Forstå bitcoins på 5 minutter

De fire største kryptovalutaene nå: Ripple, Ethereum (Ether), Bitcoins og LiteCoin.
De fire største kryptovalutaene nå: Ripple, Ethereum (Ether), Bitcoins og LiteCoin.

Hvis du følger med i finansmedier eller tech-medier har du helt sikkert hørt om såkalte kryptovalutaer, sånn som Bitcoins eller Ether (Ethereum). Du har kanskje hørt at dette er fremtiden betalingsform? Eller så har du hørt historier om at enkelte investorer har tjent eller tap store summer på spekulering i en av disse valutaene.

 

Men hva er egentlig kryptovaluta? Hva kan du forvente deg av dette som betalingsform i fremtiden? 

De fleste betalinger på internett i dag foregår med kreditt-/debetkort. Når Kari ønsker å kjøpe en ny kjole på en nettbutikk, så betaler hun typisk med sitt MasterCard eller VISA-kort, og eller nå med eksempelvis Vipps eller MobilePay på mobilen. Dermed benytter Kari og butikken seg av en «mellommann» som vil stå for overførselen av penger. Dette er oftest en bank, som bekrefter begge parters identitet og har kontroll på kontoer og selve overførselen. Systemet er smart fordi det gjør det mulig med relativt hurtige transaksjoner av verdi, fremfor at Kari skal dra til butikken og betale med kontanter. Men, er metoden i virkeligheten smart nok?

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

I internettets tidsalder kan et system av computere utveksle opplysninger i løpet av brøkdeler av et sekund nesten uten kostnader. Så hvorfor skal Kari finne seg i at hun først skal godkjennes av banken for å få et VISA-kort? Og hvorfor skal hun deretter betale høye gebyrer og relativt treg overførsel av penger når hun handler på nett?

Det er nettopp disse forholdene virtuelle valutaer prøver å løse.

Hvis Kari heller benytter seg av overførsel med virtuell valuta, så dropper hun enkelt og greit banken som mellommann. Dermed sparer hun gebyrer, godkjennelsesprosedyrer og ventetid.

Med banken ute av bildet, hvem står så for riktigheten av verdien og selve overførselen? Svaret på det spørsmålet gir samtidig innblikk i det geniale med kryptovaluta. Ektheten blir i prinsippet godkjent av alle «oss andre» i et genialt system av computere og algoritmer. Til sammen kalles dette «blockchain-teknologi».

Kari vil nå betale for kjolen med en overførsel i Bitcoins fremfor å benytte kredittkortet sitt. I første omgang krever dette naturligvis at nettbutikken godtar betalinger med Bitcoins, men mer om dette senere. Hvis det er første gang Kari benytter en virtuell valuta må hun først opprette en såkalt «wallet» der hun oppbevarer sine virtuelle penger. Lommeboken er plassert på Karis egen computer eller oppbevares hos en virksomhet på internett. Kari kan ha mange «wallets» flere steder.

En «wallet» består av en samling krypteringsnøkler som gjør det mulig å overføre og motta betaling. En nøkkel er «private» som gjør det mulig å sende virtuell valuta, mens den andre er «public» og gjør det mulig å motta valuta. Den siste kan oppfattes som en e-postadresse eller et telefonnummer som kobler overførselen sammen med riktig «wallet».

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Når Kari er klar til å sende sine Bitcoins til butikken, trykker hun seg inn på sin «Wallet» og skriver inn butikkens «public key». Dette kan sammenlignes med hvordan man sender penger til hverandre i dag med eksempelvis Vipps eller MobilePay. Forskjellen er at ved bruk av de to nevnte løsningene er det fortsatt en bank som er mellommannen og har kontroll på transaksjonene og gebyrene.

I fremtiden vil Kari sannsynligvis betale med kryptovaluta når hun handler på nettet.
I fremtiden vil Kari sannsynligvis betale med kryptovaluta når hun handler på nettet.

Etter at Kari har tastet inn beløpet og butikkens «public key» trykker hun på «send». Dermed starter hun den geniale «blockchain», som utgjør selve hjertet til kryptovalutaen. Et nettverk bestående av tusenvis av copmutere står klare til å motta Karis transaksjon og godkjenne den i hver sin versjon av en felles «bankbok», som er en del av den samlede blockchain. Det knyttes en rekke forskjellige, unike koder til Karis overførsel – eksempelvis en signatur, et tidsstempel og flere nøkler, som setter den i sammenheng med ALLE andre tidligere overførsler.

Det tar mellom 0 og 2 sekunder før hele nettverket kjenner til Karis overførsel, og når store deler av nettverket har registrert transaksjonen og bekreftet at den, kodemessig og matematisk, passer inn i kjeden av tidligere betalinger, blir betalingen markert som korrekt.

Det er altså ikke banken som godkjenner Karis betaling, men heller hele nettverket av computere som hver for seg får Karis betaling til å stemme. Samtidig skriver de transaksjonen inn i Bitcoins store historiske «bankbok», slik at også Karis beskjedne transaksjon kommer til å ha en betydning når alle fremtidige transaksjoner med Bitcoins skal kunne godkjennes som ekte eller falske.

Med grunnlag i dette er Bitcoins, og alle andre lignende virtuelle valutaer – meget vanskelige å jukse med. Hvis man ønsker å påvirke strømmen av Bitcoins til sin egen fordel, skal man endre hele den historiske koden i bankboken i minst 51% av alle computere som utgjør nettverket. Det er kun på denne måten av falske betalinger i prinsippet kan godkjennes. En slik endring krever imidlertid computerkraft som er 100 ganger kraftigere enn alle Googles computere til sammen. I realiteten er det derfor nesten umulig da ingen andre land eller selskaper har såpass mye fri datakraft.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Hva gjelder Bitcoins, så kalles alle computerne i godkjennelsesnettverket for «mining computers» og eierne av computerne kalles «miners». Alle med tilgang til internett og en kraftig computer kan i prinsippet bli en «miner». Dermed blir ens computer en liten del av Bitcoin-nettverket og hjelpe med å godkjenne nye overførsler av Bitcoins rundt om i verden. Som takk for hjelpen tjener eieren av computeren nye Bitcoins, som selvfølgelig kan brukes til å betale med. Det høres kanskje fristende ut å bli «miner», men hvis man skal jobbe som «miner» med et godt økonomisk overskudd, krever det at man typisk bor i et land der elektrisitet er billig. Det er fordi det krever mye energi for at en computer skal kunne klare å godkjenne Bitcoin-transaksjoner og belønne «minearbeiderne» med nye Bitcoins.

bitcoin-info

Bitcoin-systemet tillater forøvrig kun 21 millioner Bitcoins. Dermed adskiller Bitcoins seg fra tradisjonell valuta hvor det er mulig for sentralbankene å trykke flere penger. Det betyr at Bitcoins i utgangspunktet ikke skaper samme risiko for inflasjon som normal valuta. Som en konsekvens av dette vil verdien av Bitcoins stige i verdi i takt med etterspørselen, og spesielt dette har gjort Bitcoins til en interessant investeringsmulighet for investorer.

Det er også som investeringsmulighet Bitcoins, og andre kryptovalutaer, har trukket flest overskrifter. Det skyldes blant annet at børsene der kryptovalutaene handles har vært hacket, eller vært utsatt for såkalte «flashcrashes» hvor verdien plutselig stuper. Disse problemene har i utgangspunktet ikke noe med virtuell valuta å gjøre. En gullbarres anvendelighet som smykke forsvinner jo ikke selv om den lokale gullbørsen har vært utsatt for et tyveri. Teknologien bak den virtuelle valutaen består selv om børsen krakker. Hvis du ønsker å lese mer om hvordan du kan investere i kryptovaluta som Ethereum eller Bitcoins kan du lese her.

Blockchain som revolusjon

Det mest interessant med virtuell valuta er ikke selve valutaen. Det er heller den underliggende teknologien, blockchain, om kan brukes til mye mer enn bare valuta. I årene som kommer kan blockchain bidra til å revolusjonere våre liv. Blockchain-teknologien er egentlig bare en distribuert database. Du kan tenke på det som et enormt globalt regneark som kjøres på millioner av private computere og oppdateres samtidig. Det er også en type open source-teknologi, slik at alle i prinsippet kan tilføye data (eksempelvis en transaksjon) til den underliggende koden i henhold til kodens regler. Dataen blir deretter skrevet inn og godkjent av alle andre i nettverket hvis koden overholder reglene. Det er i utgangspunktet ingen sentral økonomisk eller politisk instans – alt godkjennes av nettverket.

I fremtiden behøves det kanskje ingen mellommenn når det inngås bindende avtaler.
I fremtiden behøves det kanskje ingen mellommenn når det inngås bindende avtaler.

Dermed kan blockchain-teknologien brukes til all strukturert informasjon som enkelt skal kunne verifiseres og bevares. Her setter kun fantasien grenser: Hvem har leid en bil, hvor langt kjørte vedkommende, og hvor mye energi ble brukt? Hvem er gift med hvem, når ble de skilt, og hvor mange barn har de? Hvem eier et stykke jord nå og hvem eide jorden før un/han? Hvis hvem som eier jorden finnes i et stort felles regneark kan ingen tilfeldig diktator plutselig komme og påstå at jorden egentlig tilhører han. I alle fall ikke i den ideelle blockchain-verdenen der all informasjon kan skrives inn, distribueres og godkjennes av systemet selv – uten mellommenn.

Konsulentselskapet McKinsey har intervjuet den kandiske topprådgiveren Don Tapscott om hvilke muligheter kryptovaluta har i fremtiden. Tapscott er også co-founder av Blockchain Research Institute. Han ser mange revolusjonerende muligheter i blockchain-teknologien.

«Tenk hvis for eksempel musikkindustrien var en distribuert applikasjon på blokkjeden, hvor jeg som sangskriver kan sette min sang på blockchainen med en smart kontrakt tilknyttet til den, som angir hvordan musikken skal brukes,» forklarer Tapscott til McKinsey og gir et eksempel:

«Kunstneren kan gjøre det gratis å lytte til musikken, men hvis noen ønsker å bruke musikken i en film eller som ringetone så vil det koste et bestemt beløp. Her vil den «smarte kontrakten» betale musikeren automatisk (…). Eller du kan forestille deg en verden hvor bistandshjelp ikke blir brukt til byråkrati, fordi hjelpen går direkte til mottakeren med en «smart kontrakt». Eller hva med en distribuert applikasjon på en blockchain som forvalter utleiebiler? Grunnleggende handler det om å la verdien gå tilbake til folkene som har skap verdien, i stedet for til de sterke kreftene som prøver å fange den,» sier han.

Vil du trade som de beste? Prøv Markets – stort produktutvalg og lave priser. Klikk her

Les mer om investering i kryptovaluta som Bitcoins og Ethereum her.

Eksempler på hvor du kan bruke Bitcoins som betalingsmiddel:
Dell – Internasjonalt computerselskap
Microsoft – Brukerne kan betale med Bicoins i Xbox og Windows Store
Bloomberg.com – Stort finansmedie
Virgin Galactic – Richard Bransons firma som blant annet eier Virgin Mobile og Virgin Airline
Zynga – Mobilspill

De mest omtalte kryptovalutaer (blockchain-teknologier) akkurat nå:
Bitcoin
Bytecoin
Dash
Ethereum
IOTA
Komodo
Litecoin
Monero
NEM
PIVX
Ripple
Zcash
ZclassicZcoin

bitcoin-infographic_5029189c9cbaf

Du kan handle bitcoin og andre kryptovalutaer hos MarketsX Klikk her
Oversikt over artikler om cryptovaluta:

>>> Handelsplattform til kryptovaluta
>>> Kjøp ethereum og ether
>>> Våre fem krypto-raketter
>>> Investering i kryptovaluta
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Kjøp Ripple og XRP
>>> Kjøp Stellar Lumens

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære