Bitcoins i ekstremt oppadgående momentum. Hva skal du gjøre som trader?

Som trader kan man nesten bli svimmel av å kikke på grafen som viser utviklingen i bitcoins. Den mye omtalte virtuelle valutaen har steget nesten 180% kun i 2017, og for øyeblikket foretar kursen en såkalt «hyperbolic move» – eller «ekstremt momentum». Dette er en helt spesiell utvikling, også for en virtuell myntenhet, eller kryptovaluta, som bitcoins også kalles.

Hva er bitcoins?
Bitcoins er et online betalingsmiddel og en virtuell valuta. Valutan kan brukes til betaling på forskjellige internettsider som har godkjent dette. Systemet ble funnet opp av den anonyme Satoshi Nakamoto, og oppfinnelsen ble offentliggjort i 2008 og ga ut systemet som open source i 2009. Systemet er peer-to-peer, slik at brukere kan inngå i transaksjoner med hverandre uten mellomledd som pengeinstitutter og sentralbanker. Dette gjør blant annet at overførslene kan foregå anonymt. SUtgivelse av nye bitcoins og godkjennelse av transaksjoner gjøres kollektivt i et nettverk av computere ved hjelp av såkalte kryptografiske algoritmer. 

Her kan du trade bitcoins. Les mer her.
bitcoin-kurs-768x361
Bitcoin på dagsgraf.

Det er ikke mer enn 2 år siden bitcoins ble handlet til en pris på ca. 300 USD. Siden den gang har den satt nye rekorder nesten hver måned, og på torsdag ble det satt en ny all-time-high i 2791,7 USD. Dette er mer enn det dobbelte av prisen på gull, som ligger på rundt 1255 USD. Få timer etterpå falt prisen kraftig igjen, og ligger i skrivende stund på rundt 2500 USD. Denne kraftige bevegelsen opp og ned sier noe om hvor volatil og uberegnelig denne virtuelle myntenheten kan være.

De ekstreme svingningene får mange til å undre seg og stille seg selv tre spørsmål: Hva er egentlig årsaken til stigningen? Kommer det snart en kollaps? Hvordan skal man forholde seg som trader?

Denne artikkelen prøver å besvare disse spørsmålene.

bitcoinsDe kraftige stigningene de siste månedene har flere årsaker. Den grunnleggende forklaringen på de siste dagenes ekstreme bevegelser kan være at den amerikanske TV-stasjonen CNBC har fokusert voldsomt på bitcoins de siste 14 dagene. Nesten 100 millioner amerikanere kan se CNBC, og deres hjemmeside besøkes hver måned av nesten 60 millioner mennesker fra hele verden. Under dekningen har bitcoins blant annet blitt kalt «det moderne gullet» og 22. mai var det en overskrift som sa at «Hvis du hadde kjøpt bitcoins for 100 dollar for 7 år siden, hadde du hatt 75 millioner dollar i dag«.

I timene som fulgte denne «hypede» overskriften kom kursen opp i en ny all-time-high, og steg siden mer enn noensinne i løpet av 72 timer. Det er denne bølgen vi fortsatt befinner oss i.

Det finnes naturlig nok også en rekke mer fundamentale årsaker til at bitcoins har steget så mye de siste månedene og årene. Flere og flere har hørt om bitcoins og utbredelsen som betalingsmiddel på nettet vokser. Spesielt i USA og Asia brukes bitcoins flittig. For eksempel i Kina bruker mange kinesere bitcoins som en måte å investere i utenfor Kina, selv om bitcoins ikke er et lovlig betalingsmiddel mellom finansinstitutter.

I andre land blir bitcoins mer og mer akseptert, og den 1. april godkjente japanske myndigheter bitcoins som betalingsmiddel. Det betyr at tusenvis av japanske forretninger står klare til å ta i mot bitcoins. Den samme situasjonen kan oppstå i Russland, hvor myndighetene kanskje i 2018 vil imøtekomme bruken av bitcoins som allerede er ganske utbredt i landet.

Flere store internasjonale selskaper har også for lengst blitt med på bruken av bitcoins. Microsoft, Dell og Subway er eksempler på selskaper som allerede aksepterer den virtuelle valutaen som betalingsmiddel.

Det finnes også flere tekniske grunner til at bitcoins har fått fotfeste. Frem til ganske nylig snakket mange om at bitcoins kunne risikere å bli splittet i to separate myntenheter for å motvirke en teknisk utfordring i den såkalte blockchain, som er bitcoins database. Problemet ser ut til å være løst, og dette har beroliget mange som fryktet at verdien av deres investering plutselig ble utvannet.

Her kan du trade bitcoins. Les mer her.

Selv med disse «gode» forklaringene på den voldsomme oppturen, kan ikke dette få skeptikerne til å sove godt om natten. De mener at de siste ukenes ekstreme stigninger minner om tiden rett før en klassisk boble som kan sprekke hvert øyeblikk – og sende kursen tilbake til der den var før «festen» begynte. Noen, for eksempel journalisten Matthew Lynn som skrev en bok om den greske gjeldskrisen, mener at en krakk i bitcoin kan dra med seg store deler av techbransjen i fallet.

Den samlede verdien av bitcoins er fortsatt ganske liten i et globalt økonomisk perspektiv. Akkurat nå vurderes den samlede verdien til rundt 40-50 milliarder dollar. Selv om dette alene høres ganske mye ut, skal man ha i bakhodet at verdien på Apple er over 800 milliarder dollar, og at det samlede amerikanske aksjemarkedet ligger rundt 8,2 trillioner dollar.

Matthew Lynn mener allikevel at et krakk i bitcoins kan utgjøre store skader:

«Som vi så i 2008 og 2009 kan hele det økonomiske fundamentet plutselig se skrøpelig ut når en del av det finansielle systemet plutselig begynner å smuldre opp.Vi aner ikke hvilke økonomiske avtaler som er forbundet med kryptovaluta, hvilke derivater som har blitt satt sammen med dem, eller hvor dypt de er pakket inn i de finansielle systemer. Én ting er imidlertid sikkert: under et krakk vil dette åpenbare seg ganske raskt, og tapene vil kanskje strømme ut de mest uventede stederskrev han i MarketWatch.

Men er det risiko for et krakk?
Mange analytikere er i alle fall ikke i tvil om at bitcoins for øyeblikket i høy grad blir brukt til ren spekulasjon. Selv med flere fundamentale forklaringer på stigningen, er det ingen grunn til å tro at millioner av mennesker plutselig har fått et akutt behov for å bruke bitcoins som et betalingsmiddel. Flertallet kjøper seg heller opp fordi de håper på en hurtig spekulativ gevinst.

Tvilen har fått flere tekniske analytikere til å se nærmere på tidligere stigninger og fall i myntenheten. Dette for å bli klokere på hvordan det ser ut når bitcoin peaker. Det er viktig å nevne at ingen tidligere stigninger ligner på den nåværende stigningen i hastighet, likviditet og volum, men kanskje man allikevel kan bli klokere på myntfotens verdimessige oppførsel ved å kikke på historisk utvikling.

Her kan du trade bitcoins. Les mer her.

Sommeren 2011 var den første «boblen» i bitcoins. Da steg bitcoin fra en pris på under 1USD til over 30 USD på kun få måneder. Årsaken var sannsynligvis at bitcoins ble brukt som anonym betaling på det såkalte Silk Road-onlinemarkedet, hvor det var utbredt handel av narkotika. Etter den kraftige stigningen stupte prisen igjen, og havnet helt tilbake til under 5 USD – et fall på over 83%.

Etter dette har det vært flere oppturer og nedturer i bitcoin-prisen. Sist gang var i november 2013, hvor den største bitcoin-børsen, Mt. Gox, plutselig gikk konkurs. Senere viste det seg at en stor del av de innsatte bitcoins hadde forsvunnet eller blitt stjålet. I forbindelse med dette falt prisen hos de andre børsene fra rundt 1160 USD og ned til en støtte rundt 400 USD. Herfra falt prisen stille og rolig de neste månedene, frem til den traf ca. 200 USD i 2015.

Den tidligere blockchain-konsulenten, Mike Casey, har studert alle de tidligere «krakkene» i bitcoins for å finne ut av hvordan kursen oppfører seg. Casey mener at prisutviklingen ofte følger et ganske bestemt mønster.

«Prisen stiger langsomt, men sikkert, over en lengre tidsperiode. Deretter eksploderer prisen plutselig med stigninger på 5-10% om dagen, for deretter å kulminere med en ca. 100% stigning i forhold til sin tidligere verdi. Blant bitcoinfanatikere er dette kjent som «Bull Run», forklarer Casey i sin artikkel om emnet.

Til slutt sprenger boblen og prisen ender opp typisk litt over nivået fra før prisen tok sats, men langt under toppen. På dette tidspunktet begynner mange skribenter og økonomer å snakke om at bitcoin nå er dødt og begravd. Casey mener imidlertid at bitcoin hittil har kommet tilbake med fornyet styrke, og hele mønsteret gjentas nå igjen på et nytt nivå.

I følge Casey har det samme mønsteret gjentatt seg mange ganger i bitcoins, og man kan også bruke en fraktal-modell, som viser at mønsteret er det samme – bare på forskjellige nivåer. Se grafene nedenfor.

November 2013-boblen og forløpet før

1

2

Februar 2013-boblen og forløpet før

3

4

Artikkelen til Casey ble skrevet i desember 2016, og her forutså han et kommende «bull run» i bitcoins opp mot 2500 USD, hvor prisen deretter kollapser og mønsteret gjentas. Hvis man ser på kursen i dag har den kommet en de høyere opp enn 2500 USD, men kanskje Casey allikevel har rett i sin overordnede antakelse?

På lang sikt er Mike Casey ikke i tvil om bitcoins potensiale. Hans trading-råd er å vente til etter et «bull run», og deretter kjøpe seg progressivt opp i flere omganger mens verdien stille og rolig bygger seg opp igjen.

Her kan du trade bitcoins. Les mer her.

I sin analyse bruker Casey teorien for Technology Adoption, hvor utbredelsen av ny teknologi ofte kan skildres i en såkalt S-kurve. Poenget er at bitcoin kan oppfattes som en hvilken som helst annen moderne oppfinnelse, som først møtes med begeistring blant first-movers, og deretter begynner sin lange reise mot utbredelse hos resten av befolkningen. Det interessant er at denne utviklingen ofte følger en S-kurve.

Grafen nedenfor viser flere moderne oppfinnelser og deres utbredelse. Som det ses tar utviklingen en form som en S, hvor utbredelsen starter flatt for deretter å gå raskere og raskere.

Utbredelsen av teknologi.
Utbredelsen av teknologi.

S-kurven kan også ses i sammenheng med en av de mest anvendte grafene innenfor marketing – «Bell Curve of Adoption». Kurven viser hvordan moderne teknologi først brukes av oppfinnerne og deres omgangskrets, deretter til first-movers før den blir møtt av store folkemasser.

rogers-bell
Bell Curve of Adoption.

Caseys poeng er at bitcoin overordnet sett kan legges inn i disse klassiske modellene, og at disse mønstrene kan overføres til kursutviklingen som i høy grad nettopp følger bitcoins popularitet. Bare se hva som skjedde med kursutviklingen de dagene bitcoins fikk massiv omtale i CNBC.

Bitcoins er, i følge Mike Casey, fortsatt i en meget tidlig fase, hvor myntenheten først og fremst er utbredt blant first-movers.

S-kurve og Bell Curve.
S-kurve og Bell Curve.

Det interessant er imidlertid at bitcoins akkurat nå kan stå på terskelen til en gjennombrudd blant «de store massene». Det er i hvertfall på det tidspunktet i utbredelsen av ny teknologi at man som regel kan oppleve voldsom volatilitet. Det er fordi mange nye og usikre brukere kommer til, og de kjøper seg hurtig opp og selger seg like raskt ut igjen – fordi de ikke vet hva de har med å gjøre.

Her kan du trade bitcoins. Les mer her.

Som langsiktig investering kan bitcoins fortsatt være en god idé hvis man har troen på idéen om en virtuell myntenhet. Under alle omstendigheter kan det, i følge Caseys analyse, allikevel være smart å vente på en korreksjon.

Horisonten er heller ikke kun blå for bitcoins hvis man ser inn i fremtiden. Selv om bitcoins kan slå gjennom hos den «vanlige mannen i gata», kan det være at massene aldri tar myntenheten til seg annet enn et hurtig investeringsobjekt. Nye virtuelle valutaer står hele tiden klare til å ta over plassen til bitcoins, og de nye løsningene retter opp noen av de manglene btcoins har. Dette er for eksempel Etherum og Litecoins.

Det tar for eksempel mye kortere tid å skape en Etherum-mynt (kalt Ether) i forhold til en Bitcoin-mynt. Bitcoin benytter seg også av et spesielt programmeringsspråk som gjør det ganske utilgjengelig for de fleste utviklere. Derfor blir det vanskelig å benytte teknologien til andre ting enn å flytte virtuelle penger rundt på internettet. Etherum er derimot skrevet i et språk som minner om javascript, og det kan derfor mye lettere skapes applikasjoner rundt Etherum.

Den digitale børsen Kraken slo seg nylig sammen med The Economist for å undersøke hvilken digital myntenhetet som ble ansett som den mest lovende av Etherum eller bitcoins. Spørsmålet ble stilt til en rekke universiteter og oppgaven lød slik:

«Du har en million dollar som skal investeres i bitcoins og ether. Du kan ikke røre investeringen de neste 5 årene. Hvordan vil du investere og hvorfor?»

Tretten amerikanske universiteter tok oppgaven og studerte de to myntenhetene ut i fra en rekke kriterier. Et enkelt universitet ville ikke investere i verken Ether eller Bitcoins. Et annet ville putte nesten alle pengene i bitcoins, og et annet ville investere alt i Ether. Samlet sett ble resultatet imidlertid at 55% av porteføljen ble lagt i bitcoins, mens resten (45%9 ble lagt i Ether.

Del denne artikel
Tags: ,

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære