Klimaexit: Disse aksjene kan stige og falle

Den amerikanske presidenten, Donald Trump, trakk i forrige uke USA ut av Paris-avtalen fra 2015. Formålet er å styrke amerikanske interesser, virksomheter og beskytte arbeidsplasser. Men hvilke aksjer kan egentlig komme til å stige med bakgrunn i Trumps beslutning. Og hvilke vil falle?

Paris-avtalen er en klimaavtale der 190 land har forpliktet seg til å kutte ned på utslipp av drivhusgasser. Ved å gå ut av avtalen har USA blitt med i en liten klubb med land som Syria og Nicaragua, som aldri har skrevet under på avtalen. Donald Trump ignorerer dermed klimaekspertenes advarsler om at bruk av fossilt brennstoff kan skade klimaet.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her
Produksjon av gass
Produksjon av gass

Allikevel advarer eksperter mot å direkte kjøpe aksjer i olje- og gassindustrien. Sett bort i fra etiske vurderinger kan Donald Trumps politikk vel så godt ha den motsatte effekten for verdien av selskapene i den klassiske energibransjen. Poenget er ganske enkelt det at når avgiftene forsvinner og det dermed kan hentes opp mer olje og gass, så faller også prisen på olje og gass. Dermed kan den generelle inntjeningen for disse selskapene i den tradisjonelle energisektoren.

I USA kan det ramme selskaper som EOG Resources Inc. (NYSE:EOG), Continental Resources, Inc. (NYSE:CLR) og Pioneer Natural Resources (NYSE:PXD). Samtidig har den amerikanske olje- og gassindustrien uttrykt bekymring for at resten av verden vil rotte seg sammen mot den amerikanske energisektoren, fordi USA ikke overholder reglene i en avtale de aller fleste andre land har blitt enige om. Dette kan også gå ut over inntektene.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske daytradere.Klikk her

Istedenfor å kjøpe direkte i den nevnte industrien, kan investorer vurdere å investere i relaterte selskaper. Det være seg for eksempel de som produserer utstyr til energisektoren. Disse selskapene kan sannsynligvis merke økt produktivitet med en gang. Dette kan eksempelvis være U.S. Silica og National Oilwell Varco.

Som investor kan man også kanskje utnytte det panikkaktige fallet som sannsynligvis kan oppstå i amerikanske selskaper som jobber med alternativ energi. Her peker den amerikanske investeringssiden, fool.com, for eksempel på selskaper som First Solar, som jobber med solenergi. Ifølge fool.com har First Solar en solid posisjon i markedet, som kan få selskapet gjennom harde tider og ut på den andre siden – uansett politiske utfordringer underveis.

First Solar på dagsgraf.
First Solar på dagsgraf.
Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære