Her er våre fem krypto-raketter

Oppdatert: 10. november 2020

raket (1)Ofte viser det seg, at de alminnelige aksje-nyttårsrakettene har mye løst krutt, og derfor har vi besluttet å velge årets nyttårsraketter blant kryptovalutaene. Noen av de nye kryptovalutaene, som har fulgt i kjølvannet av Bitcoin, har et reelt rakettpotensiale.

Når Bitcoin-feberen har lagt seg, vil det være naturlig at noe av kapitalen som er investert i Bitcoin, vil fordele seg på andre mindre virtuelle valutaer. Flere av de vil sannsynligvis gi en bedre avkasting enn Bitcoin fremover. Husk, at når man handler kryptovaluta skal man være oppmerksom på den risikoen, og man skal kun handle med penger man kan har råd til å tape.

Daytrader.no er Norges største portal for daytrading. Flere tusen nordmenn deltar hvert år på kurs under daytrader.no, og vi samarbeider med noen av Nordens beste tradere.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Her er våre fem nyttårsraketter:

Ethereum: Omtales som ”den neste Bitcoin”, men Ethereum er mye mer ambisiøst prosjekt enn Bitcoin. Med mulighet for at bygge” desentraliserende applikasjoner” og ”smart contracts” er Ethereum mye mer enn en valuta.

Litecoin: Oppsto som en forgrening av den opprinnelige Bitcoin-algoritmen i 2011. Litecoin har fokus på hurtighet og brukervennlighet, og har et sterkt team omkring seg. Litecoin har potensiale til å komme i topp, dersom det kommer økt fokus på bitcoins hastighetsproblem eller splittede team.

Ripple: Med et fokus på å bli sterkest på betaling på tvers av grenser og veksling mellom valutaer. Ripple har med andre ord, et potentielt stort marked. Ripple samarbeider med en rekke japanske og sørkoreanske banker om å implementere sin teknologi, og det har ytterligere styrket XRP.

IOTA: Lanserte som kryptovalutaen for Internet of Things. I motsetning til mange andre kryptovalutaer er den ikke basert på blockchain, men på en teknologi kalt ”tangle”. Denne teknologien medfører at transaksjoner kan foregå helt uten gebyrer og på en mye mer skalerbar måte enn for eksempel Bitcoin.

Monero: Den eneste kryptovalutaen som tar personvern alvorlig. På mange måter har Monero mange likhetstrekk med ”gammeldags” kontanter, hvor det per definisjon ikke er mulig å se hvem som har brukt midlene før deg. Anonymitet på nettet blir mer og mer aktuelt, og det kan gi Monero et løft.

Hvor kan man kjøpe slike krypto-raketter? Se her. Les også Kan jeg stole på min handelsplattform.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Uddybning af Årets krypto-raketter 2017:Ethereum (valutaen Ether)
Avkastning i 2017: 9760%

Nåværende kurs: 811 USD (20. des. 17)

Beskrivelse:Ethereum har av mange blitt omtalt som «den neste bitcoin», noe som både kan være riktig og feil. Overordnet sett er Ethereum en desentralisert plattform for applikasjoner som gir mulighet for å avvikle programmer uten risiko for svindel, sensur, dødgang eller innblanding fra tredjeparter. På mange måter er Ethereum et mye mer ambisiøst prosjekt enn Bitcoin. Det kan bety at man som kryptoinvestor bør vurdere om Ethereum-prosjektet er en bedre investering enn Bitcoin på lengre sikt.

Ethereum har utviklet valutaen Ether som nå er den nest største kryptovalutaen i verden med en samlet markedsverdi på ca. 70 mrd. USD (Des. 2017). I motsetning til Bitcoin har det enda ikke blitt fastlagt et endelig tall for hvor mange enheter Ether som kan lages. Tatt i betraktning at Ethereum er den nest største og den nest mest kjente kryptovalutaen, gir det også god mening å ha den med i porteføljen. Det er enkelt å veksle fra Bitcoin til Ethereum. Dette medfører at man kan anta at en mindre del av det store volumet i Bitcoin i 2018 vil flyte over i Ether, noe som også vil øke kryptovalutaens rakett-potensiale. Ethereum handles på flere forskjellige plattformer verden over – en av de plattformene, som følger den EU-baserte finansielle lovgivning, er handelsplattformen eToro.

Men det er ikke bare Ethereums status som nr. 2 eller «den neste Bitcoin» som gjør den interessant. Ethereum kan nemlig mye mer enn Bitcoin.

Ethereum tilbyr brukerne å bygge «desentraliserte applikasjoner», hvor de kan betale med Ether for å kjøpe computerkapasitet på de computere som blir drevet av medlemmer av nettverket. Disse applikasjonene kan være alt fra å lagre filer til finansiell service eller simple spill som kjøres på en slik måte at det er umulig for en sentralisert myndighet å stoppe det. Dette gir noen helt nye muligheter. Da Ethereum kjører alt desentralisert, blir prosjektet ofte beskrevet som oppfinnelsen av en «verdenscomputer», og denne samlede computerkapasitet vil kunne løse en rekke nye problemer.

I likhet med Bitcoin er Ethereum basert på Blockchain-teknologien. Imidlertid har Ethereum bygget videre på dette ved å oppfinne «smart contracts», som gjør det mulig å omformulere alle typer av kontrakter til computerkoder og eksekvere dem automatisk når en bestemt betingelse er oppfylt.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Hvem står bak: Ethereum ble grunnlagt i 2014 av Vitalik Buterin, Gavin Wood og Jeffrey Wilcke. I 2014 dro de til Zug i Sveits, også kjent som «crypto valley» på grunn de mange krypto-virksomheten som holder til der, med et mål om å bygge den neste generasjon blockchain-teknologi. Dette gjorde de ved å lage «Ethereum-verdenscomputeren» og programmerbare «smart contracts».

I radioprogrammet Millionærklubben forteller den danske Bitcoin-millionæren Niklas Nikolajsen om møtet han hadde med Vitalik Buterin i Zug.

De fleste mente at prosjektet til Buterin var for ambisiøst, men det skulle vise seg at kunnskapen Buterin og de andre stifterne tok med seg til Zug hadde blitt undervurdert. Senere samme år foretok Ethereum en ICO (en kryptovaluta-børsnotering), noe som tilførte dem 18,4 mill. USD til å finansiere prosjektet. Buterin sies å være god for mer enn 2 mrd. USD hvor en stor andel er i valutaen Ether. Han oppbevarer sin 60-siffrede krypteringskode kun ett sted, i sitt eget hode. Glemmer han koden, er pengene tapt.

Vitalik Buterin var kun 19 år, da han påbegyndte Ethereum-projektet. I dag er han god for mere end 2 milliarder dollars

For og imot: Ethereum ledes av et sterkt og solid team, og stifteren Vitalik Buterin er en god leder for Ethereum-bevegelsen. Niklas Nikolajsen omtaler Buterin blant annet som et «geni». Å ha en leder som kan vise vei er av stor verdi, sammenlignet med for eksempel Bitcoin hvor det er ingen som vet hvor det har blitt av skaperen Satoshi Nakamoto. Ethereum er en mer skalerbar teknologi enn Bitcoin, men de har også nylig støtt på sine egne problemer.

Ethereums utfordringer med skalerbarhet kom til syne i forbindelse med spillet «Crypto Kitties«. Dette er et spill hvor man kan oppfostre og bytte «krypto-kattunger» som deretter kan selges videre. Spillet ble så populært at det nesten brøt ned Ethereum-nettverket, noe som satte spørsmålstegn ved Ethereums skalerbarhet. På tross av dette problemet vil nok teamet rundt Ethereum over tid kunne løse problemet. Det er også sannsynlig at Ethereum vil bli introdusert på flere børser i 2018, noe som innebærer flere kurstriggere og gjør Ether-valutaen til en meget verdig rakettkandidat. Allerede nå kan Ether handles som CFD på en rekke handlesplattformer verden over, blant annet på handlesplattformen eToro.

 Litecoin (LTC)
Avkastning i 2017: 7531%

Nåværende kurs: 332,71 USD (20 des. 2017)

Beskrivelse: Litecoin ble skapt i 2011 ved en slags softwaremessig forgrening av Bitcoins opprinnelige kode. Tanken var å skape en helt ny kryptovaluta, som brukte Bitcoins utgangspunkt, men også oppdatere koden slik at hastigheten på overførsler av for eksempel valuta ble raskere. I begynnelsen ble Litecoin derfor kalt for kryptovalutaen «sølv», mens Bitcoin fortsatt hadde status som den beste. Rent teknisk begynte Litecoin fort å avskille seg fra Bitcoin ved å ta i bruk en annen såkalt hashing algoritme (Scrypt) til skapelsen av mønstrene. Dette gjelder både mining i forbindelse med produksjon av nye coins samt overførsel i forbindelse med betaling. Litecoin har et maksimalt utbud av coins på 84 millioner mot Bitcoins utbud på 21 millioner.

Charlie Lee, der står bag Litecoin.

For at en ny kryptovaluta skal kunne utvikle og forbedre seg kreves det at den støttes opp av et solid team, og her stiller Litecoin sterkt. Litecoin har et stort community og en utviklingsavdeling som består av både frivillige, minere samt et såkalt Litecoin Core Development Team og en Litecoin Foundation som arbeider fulltid med å utvikle og forbedre Litecoin. Takket være et velfungerende team gikk Litecoin i 2017 gjennom en problemfri oppgradering til den såkalte Segregated Witness-kode, en kode som sikrer at Litecoin enklere kan håndtere et stigende antall brukere og transaksjoner. Nettopp denne oppdateringen har skapt stor uenighet i Bitcoin-fellesskapet.

Teamet bak Litecoin har også sørget for at Litecoin i dag finnes på flere betydelige kryptobørser som eksempelvis Coinbase og det kan også handles på store handelsplattformer som for eksempel eToro. Litecoin har en relativt simpel blockchain, som ikke kan sammenlignes med eksempelvis Ethereum som har ambisjon om å skape en «verdenscomputer». Til gjengjeld er Litecoins hovedfokus på å skape den beste mynten når det kommer til hverdagslige betalinger online. Dette fokuset har ført til at Litecoin for øyeblikket er blant topp tre når det gjelder hastighet på overførsler i forbindelse med betalinger.

I 2017 fikk Litecoin en umiddelbar ny konkurrent i form av «lillebroren» til Bitcoin, nemlig Bitcoin Cash. Bitcoin Cash er i likhet med Litecoin skapt ved en forgrening av Bitcoins kode. Imidlertid er det noen vesentlige tekniske forskjeller mellom Bitcoin Cash og Litecoin. Dette gjelder spesielt implementeringen av den såkalte Segregated Witness-oppdateringen.

Hvem står bak: Grunnleggeren av Litecoin er amerikaneren Charlie Lee som har en fortid som utvikler hos Google og som også har hatt en ledende stilling på kryptobørsen Coinbase. I dag jobber Charlie Lee fulltid for Litecoin og er en av de mest profilerte figurene i kryptoverden. Det betyr også at han ofte blir brukt av de store amerikanske mediene som Bloomberg og CNBC til å fortelle om krypto generelt og spesielt da om Litecoin. Høsten 2017 aksepterte Bloomberg dessuten Litecoin som ticker på sin børsdata-terminal. Det ble av mange sett på som en blåstempling av Litecoin og første skritt mot en muligens Litecoin-future-kontrakt sånn at Litecoin i likhet med Bitcoin kan handles på de store børsene.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

For og imot: Utenom brukervennlighet og den økte hastigheten tilfører Litecoin ikke så mye nytt i forhold til andre kryptovalutaer som alene fokuserer på betaling. Til gjengjeld har Litecoin en stor fordel av å ha et velfungerende team som effektivt og målrettet utvikler og oppdaterer softwaren bak mynten. Det å ha en kjent frontfigur som Charlie Lee medfører også store fordeler. Hans adgang til medier og viktige kontakter bidrar til markedsføring og utbredelser av valutaen. Det kan også vise seg å være en fordel at Litecoin har sin kodemessige opprinnelse i Bitcoin, som etter hvert har blitt et synonym med selve begrepet kryptovaluta i den store offentligheten.

Hvis de globale mediene for alvor begynner å se nærmere på Bitcoins problemer med hastighet, kan dette raskt føre til at fokuset rettes mer over på andre alternativer og her vil Litecoin umiddelbart stille sterkt. Litecoin er raskere enn Bitcoin, men samtidig nyter mynten godt av den gjennomtestede Bitcoin-teknologien. Omvendt kan Litecoin også risikere å bli dratt ned i fallet til Bitcoin hvis det viser seg at selve grunnlaget for Bitcoins blockchain-teknologi slår feil. En slik situasjon vil imidlertid skape problemer for alle kryptovalutaene.

Hvis stor børser som CME plutselig lager en future-kontrakt omkring Litecoin, i likhet med det de har gjort for Bitcoin, kan det bli en enrom positiv kurstrigger som kan sende prisen på Litecoin ytterligere i været.Ripple (XRP)
Avkastning i 2017:  11645%

Nåværende kurs:  0,77 USD (20 des. 2017)

Beskrivelse:

Hovedformålet med å skape Ripple er å kunne flytte penger like enkelt som informasjon flyttes over nettet i dag. På nettet kan du sende en e-mail eller søke etter informasjon, og du vil med det samme motta en mengde av data. Men hvis man ønsker å sende penger til andre, spesielt på tvers av landegrenser, så er det langt i fra like så enkelt, raskt og sikkert. Hvis man for eksempel ønsket å sende 8.000 USD fra Oslo til New York, ville det, slik situasjonen er i dag, vært raskest å ta med seg pengene, booke en flybillett og overlevere dem personlig.

Det er nettopp denne problemstillingen som Ripple vil endre på.

Tanken er nettopp å kunne overføre penger like raskt og enkelt som det er å sende en e-mail. Dette er en tanke som hjernene bak Ripple, og den tilhørende valutaen XRP, omtaler som «Internet of Value». Det er ikke sannsynlig at vi kommer til å ende opp med kun én vinner innenfor kryptovaluter, og det er derfor viktig for de enkelte valutaer å fokusere på en niche. Ripple, og valutaen XRP, er på grunn av en god skalerbarhet godt posisjonert til å kunne bli sterkest innenfor betaling på tvers av landegrenser og til å veksle mellom valutaer.

Så hvis man i fremtiden vil sende penger fra Egypt til Angola, vil Ripple være en av de førende mulighetene en kan ta i bruk med virksomhetens egne Ripple Transaction Protocol. Etterspørselen etter en slik tjeneste er meget stor ettersom internasjonale virksomheter i stigende grad også har behov for å sende betalinger på tvers av grenser oftere enn før. Dette gjør seg spesielt gjeldende da de nåværende betalingssystemene som er tilgjengelig på markedet er for langsomme, for dyre og ineffektive. Det maksimale tilbudet av XRP ligger på 100 mrd., noe som også er et fastsatt antall som ikke kan endres. Dette er den samme form for begrensning som man finner hos Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Ripple har igennem 2017 opnået et samarbejde med adskillige banker, især i asien.

Ripple har gjennom 2017 oppnådd en rekke samarbeid med ulike banker, spesielt med banker i Asia.

Hvem står bak: Ripple ble skapt av Arthur Britto, David Schwartz og Ryan Fugger i 2012. De grunnla samtidig virksomheten OpenCoin. Siden starten av 2017 har Ripple startet samarbeid med større banker og finansielle institusjoner med et formål om å få dem til å benytte seg av Ripples teknologi. Særlig Japanske og Sørkoreanske banker har tatt godt i mot den nye kryptovalutaen og kjører på nåværende tidspunkt ulike tester basert på Ripples teknologi.

For og imot: Ripple har gjennom 2017 blitt blåstemplet gjennom deres samarbeid med banker over hele verden og de kan nå handles som CFD på store handlesplattformer som for eksempel eToro. Derfor fremstår Ripple som et sterkt forlag på en av de kryptovalutaer som kan få en betydning, hvis – eller når – blockchain-teknologien kommer nærmere en plass rundt bordet i den tradisjonelle finansverden. Kritikere av Ripple har fokusert på det faktum at virksomheten bak Ripple selv eier 61% av alle XRP og bruker valutaen til å finansiere deres egne virksomhet. Dette er et usedvanlig høyt tall, noe som i prinsippet kunne gi stifterne mulighet til å manipulere markedet for XRP. Kritikken har imidlertid ført til at to av stifterne har sett seg nødt til å selge deres XRP i faste rater over de kommende årene, noe som bør føre til en stabilisering og igjen gi tillit til XRP-markedet. Ripples samarbeid med ulike banker i 2018 medfører også gode muligheter for mange positive kurstriggere. Som en av de førende kryptovalutaer er det også sannsynlig at XRP vil bli introdusert på flere handelsbørser i 2018, hvilket bør være positivt for kursen og likviditeten.IOTA (MIOTA)
Avkastning i 2017: 733% (introdusert 13. Juni)

Nåværende kurs: 5,32 USD (20. Des. 2017)

Beskrivelse: IOTA er en relativt ny kryptovaluta, men samtidig en av de mest lovende. Prosjektet har vært i gang siden 2015, men det var først i Juni 2017 at man kunne handle valutaen på noen få av krypto-børsene. Det avgjørende nye aspektet ved IOTA er at kryptovalutaen ikke benytter blockchain-teknologien, men derimot oppfinnelsen «tangle» som IOTA bruker til å verifisere de transaksjonene som foregår i nettverket. Den grunnleggende ideen bak dette er at når det blir foretatt en transaksjon med IOTA, så skal det samtidig verifisere to andre tilfeldige transaksjoner i nettverket.

 

På denne måten oppnår IOTA en rekke fordeler som ikke finnes hos Bitcoin og andre blockchain-baserte kryptovalutaer.

– Skalerbarhet: jo mer nettverket blir brukt, jo flere transaksjoner vil bli verifisert. Det er derfor ingen begrensninger for hvor mange transaksjoner nettverket kan klare per sekund, da det selv vil skalere opp jo mer det blir brukt.

– Ingen gebyrer: med IOTA foregår «betalingen» ved at man selv verifiserer to andre transaksjoner. Dette betyr, at selve transaksjonen er gratis, så lenge de to etterfølgende transaksjonene verifiseres.

– Klar for kvantecomputing: IOTA har ved hjelp av en ny funksjon gjort systemet klar til å være beskyttet mot kvantecomputere.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her
IOTA har indgået nogle spændende samarbejdsaftaler.

IOTA har inngått en rekke spennende sammarbeidsavtaler

IOTA er på grunn av sin skalerbarhet designet som en løsning som kan kjøres på Internet of things. Det forventes at ca. 50 mrd. enheter vil være forbundet til nettet i neste tiår, og her er det bruk for skalerbare løsninger. IOTA kan da operere som en teknologi som gjør det mulig for privatpersoner og virksomheter å selge deres data, som et grunnlag for den økonomiske del av Internet of things. Eksempelvis kan en slik teknologi gjøre det mulig at man ikke lenger skal betale et generelt internettabonnement, men kun betale for akkurat den datatrafikken man faktisk benytter seg av.

Hvem står bak: IOTA er skap av David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Domonik Scheiner og Dr. Serguei Popov. De har også grunnlagt The IOTA Foundation, som er en non-profit organisasjon som samarbeider med blant andre Volkswagen. Teamet har også nettopp åpnet en Data Marketplace med deltagelse av blant andre Microsoft, Fujitsu-Simens og Deutsche Telekom. Selv om IOTA selv har vært klare på at de ikke har et formalisert samarbeid med Microsoft, så er det allikevel en blåstempling av deres teknologi at så prominente virksomheter velger å delta i deres prosjekt.

For og imot: IOTA har på grunn av sin skalerbarhet gode muligheter for å kunne utvikle seg til en av de mest vesentlige kryptovalutaene. Prosjektet er på nåværende tidspunkt fortsatt i beta, og dermed er man i en tidlig fase hvor systemet skal testes noe som selvfølgelig medfører noe usikkerhet. Som investor er det per dags dato et stort problem at IOTA som coin kun kan handles på uregulerte børser som eksempelvis Binance hvor det har blitt rapportert om problemer med uttak av penger. Man kan imidlertid spekulere i prisutviklingen av IOTA på handelsplattformen eToro som er regulert av europeiske myndigheter. Her får man ikke selve myntene, men den eventuelle profitten er akkurat den samme som hvis man har myntene, og man slipper å handle gjennom de uregulerte coin-børsene. Hos eToro er det også mulig å spekulere i Bitcoins, Ethereum og Ripple.

IOTA handles som regel i en enhet av en million om gangen. En million IOTA kalles for Megalota eller MIOTA, som på kryptobørsene er den basisenhet som IOTA handles i. I likhet med Bitcoin er det et begrenset, men stort, tilbud av IOTA, i alt ikke mindre enn 2.779.530.283.277.761 IOTA.Monero (XMR)
Avkastning i 2017: 3016%

Nåværende kurs: 424,75 USD (20. Des. 2017)

Beskrivelse:

Monero ble laget i April 2014 med et ønske om å skape en kryptovaluta med sterkt fokus på anonymitet. Mange oppfatter i dag den mest utbredte kryptovalutaen Bitcoin, som anonym, men det er ikke helt riktig. Selv om det ikke umiddelbart er mulig å se identiteten på sender og mottaker av Bitcoin, så er selve transaksjonen ikke anonym og det hele lagres «for evig» i den store blockchain som utgjør systemet. Det er nettopp dette som teamet bak Monero ønsker å gjøre om på. De ønsker å imøtekomme ønsket om anonymitet som i virkeligheten er kjennetegnet ved gammeldagse mynter og sedler hvor det nettopp ikke er mulig å identifisere tidligere eiere.

Monero benytter seg av en teknologi som betydelig skiller seg fra de fleste andre kryptocoins, hvilket blant annet betyr at Monero-coins ikke har noen unike data tilknyttet seg. På denne måten kan en hvilken som helt Monero-coin bli skiftet ut med en annen Monero-coin, akkurat som om det var snakk om fysiske kontanter.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

Når man som bruker av Monero sender et beløp til en annen blir betalingen splittet opp i mange deler, og de øvrige brukerne av Monero fungerer nå som transaksjonsledd til den endelige mottakeren. På denne måten anonymiseres sender, mottaker og selve transaksjonen. Videre benytter Monero seg også av en såkalt KOVRI-teknologi som sensurerer de enkelte IP-adresser som blir brukt i systemet. Utviklerne bak Monero mener at mange virksomheter kan ha en naturlig interesse i muligheten til å kunne sensurere og beskytte deres transaksjoner, men kritikerne mener det omvendte. De hevder at Monero først og fremst kan brukes av kriminelle til å gjennomføre illegale transaksjoner. Dette poenget ble ikke minst understreket i April 2017 hvor 230.000 computere over hele verden ble rammet av et virus ved navn WannaCry. Hackerne, som menes å stamme fra Nord-Korea, krevde i første omgang å bli betalt i Bitcoins som senere ble vekslet om til nettopp Monero.

Monero er derfor en valuta med moralske komplikasjoner. På den ene siden kan valutaen brukes av kriminelle, men på den andre siden kan helt legale virksomheter og privatpersoner ha et velbegrunnet ønske om å ikke være overvåket. Med hensyn til verdien av Monero, kan det under alle omstendigheter være et stort potensial i en slik mynt som er teknologisk solid og som i utgangspunktet besitter likheter med gammeldags mynter og sedler hva angår anonymitet. Monero har et foreløpig tilbud på 18,4 millioner coins – heretter vil tilbudet av nye mynter falle dramatisk, men det vil aldri stoppe helt opp.

Moneros talsmann,  Ricardo Spagini, sammen med sin kjæreste.

Hvem står bak: Mannen bak Monero heter Riccardo Spagni, også kjent som «fluffypony». Til tross for Moneros image som mynt, som kan brukes av kriminelle, er det ikke særlig mye mystikk over Riccardo Spagni som ofte lar seg intervjue og deltar stadig vekk på konferanser hva angår kryptovaluta. Han bor i Sør-Afrika med sin kone og seks hunder, og han har et bredt spekter av fritidsinteresser som eksempelvis alt fra rafting til å bygge med LEGO. Det er dog ingen tvil og at Monero blir styrt av et sterkt team som drives av et ideologisk ønske om mer privatliv på nettet.

For og imot: Det finnes flere kryptovalutaer som allerede har særlig fokus på anonymitet, blant andre DASH og Zcash. Monero har dog tatt anonymitet til et helt nytt nivå, noe som kan vise seg å være gunstig for prisutviklingen hvis det blir økt fokus på de digitale fotavtrykkene andre kryptovalutaer og blockchain etterlater seg i forhold til kjøp og salg på nettet. Det kan tenkes at den manglende anonymitet på nettet i fremtiden vil gjøre flere og flere mennesker bekymret, noe som kan være en gunstig utvikling for Monero. På den andre siden kan prisen på Monero oppleve et kraftig fall hvis de blir innblandet i en skandale som i form av eksempelvis global hacking eller kriminalitet. Samtidig kan de enkelte nasjonalstater ha en interesse i å stoppe utbredelsen av Monero, fordi mynten kan vanskeliggjøre sikkerhetstjenesters arbeide med å kartlegge og oppklare kriminalitet.)

Foreløpig kan Monero absolutt eksistere uten nasjonalstatenes innflytelse, men på sikt blir det en stor oppgave for Monero å overtale allmennheten om deres ide om alminnelige menneskers og firmaers legitime rett til anonymitet på nettet. Monero står ikke først i rekken av kryptovalutaer til å komme på børsen som future-kontrakt, men til gjengjeld kan Monero plutselig oppnå enrom popularitet i kraft av dens særlige egenskaper hvor mynten har en klar konkurransemessig fordel. Som investor er det imidlertid et problem at Monero kun kan handles på uregulerte børser, som eksempelvis Binance, hvor det har blitt rapporter om problemer med uttak av penger. Monero kan også handles på Bitfinex, men også den børsen har et dårlig rykte.


Kan kryptovalutaene være inne i en boble?

For hele kryptovalutamarkedet har det gjennom lengre tid blitt advart mot at markedet – og særlig Bitcoin – kan befinne seg i en boble. Det er umulig å svare på om dette rent faktisk er tilfellet eller ikke. Men det viktigste man skal huske på er først og fremst at kryptovalutaer på nåværende tidspunkt er et høyrisikomarked som både kan gi muligheter for store gevinster som skyter i været med en rakett-lignende hastighet, men også store fall hvor markedet tømmes for 80-90% av sin verdi på kort tid. Man før derfor ikke plassere mer enn maksimalt 2-3% av de pengene som man vil investere i kryptovalutaene.

Kurtasjefri aksjehandel i tre måneder hos Markets.com Klikk her

En annen mulighet for å spre sin risiko er en tidsmessig spredning. Eksempelvis kan man dele sin investeringskapital opp i ti deler og investere løpende. På denne måten garanterer man seg mot å putte hele investeringen inn i krypto-markedet rett før et crash. En annen måte å spre sin risiko på er å løpende ta ut gevinster og veksle dem om til kroner eller USD. Man kan for eksempel bestemme seg for at hvis man tjener 50% på sin investering, trekker man halvparten ut for å reinvestere. Hvis man fortløpende tar ut gevinster vil man også være mindre sårbar med tanke på eventuelle crash.


Hvor kan man investere i kryptovaluta?

Det finnes i dag hundrevis av ulike plattformer hvor man kan handle kryptovaluta, men det er dessverre ikke alle som er like troverdige. Dermed kan det gi god mening å bruke noen av de mest kjente handelsplattformene sånn som eToro som er underlagt den generelle EU-baserte finansielle lovgivning, herunder de viktige minimumsbeskyttelsesreglene som gjelder for private investorer.

På disse to plattformene investerer man i en kontrakt på en kryptovaluta, i stedet for å kjøpe kryptovalutaen selv, og det kan det være en rekke fordeler ved å gjøre. Man får den samme gevinsten som man ville fått hvis man kjøpte egentlige Bitcoin eller andre kryptovalutaer, og samtidig slipper man å opprette en såkalt «wallet» som kan være vrien og komplisert å forstå for nye investorer. Ikke minst er det også veldig enkelt og man kommer raskt i gang. Hvis det er spesifikt IOTA som man ønsker å invester i så kan dette gjøres hos Plus500 (CFD service. 76,4% taper penger), som er en av de få regulerte handelsplattformene som tilbyr IOTA. Hos Plus500 skal du imidlertid være oppmerksom på at kontrakten kun løper i noen få dager før den lukkes!

Alternativet er å benytte seg av noen av de andre kryptovaluta-børsene, som Coinbase og Kraken, hvor man faktisk kjøper Bitcoins og andre kryptovalutaer. Begge de to børsene har i de seneste ukene opplevd en massiv pågang som nesten har fått systemene deres til å bryte sammen fordi de har hatt en økning i sin kundebase på flere hundretusen hver dag. Brukere på Kraken har rapporter om at de har opplevd minst en ukes ventetid på kundesupporten i forbindelse med at deres kontoer har blitt lukket. Inntil børser som Kraken og Coinbase får bedre orden på systemene deres kan vi ikke anbefale å bruke dem.

Gå direkte til eToro her.


Hvor kan man kjøpe slike krypto-raketter? Se her.

Oversikt over artikler om cryptovaluta:

>>> Handelsplattform til kryptovaluta
>>> Kjøp ethereum og ether
>>> Våre fem krypto-raketter
>>> Investering i kryptovaluta
>>> Forstå bitcoin på 5 minutter
>>> Kjøp Ripple og XRP
>>> Kjøp Stellar Lumens

rocket

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære