150% avkastning på å spotte trender

De fleste langsiktige investorer er fornøyd hvis de slår markedet med bare et par prosent. Det er imidlertid ikke nok for danskeren Jeppe Kirk Bonde. Jeppe er privat investor og jobber til daglig med blant annet valuation for amerikanske Hacket Group i London. I 2017 oppnådde han en avkastning på hele 148%. Dette kommer i tillegg til avkastningen i 2015 og 2016 på henholdsvis 23% og 81%. Dette skal ses i sammenheng med at hans risikoprofil samtidig er meget lav. Hans statistikk og portefølje kan ses på handelsplattformen eToro.

Jeppe Kirk Bonde
Jeppe Kirk Bonde

Jeppe Kirk Bondes store fordel er at han gjennom sitt arbeid som ledelseskonsulent i noen av verdens største banker har fått et unikt innblikk i globale trender. Han er veldig grundig i sitt arbeid, og bruker opp til seks uker på research før han velger en aksje. I løpet av disse seks ukene lager han økonomiske analyser, deltar på messer og i debatter for å få innsikt i alle detaljene i virksomhetene, industrien og de trender som han vil undersøke. Dermed er Jeppe Kirk Bonde i stor grad alltid oppdatert, og har en forståelse for hva som foregår globalt. Hans far er den tidligere Europa-Parlamentariker Jens-Peter Bonde (Danmark), og hans mor, Lisbeth Kirk, er grunnlegger av EUobserver. De siste tre årene har Jeppe bodd i London, men han har også bodd i Belgia, USA, India, Danmark og Singapore.

Hvordan begynte du å investere?
Som ledelseskonsulent har jeg jobbet mye med valuations. Jeg er med på å verdiansette virksomheter, og det betyr at jeg ofte kommer i kontakt med de store virksomhetenes CEOs. Ledelsen er som regel veldig interessert i hvor mye deres virksomhet er verdt, blant annet fordi det avgjør ledelsens bonusstruktur. Det var som en naturlig forlengelse av den jobben jeg hadde at jeg begynte å analysere og investere i virksomheter på egenhånd.

Jeg synes at det er veldig interessant å kvantifisere det abstrakte. Hvor mye koster risiko? Hvor mye er forskjellige competitive advantages verdt? Hvilke teknologier er klare for bruk nå, og hvilke ligger fortsatt langt ut i fremtiden? Hvis det offentliggjøres en dårlig nyhet for en virksomhet som fører til at aksjekursen faller, tilsvarer fallet da den dårlige nyheten? Det er kanskje enkelt å regne ut hvis en bygning brenner ned og virksomheten mister 5% av lageret sitt, men det blir fort mer komplisert hvis man for eksempel skal vurdere om et fall i Facebook-aksjen tilsvarer dårlig omtale i forbindelse med «lekk» av data.

Hvordan går du frem når du vurderer en bestemt investering?

Jeg har et par modeller som jeg pleier å bruke. Først henter jeg virksomhetens finansielle data og gjør en økonomisk analyse som også er relatert til en strategisk analyse. For å gjøre dette holder jeg meg oppdatert ved å delta på events og leser om globale markeder og trender for å prøve å forstå dem. Jeg opparbeider meg et godt bilde av industrien og virksomheten, og lager en analyse av hvordan deres strategier vil påvirke virksomhetens inntjening på lengre sikt. Jeg bruker omtrent opp til seks uker på å analysere en aksje før jeg bestemmer meg for å kjøpe den eller ikke. Jeg stresser dermed ikke i kjøpsbeslutningen da jeg har et godt grunnlag for å kunne bestemme meg. Det betyr ikke noe for meg om jeg kjøper virksomheten 5% billigere eller dyrere. Jeg handler langsiktig og holder aksjen gjerne så lenge som mulig. Gjerne i flere år.

Når jeg ser på din portefølje på eToro ser jeg flere tradisjonelle aksjer, men også aksjer som de fleste nordmenn ikke eier, for eksempel Pernod-Ricard SA. Hvorfor har du den aksjen?

Jeg baserer handlene mine stort sett på globale trender. Pernod-Ricard SA er en av verdens største innen produksjon og salg av sprit som for eksempel whisky, rom og gin. I fremtiden blir det flere og flere mennesker i den klassen som kalles affluencers og high-net-worth individuals. Det er mennesker med en årlig inntekt fra 100.000 USD til over en million USD. Denne utviklingen ses globalt, men spesielt i Asia som er et av de største vekstområder for den øvrige middelklassen. Disse menneskene har råd til luksus og derfor vil etterspørselen etter luksus stige enda mer de neste årene, og det gjelder også etterspørselen etter luksus innenfor drikkevarer. Saken er bare at en whisky kan stå å lagre i minst 20 år hvis den skal ha den gode smak og historie som gjør den interessant for luksussegmentet. Det betyr at de virksomheter som i fremtiden ligger inne med mange tønner med en viss alder vil ha en stor fordel fordi tønnene vil stige markant i verdi. Her mener jeg at Pernod-Ricard står spesielt sterkt med en virksomhet som er gearet til å håndtere den stigende etterspørselen innenfor en lang rekke av luksusbrands.

boks
Jeppe Kirk Bondes portefølje på handelsplattformen eToro. Porteføljen kan kopieres slik at du automatisk foretar de samme handler som Jeppe.
– Monsanto Co
– Exxon-Mobil
– Netflix
– Pernod-Ricard SA
– LVMH
-Walt Disney
– Oracle
– Juniper Networks

Du har også en rekke tech-virksomheter i din portefølje. For eksempel spillvirksomheter – hvorfor det?

Spillindustrien er fantastisk spennende, og selv om den har steget mye de siste årene så mener jeg at den innehar et enda større potensial i fremtiden. Spesielt med tanke på at virtual reality og augmented reality i spill vil bli mer utbredt. Mange private investorer har en tendens til å overse industrier som kanskje bare stiger med 5-10%, fordi de ikke opplever stigningen som voldsom. Men plutselig har veksten akkumulert og man har en enorm global trend som man ikke kan overse.

Jeg ser også på trender innenfor lyd. Spotify har akkurat blitt børsnotert, men i fremtiden vil også podcasts og lydbøker få mer oppmerksomhet da det er en fremragende underholdningsform for moderne mennesker. For meg dekker emnet «lyd» også over den teknologi hvor du kan snakke med enhetene dine. De fleste kjenner nok til iPhones Siri, men det finnes også Google Assistant fra Alphabet og Alexa fra Amazon. Denne teknologien kommer til å bli en «partner» i hjemmet i fremtiden. Det er blant annet derfor at jeg har både Apple, Alphabet og Amazon i min portefølje.

Hvilke andre teknologiske trender har du kjøpt deg inn i?

Akkurat nå står vi midt i en trend som eksploderer – cloud. Mange virksomheter snakker om kunstig intelligens og blockchian, men forutsetningene for slike teknologier er at man først legger all sin data opp i clouden. Det mener jeg også at mange investorer overser. Mange firmaer mangler fortsatt å utnytte cloud-teknologien. De deler deres data på den gammeldags måten, men når de først går i gang med cloud så opplever de med en gang den store forskjellen slik teknologi kan gjøre for virksomhetens effektivitet. Her har jeg kjøpt inn blant annet Oracle, og SAP AG som begge tilbyr cloud-løsninger.

I fremtiden vil kanskje mye av den nye teknologien erstatte din jobbfunksjon. Man kan enten velge å sitte å irritere seg over denne utviklingen, eller man kan velge å eie en del av de virksomhetene som investor. Den siste løsningen er etter min mening den beste. Hvis man er i tvil om akkurat hvilken virksomhet man skal satse på innen for en bestemt trend, så kan man jo for eksempel se på den samlede verdikjeden. Når jeg sitter i sofaen og ser på en Star Wars-film så er det jo Disney som eier Star Wars. Jeg ser kanskje filmen via Netflix, og jeg betaler Vodafone for å levere filmen til meg over internett, og Juniper Networks har levert en del av infrastrukturen. Alle de partene tjener altså penger på at jeg ser på Star Wars. Derfor har jeg kjøpt meg inn i hele verdikjeden. Det kan godt være at ikke alle virksomhetene i kjeden stiger i fremtiden, men jeg har i hvert fall sikret meg at jeg som investor er medeier i en del av den trenden.

Jeppe Kirk Bonde har blant annet investert i Pernod-Ricard som blant annet selger whisky.
Jeppe Kirk Bonde har blant annet investert i Pernod-Ricard som blant annet selger whisky.

Akkurat nå er mange redde for at aksjemarkedet er inne i en boble. Hvordan ser du på det?

De siste årene har to store faktorer kjempet mot hverandre. Til dels har vi sentralbankenes rentestigninger, som betyr at den frie gevinst av aksjespekulasjon er slutt. På den andre siden ser vi at virksomhetene implementerer mye ny teknologi som kan redusere virksomhetenes omkostninger kraftig. Folk vil se på regnskap og inntjeningen og sammenligne det mot trender fra sentralbankenes side. Jeg er ikke så nervøs for den pågående handelskrigen mellom Kina og USA. Det er dårlig for markedet, men er problemet stort nok til å starte en global krise? Nei, mener da jeg. Generelt har store kriser å gjøre med gjeld. Når en større sektor, industri eller gruppe av land har problemer med å betale deres gjeld, det er da faresignalet oppstår og det kan ha en smittende effekt.

Du har også vært inne i kryptovaluta. Hva er ditt syn på det?

Kryptovaluta var inne i en psykologisk hype, og jeg solgte Bitcoin på toppen 19 000 USD akkurat før den falt voldsomt. Jeg har gjort mine egne dyptgående analyser av hva jeg mener at kryptovalutaen kan oppnå på lang sikt hva gjelder verdi. Men den analysen er veldig forskjellig fra den kortsiktige hvor man altså kan møte på voldsomme stigninger. For å finne ut av hva Bitcoin eller Ethereum kan bli verdt så ser jeg på hva det samlede valutamarkedet er verdt. Deretter lagde jeg en vurdering av hva deres markedsandeler kunne bli. I den analysen kom jeg frem til at Bitcoin kan komme til å ligge på en pris omkring 9 000 +/- USD. Andre mener at Bitcoin ikke skal sammenlignes med andre valutaer, men derimot kan bli en form for value storage i likhet med gull. Her kom jeg frem til en realistisk pris på omkring 3 000 USD. Derfor vil jeg kun kjøpe langsiktig igjen hvis prisen på Bitcoin ryker signifikant under min valuation.

handelsplattformen eToro er det over 6000 mennesker som automatisk kopierer dine handler. Har du noen råd til de som har lyst til å gjøre det?

Jeg valgte i sin tid eToro, fordi jeg likte handelsplattformen de hadde for mobiltelefoner. Siden den gang har eToro utviklet seg til en sosial trading plattform, og det synes jeg er veldig spennende. Jeg liker godt konseptet med at man kan følge en investor slik at man kan investere sine penger på akkurat samme måte. Jeg har hørt historier fra private wealth management hvor alle kundenes penger er investert i aksjer, mens managers selv har gått kontant. Det er jo helt feil, og det risikerer man ikke hos eToro. Hvis jeg går kontant, så går også mine kopister automatisk kontant.

Hvis man synes at det kan være spennende å kopiere mine handler, så anbefaler jeg at man klikker på den knappen som heter «Copy open trades«. Da får man akkurat den samme porteføljen som meg. Hvis man kun åpner fremtidige handler så risikerer man å komme skjevt inn i min portefølje. Da jeg kjøpte Disney og Netflix visste jeg godt at de ikke nødvendigvis gikk samme vei begge to, men de kunne supplere hverandre godt. Hvis man kun ender med å sitte med Disney, men ikke med Netflix, så vil man ikke få samme avkastning som meg. Derfor skal man trykke på «copy open trades».

Har du andre trender som du vurderer?

Jeg vil gjerne investere i vegansk mat eller noe innenfor den veganske matindustrien. Jeg er ikke selv veganer, men jeg kan lese meg til at flere og flere mennesker prøver det ut. Dessverre har jeg enda ikke funnet en interessant, børsnotert virksomhet som kun gjør det vegansk. De fleste store matvarevirksomheter er veldig gammeldagse og satser på lavkvalitet og kvantitet, og de vil etter min mening være taperne i fremtiden. Det er en global trend, som går mot bedre og bedre kvalitet og dyrevelferd og herunder eksisterer det også en vegansk trend.

Jeppe Kirk Bondes portefølje på handelsplatformen eToro. Porteføljen kan kopieres, så du automatisk foretager de samme handler som Jeppe.

Forhåndsvisning av eToro:

Del denne artikel

Kommentarer

  • Relatert
  • Seneste
  • Populære