I natt: Trumps tale kan sette retningen for dine aksjer

Donald Trump skal holde sin første tale til Kongressen natt til onsdag norsk tid. Trump har en tendens til å skape bevegelser i markedene med sin retorikk og uttalelser, og forut for dette har det i dag vært ganske rolig på både de asiatiske og europeiske børsene. «Aksjene holder seg nær break-even og investorer er tilbakeholdne mot å ta på seg ytterligere risiko før Trumps tale i kveld» sier Mike van Dulken fra Accendo Markets til The Telegraph.

Siden Trump vant valget har det amerikanske aksjemarkedet knapt sett seg tilbake. S&P 500 har steget over 10% siden valget og Dow Jones stengte i går i pluss for 12. dagen på rad. MarketWatch skriver at Trumps tale i dag vil sette tonen for Wall Street de kommende dagene. Enten ved at han kommer med uttaleser som vil sette ytterligere fart på markedene i oppadgående retning, eller at vage uttalelser om hans politikk vil føre til en nedgang.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Den store stigningen i aksjemarkedene kan skyldes forventninger til løfter om skattelettelser og ekspansiv finanspolitikk. Andre mener at det aldeles ikke har noe med Trumps politikk å gjøre, og kun skyldes god utvikling i amerikanske selskaper og makroøkonomisk utvikling. Det er spesielt finans-, infrastruktur- og energiselskaper som har steget. Dette kan være en konsekvens av at Trump har lovet å fjerne en del reguleringer og investere massivt i infrastruktur. Og muren.

SP500 siden valget i USA. Graf hentet fra Yahoo Finance.
SP500 siden valget i USA. Graf hentet fra Yahoo Finance.

«Investorer ønsker å få mer spesifikk informasjon i forhold til Donald Trumps politikk, og ikke minst timing og konkrete tidsplaner. Dette gjelder spesielt skattepolitikken og handelsforholdet til Kina» sier Michael Every, som er Asia Head of Financial Markets Research, til Bloomberg.

Trump har lovet at han skal komme med store nyheter i forhold til skatt i løpet av kort tid, og det kan være han benytter anledning i natt til nettopp dette. Videre kan nyheter om den såkalte «border adjustment tax», der det blir lagt skatt på import og ikke på eksport fra USA. MarketWatch skriver at dette kan få dollaren til å stige ved at utenlandske selskaper som ønsker å eksportere til USA kjøper mer dollar for å betale denne skatten. Men i motsatt ende kan dette også lede til lavere import til USA.

Selv med stor usikkerhet rundt Trumps politikk er VIX lavere enn den har vært på lang tid. VIX er en indeks som måler markedets forventning til volatiliteten i S&P 500 for de kommende 30 dager. VIX refereres ofte til som «Fryktens Indeks». VIX har steget litt de siste par dagene frem mot Trumps tale, og dette kan indikere at markedet forventer økt volatilitet i den nærmeste fremtid.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Hva skal man handle? MarketWatch melder at Goldman Sachs har skrevet i en melding til sine kunder at de anbefaler å fokusere på aksjer som er spesielt eksponert for nettopp politikken Trump fører. De kan oppleve volatilitet i større grad enn andre som følge av Trumps planer for fremtiden. Som nevnt ovenfor kan dette være energi-, finans- og infrastruktursektoren, i tillegg til blant annet healthcare og General Motors som har blitt kritisert av Trump for import av biler fra Mexico.

Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank Markets skriver i en oppdatering til Dagens Næringsliv at Trumps tale også kan påvirke på tvers av markedene – blant annet renter, valuta og råvaremarkedene. Spesielt sikter han til at snakk om investering i infrastruktur kan påvirke prisen på råvarer som metall, og importskatter kan påvirke dollaren.

Videre har vi sett i dag at de største indeksene i USA har vært litt avventende i forkant av Trumps tale, og i skrivende stund er både Dow Jones og S&P 500 litt ned.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Hvordan dette i realiteten vil påvirke markedene får vi derimot ikke sett før Trump står på talerstolen. Vi kan ende med å se at markedene i stor grad preges av Trumps uttalelser, eller vi kan se at den sterke veksten faktisk er drevet av gode regnskapstall fra amerikanske selskaper og makroøkonomisk utvikling.

 

Skrevet av Torjus Eek-Svensson, daytrader.no

Del denne artikel
Tags:

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære
Ingen relaterte innlegg