedsdag i forrige uke. De sier de er on track med kostnadskuttene sine. De har nådd målet sitt om NOK 1,1mrd i 2016 og venter de vil nå målet om NOK 2,9mrd i kostnadskutt innen 2019. De sier at en positiv utvikling som er bedre enn ventet innenfor bauxite og alumina, veier opp for litt svakere enn ventet utvikling innenfor primærmetaller og rolled products. De melder om en CAPEX på ca NOK 4mrd mot tidligere guidet NOK 3,5-4mrd. De sier også at langsiktig etterspørselsvekst kommer til å ligge på 2-3% hvert år de neste 10 årene, med en etterspørselvekst på 5% i 2016 og 3-5% i 2017. De ser også et balansert marked i 2017. Aksjen prises til en EV/EBIT (NTM) på 12,16x mot peers på 12,79x og en PE (NTM) på 19,48x mot peers på 17,11x.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Aksjen har brutt opp og holder vi oss over NOK 39 i den nære tiden fremover kan man si at bruddet bekreftet og at vi handler i en ny trading range.

 

487

I valutamarkedet var det også Opec som styrte det meste denne uken og ga føringer for aktiviteten i FX markedene. Risk ON og low ut av safe haven var hovedtema. USD på sterke siden selv litt av momentum kjølnet mot slutten av uka. YEN svekkes med børs og økt risk villighet. SEK med noe fallende makro, Riksbanken på sidelinja og økte stimuli kan komme. NOK styrket seg med olje, makro og rentespread mot utlandet.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Vi ser gode muligheter for styrket Krone i tiden som kommer om oljepris bildet fortsetter. Økt tro på oljesektor bringer positivitet tilbake til Oslo Børs og medvirker til at rente bunnen er nådd. NB får rapport fra Regionalt Nettverk tirsdag og viktige KPi (inflasjon) mot slutten av uka. Vi ser økt flow mot Risk noe som kan sende Gull og YEN lavere mens USD vil handle mer balansert. Referendum i Italia kan bidra til økt politisk usikkerhet i Europa men ECB er på ballen intra-bank rente skulle komme ut av kontroll.

 

488
EURNOK tilbake til 2012

 

 

Global Assets and Trading samarbeider med daytrader.no. For mer informasjon om oss i Global Assets and Trading, gå til vår hjemmeside www.globalassets.no.

Disclaimer
Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære