330% i avkastning på ett år. Intervju med elitetrader Jay Nemesis

Oppdatert: 22. mars 2018

Den 27 år gamle engelske daytrader Jay Edward Smith – også kjent som Jay Nemesis – er det vi kan kalle for spektakulær. I løpet av de siste 12 måneder har Jay Edward gjennom trading generert en avkastning på over 330%. I tillegg hadde han en avkastning i 2015 og 2016 på henholdsvis 40% og 75% uten voldsomme drawdowns. Disse resultatene har blant annet ført til at 27-åringen har fått sendetid på Bloomberg. Jay Edward Smith har en spesiell bakgrunn, hvor han blant annet måtte droppe ut av barneskolen på grunn av angstproblemer. Imidlertid har han helt på egenhånd lært alt hva han trenger å vite om trading gjennom grundig research og forarbeid, og i dag har Jay Edward Smith mange millioner USD under forvaltning. I tillegg er han den mest kopierte traderen på handelsplattformen eToro hvor han har status som elitetrader. Han har nærmere 86.000 followers og nesten 14.000 kopister under seg.

Daytrader.no har fått muligheten til å stille Jay Edward et par spørsmål om metoder for trading og hvordan livet er som trader. Flere av tipsene som Jay Edward kommer med er av stor relevans for de fleste tradere og investorer:

Jay ser ikke ut som den typiske børshandleren, men hans metoder er dødelig effektive.
Jay ser ikke ut som den typiske børshandleren, men hans metoder er dødelig effektive.

Mitt navn er Jay, jeg er 29 år og bosatt i Basingstoke i England. I 2017 sa jeg opp jobben min for å kunne dedikere all min tid til trading på eToro. Jeg vokste opp i en helt alminnelig familie og siden jeg var 13 år har jeg vært interessert i økonomi, politikk, teknologi, fremtidsperspektiver og internettet. På skolen leverte jeg til toppkarakter i alle fag – bortsett fra i Engelsk (jeg har aldri vært god med ord), men jeg var veldig sjenert og det førte til slutt til at jeg måtte droppe ut av skolen på grunn av sosial fobi.

I stedet begynte jeg å spille dataspill, og i 2003 oppdaget jeg den voksende verden innen e-sport. Jeg begynte å spille flere forskjellige spill på et semi-profesjonelt nivå, som blant annet Brood War, Trackmania Nations, Command & Conquer 3 og Starcraft 2.

Da jeg ikke hadde opparbeidet meg noen form for utdannelse begynte jeg å jobbe på et lager samtidig som jeg leste mye om marketing, forretning og økonomi på nettet. Takket være premiepenger innen e-sport og lønnen fra lagerjobben tjente jeg nok til at jeg kunne investere omkring 100-200 GBP om måneden.

I 2012 oppdaget jeg Bitcoin. Etter et par uker med research besluttet jeg meg for å trekke 75% av mine daværende midler ut av investeringene, for i stedet å plassere dem i Bitcoin. Plasseringen i Bitcoin ble imidlertid først gjort i 2013.

For noen år siden flyttet jeg til Southampton for å jobbe fulltid med e-sport i en startup som heter Multiplay. Her jobbet jeg blant annet med Insomnia som er Englands største gaming-festival. Etter to og et halvt år i Multiplay følte jeg meg trygg nok til å kunne si opp jobben for å trade på fulltid.

Hvordan begynte du å interessere deg for trading?

Da jeg var 15 år fikk vi Sky TV i England og da oppdaget jeg finanskanalene Bloomberg og CNBC. På det tidspunktet var jeg allerede interessert i økonomi og markedskrefter og finanskanalene forsterket ytterligere min nysgjerrighet rundt disse temaene. Jeg brukte flere år på å opparbeide meg kunnskap om finans, jeg leste regnskapstall og jeg lærte meg å analysere grafer via Investopedia. Jeg lagde også ulike trades i et regneark og gjennomgikk dem.

Da jeg var 19 år registrerte jeg meg på en handelsplattform og foretok mine første investeringer basert på en fundamental analyse av tech-industrien. Et par år senere åpnet jeg en konto hos eToro.

profil-300x69Du er særlig kjent for dine kryptohandler. Hvordan startet du med å handle krypto?

Jeg kan faktisk ikke huske hvordan jeg fikk høre om Bitcoin for første gang, men det var nok på et eller annet tech-forum på nettet. Jeg så fort et overlapp mellom de som var involvert i Bitcoin, og de som var interessert i e-sport og ny teknologi.

Jeg brukte et par uker på research for å sette meg inn i kryptografi og hvordan Bitcoin sikret seg mot forskjellige former for angrep. Da jeg virkelig hadde fått forståelsen for konseptet, var jeg helt hooked. Miljøet omkring krypto var helt fantastisk den gangen – ingen var kun med for å bli rike. Folk drømte i stedet om å endre verden, det handlet om visjoner, eksperimenter og entreprenørskap.

Hvilke strategier bruker du til å spotte en trade – og bruker du forskjellige strategier til forskjellige markeder?

Når jeg investerer langsiktig så holder jeg med til det fundamentale. Jeg leter etter forretningsmodeller som er basert på «disruption». Mine tidlige investeringer førte meg mot Google, da Android kom til verden, og Microsoft da de begynte å bygge et fullt økosystem omkring seg. Jeg så også på Nokia da de med sitt siste forsøk prøvde å overleve i markedet for smartphones, og Arm and Qualcomm da de valgte å trappe opp konkurransen om dominans på hardware-markedet for smartphones.

Jay under intervju.)
Jay under intervju.

Den gangen prøvde jeg å fange opp den overordnede planen for virksomhetens forretningsmodell: Android ville undergrave konkurransen ved noe så enkelt som å tilby åpenhet, Microsoft prøvde å integrere deres konsoll- og businessbrukere bedre inn i deres økosystem, og Nokia satset på å selge til Microsoft hvis deres Windows-telefoner ikke slo an.

Med hensyn til krypto tenker jeg grunnleggende på samme måte, men her må man også overveie hvordan hver krypto kan understøtte forskjellige økonomiske modeller og demografier. Når det kommer til krypto så er det viktig å se på det teamet som utvikler den enkelte krypto. Hvis kryptoen skal ha en fremtid skal teamet være i stand til å hele tiden utvikle koden og den omkringliggende infrastruktur.

Men i bunn og grunn handler egentlig det hele for meg om «disruption». Ethereum var for meg enkel å spotte, og før den var NXT og XCP de mest innovative med hensyn til teknologi som understøttet de såkalte «smarte kontrakter». Men begge de teknologiene hadde problemer med tilgjengeligheten. I det siste har EOS brukt det samme trikset mot Ethereum ved å tilby enrom tilgjengelighet og en helt ny økonomisk modell for prosjekter som gjenre vil skape en ny token på toppen av deres teknologiske infrastruktur.

Kan du anbefale noen strategier som folk kan bruke her og nå?

Ut i fra et teknisk perspektiv og med hensyn til daytrading, synes jeg at Parabolic SAR og motstand/støtte er effektivt å bruke på en lang rekke aksjer og kryptovalutaer. Generelt leter jeg etter noe som handles i en stabil range med bevegelse på 1-5%, og så bruker jeg Parabolic SAR på 4 timer, 1 time, 30 minutter og 15 minutter, og av og til også 5 minutters charts til å velge den helt riktige inngangen i markedet.

Ideelt sett vil jeg gjerne se at Parabolic SAR-indikatoren viser bearish-signal på alle timeframes når kursen nærmer seg en motstand i forhold til å åpne en «short»-handel, eller motsatt at Parabolic SAR viser bullish signal på alle timeframes når prisen nærmer seg et støttenivå. Det pleier å være verdt å sette opp et fornuftig stopp rett under support eller rett over motstand. Det er også smart å teste RSI-indikatoren, og det glidende gjennomsnitt (EMA) på en daglig grad før man beslutter seg for å ta handelen.

: Indikatoren PSAR er her lagt over det tyske DAX-indeks på en dagsgraf. Legg merke til hvordan prikkene skifter plassering fra opp til ned og omvendt. Pilene angir de retningsskiftene som ville ha vært gunstige for en trader. Sirklene angir de situasjonene hvor markeder kjører sidelengs, og hvor Parabolic SAR kan gi noen misvisende signaler. Her kan man med fordel kombinere med et glidende gjennomsnitt.
Indikatoren PSAR er her lagt over det tyske DAX-indeks på en dagsgraf. Legg merke til hvordan prikkene skifter plassering fra opp til ned og omvendt. Pilene angir de retningsskiftene som ville ha vært gunstige for en trader. Sirklene angir de situasjonene hvor markeder kjører sidelengs, og hvor Parabolic SAR kan gi noen misvisende signaler. Her kan man med fordel kombinere med et glidende gjennomsnitt.

Det kreves litt øvelse, men det er en metode som jeg virkelig føler at jeg har fått utbytte av. Normalt tar jeg profitt et godt stykke før den neste støtte/motstand. Hvis du virkelig blir god på teknikken kan du av og til skifte fra lang til kort posisjon 4-5 ganger i løpet av en dag og på den måte tjene et par prosent i et marked som egentlig ikke har gått hverken særlig opp eller ned i pris fra dagens start til dagens lukning.

Hva er din strategi i forhold til å balansere din portefølje?

Min portefølje har alltid vært delt ca. 50/50 mellom krypto og tech-aksjer. Det betyr at 80-90% av min profitt har kommet fra krypto med et mål på 70%+ hvert år (dette kan imidlertid varere dramatisk). Aksjene bør gi meg mellom 10-25% i profitt, som er nok til å dekke mine potensielle drawdowns i mine krypto-posisjoner.

Jeg pleier å ha 40 forskjellige individuelle posisjoner i mine krypto- så vel som aksjeposisjoner, og så har jeg opp til 10 åpne trades i råvarer, ETFer og valuta hvis det er noen gode muligheter for det. Generelt lar jeg aldri min konto være 100% kontant, jeg er alltid på utkikk etter eksponering i aksjer eller krypto som jeg virkelig har tiltro til på lengre sikt.

Under et bear market, markedssituasjonene hvor jeg er dårligst til å trade under, prøver jeg å være 25% kontant. I et bull market prøver jeg å holde kontantbeholdningen rimelig lav, omkring 5-10%.

Hva er dine tanker omkring krypto på kort og lengre sikt?

På kort sikt så tror jeg at vi langsomt nærmer oss en uptrend igjen i løpet av en måneds tid (uttalt i starten av Mars 2018 red.), men vi har fortsatt noen turbulente uker foran oss. På lang sikt er jeg ekstrem bullish på de 10 største kryptoer, men spesielt på Bitcoin, Dash, Ethereum, EOS og Cardano. Spesielt med hensyn til Bitcoin føler jeg at det er en meget lav risiko sammenlignet med den potensielle gevinst hvis man holder sin posisjon de neste 1-2 år fra nå.

EOS er mitt største forslag som den «neste store krypto». Jeg har vært lang siden juli og har allerede en stor gevinst. Jeg ser her Ethereum som dens primære konkurrent.

Hvis folk ønsker å kopiere dine handler automatisk via eToro, hva skal de så være oppmerksomme på?

Det er tre ting som det er viktig å være oppmerksom på:

1. Drawdowns fra kryptovalutaer; når markedet faller på grunn av hacker-angrep eller uventede nyheter så er jeg ikke i stand til å beskytte mine kopister fra hele fallet. Det betyr at man kan oppleve fall i sin inntjening på 10-20% på en måned. Generelt har det kun skjedd et par ganger i løpet av et år og noen ganger vil jeg klare å være i stand til å trade meg effektivt gjennom det slik at tapet reduseres. Men det er en risiko som alle mine kopister bør være oppmerksomme på. Over en lengre periode vil disse fallene få mindre betydning, men hvis det skjer i løpet av de første dagene etter at du har kopiert meg vil det nok være en ubehagelig opplevelse.

2. Kopier alltid kun mine nye trades. IKKE de åpne trades. Jeg er en aktiv trader, og i løpet av tre måneder ville alle mine trades som regel være avsluttet og nye har oppstått. Jeg mener ikke at det er verdt risikoen å kopiere mine åpne trades. (Les evt. vår anmeldelse av eToro . Red.)

3. Jeg er politisk bevisst. Noe som betyr at det er visse verdipapirer som jeg nekter å handle, fordi jeg er i mot dem – både moralsk og etisk. Det betyr også at jeg kan være veldig direkte når jeg skriver på veggen min på eToro. For eksempel så nekter jeg å investere i fossile brennstoff eller virksomheter som har med den salgs å gjøre, og jeg vil generelt kun shorte f.eks. olje. En annen ting som mine kopister raskt vil legge merke til er min mening om XRP og Ripple. Jeg mener at teknologien bak er for dårlig, og jeg mener at virksomheten bak er «utnyttende» i sin atferd og dårlig for samfunnet. Andre virksomheter som Amazon og Starbucks debatterer jeg ofte på veggen min med henhold til om jeg ønsker å investere i dem eller ikke.

En annen ting er at jeg anser meg selv som svært gjennomsiktig og åpen. Jeg streamer mine handler live på Twitch og jeg lager ofte Youtube-videoer og blogginnlegg. Hvis du har noen spørsmål eller ønsker en utdypning av noe så er det bare å spørre.

Har du blitt rik av trading?

Det kommer an på hvordan du definerer «rik». Jeg har fortalt om bakgrunnen min, da jeg jobbet i lavtlønnede jobber og stort sett levde på ferdigretter. Så da inntekten min hos eToro bikket over 2.000 GBP om måneden var jeg selvsagt fornøyd. I dag anser jeg meg selv som temmelig rik. Inkludert min profitt på krypto. Mange av de som kopierer meg har sikkert mer penger enn meg, og jeg tror fortsatt at mine omgivelser anser meg som «litt lengte nede på rangstigen».

Jeg jobber imidlertid veldig hardt med å være åpen omkring hva jeg tjener og hva det koster å jobbe på en slik måte som jeg gjør. Jeg har investert en del av pengene mine i å ansette en personlig assistent som hjelper meg på fulltid slik at jeg har krefter til å trade enda bedre og også slik at jeg har tid til å møte opp på kryptoevents. Da er jeg sikker på at jeg alltid er helt up-to-date med den nyeste informasjonen.

Men ja, jeg har nok penger til å gjøre livet godt for meg selv. Jeg har råd til ferier, råd til å gi mye penger til veldedighet og råd til å ha en personlig assistent. Så ja jeg er vel rik.

Hva er ditt beste trading tips?

Hvis du tenker på trading imens du sover, jobber, er ute med dine beste venner eller sammen med familie, eller når du ser på TV så investerer du mest sannsynlig mer enn det du har råd til å tape. Du skal være fornuftig, og hvis du etter et helt år med trading fortsatt kommer ut med overordnet tap på bakgrunn av konsistente dårlige resultater så skal du stoppe. Enten skal du endre strategi helt eller så skal du la andre trade for deg.

Sist, men ikke minst hvis du er fristet til å hoppe av eToro eller Coinbase, og i stedet investere i krypto på andre børser så skal du være helt klare over risikoen som følger med. Jeg har tapt hundretusenvis av kroner på grunn av børshacks, wallet-feil, min egen idioti, eller bare på grunn av at min PC krasjet. Krypto er ikke noe for alle og enhver, og slett ikke hvis du ikke har tilstrekkelig teknisk innsikt til å kunne håndtere det. Hvis ikke du kan bygge din egen PC eller installere et operativsystem så er du nesten helt sikkert heller ikke den rette til å kunne håndtere krypto på den sikre måten.

Hvordan slapper du av?

Jeg elsker å utforske nye byer og å reise. Budapest er mitt beste tips hittil hvis du ønsker deg bort på en avslappende helgetur. Der er det en fantastisk atmosfære. For det meste spiller jeg bare spill for å koble av, og jeg er alltid med på å spille online med venner også, så hvis du vil være med kan du alltid joine min Discord-server. Sist men ikke minst har jeg alltid elsket å ta bilder. Jeg har planer om å kjøpe mitt første ordentlige kamera, så kan jeg få se om jeg faktisk er god til å ta bilder eller ikke.

Hvis du ønsker å kopiere Jay Nemesis, har vi laget en videoguide for hvordan man kommer best i gang med copytrading hos eToro. Du kan lese vår anmeldelse av hele handlesplattformen eToro her.

jaynemesis (2)


Daytrader.no mottar kommisjon og/eller betaling for annonsering fra eToro og andre handelsplattformer som omtales på denne siden. Daytrader.no tilstreber imidlertid 100% objektivitet i likhet med andre profesjonelle medier og deres annonsører. Inntekten fra annonser bidrar til at vi fremover kan levere de beste guidene og det beste innholdet om daytrading.

Forhåndsvisning av eToro:

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære