0 kommentarer 17 August 2015 Teknisk analyse

Dobbeltbunner og dobbelttopper

Dobbeltbunner- og topper er velkjente mønstre som ofte forekommer i finansmarkedene. De forekommer ofte i slutten av en trend, og er dermed med på å signalisere at trenden er slutt. Disse mønstrene vil ofte forme seg på en slik måte at dobbeltbunnen ligner en stor ”W” og dobbelttoppen en stor ”M”. 

Nedenfor ser man et eksempel på gullprisen den 14. August 2015, på en 10-minuttersgraf. Som man kan se går prisen opp store deler av formiddagen frem til ca. Klokken 13.10. Deretter vender prisen, men henter seg inn igjen. Da dannes det en dobbelttopp rundt klokken 16.30.

Gullprisen former en dobbelttopp den 14. August, og deretter faller markedet markant.
Gullprisen former en dobbelttopp den 14. August, og deretter faller markedet markant.

I dette eksempelet ser vi en dobbelttopp, og de oppstår noen ganger i slutten av en oppadgående trend. Den oppfattes som et klart tegn på at kjøperne er i ferd med å miste interessen, og at det er på tide at selgerne tar over. Når den andre toppen er bekreftet og prisen er på vei ned, kan det ses som et tegn på at prisen skal enda lenger ned.

Har du lyst til å investere i bitcoins og annen kryptovaluta? Hos eToro kan du spekulere i prisutviklingen på Bitcoins, Ethereum, Litecoins m.m. Klikk her.

Dobbelttopper kan anta en form av en ”M”. Som trader kan man handle i M ́ens andre ben, så snart bevegelsen er bekreftet. Man skal imidlertid passe seg for å handle helt blindt på slike dobbelttopper og –bunner, da det i seg selv sjeldent er nok til at man kan forutse en utvikling med høy nok sannsynlighet. Derfor velger mange daytradere også å supplere dette mønsteret med en indikator. Dette kan for eksempel være indikatoren stochastics, som beskriver momentum i markedet.

Stochastics-oscillatoren lager en lavere topp samtidig med at prisen former en dobbelttopp. Dette er et divergencesignal, som av mange daytradere oppfattes om et salgssignal.
Stochastics-oscillatoren lager en lavere topp samtidig med at prisen former en dobbelttopp. Dette er et divergencesignal, som av mange daytradere oppfattes om et salgssignal.

På skjermbildet ovenfor ser man at momentumindikatoren under prisgrafen former en lavere topp. Dette er markert med en grønn pil. Samtidig med at dette former prisen som før en dobbelttopp. Dette mønsteret hvor indikatoren taper moment samtidig med at prisen former en dobbelttopp- eller bunn, kalles også ”divergence”, og brukes av daytradere over hele verden.

Meld deg inn i vår Facebook-gruppe - Norske Tradere. Trykk her.
MACD-indikatoren

MACD-indikatoren

MACD-indikatoren er en av de mest brukte indikatorene i forhold til å forstå markedsutviklingen. MACD er en forkortelse for Moving Average Convergence Divergence, og indikatoren tar utgangspunkt i glidende gjennomsnitt og deres innbyrdes forhold. Indikatoren forteller noe om hva slags momentum det er i instrumentet. MACD baserer seg på tre…
Les mer

Stochastics - Den stokastiske oscillator

Stochastics - Den stokastiske oscillator

Den stokastiske oscillator – også kalt stochastics –  er en av de mest anerkjente indikatorene til å vurdere momentum innenfor teknisk analyse. Ideen bak indikatoren er at i en uptrend, bør prisen lukke tett på det høyeste punktet i området prisen beveger seg i, hver periode. Dette gir et signal…
Les mer

Glidende gjennomsnitt

Glidende gjennomsnitt

Et av de grunnleggende og viktigste redskapene innenfor teknisk analyse er glidende gjennomsnitt. Glidende gjennomsnitt kan blant annet brukes til å fastslå hvilken trend det er i et marked – opp, ned eller sideveis – samt som komponent i flere strategier og andre indikatorer. Hvis man ser på et simpelt…
Les mer

Her er den beste glidende indikatoren

Her er den beste glidende indikatoren

For å lykkes med trading er det viktig at man bruker de rette indikatorene. Mange tradere benytter seg av en teknisk indikator kalt «glidende gjennomsnitt«. Et glidende gjennomsnitt kan brukes til å få et inntrykk av trenden en aksjekurs befinner seg i. Indikatoren er enkel å bruke, noe som også…
Les mer

Kicker Signals

Kicker Signals

Kicker-signalet er et kraftig signal som finnes i både bearish og bullish utgave. Signalet består av to candles. Det første candlet, som skal være forholdsvis langt, åpner og beveger seg i samme retning som trenden i markedet. Candle nummer to skal være ca. like langt, åpne på samme sted som…
Les mer